Απαιτώντας «Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα», μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαζικές παρεμβάσεις στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Οπως διαβάζω στον «Ημεροδρόμο», αντήχησαν (sic) τα συνθήματα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «Λαέ, μην ξεχνάς το χώμα που πατάς ελευθέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ».

Οι συμμετέχοντες στα δρώμενα «τόνισαν ότι παντού και πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας βρίσκονται οι λαοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τη λευτεριά» και «κατήγγειλαν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που σε μια κίνηση αίσχους και προκλητικής στήριξης του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, απείχε από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να κηρυχθεί αμέσως ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα». Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους «δικαιωματισμούς», οι οποίοι ουδεμία έκπληξη προκαλούν πλέον. Αντιμετωπίζονται δε ως ένα ευχάριστο χάπενινγκ το οποίο σπάει τη σκαλέτα του προγράμματος της εκδήλωσης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη παρέμβαση δείχνει την παντελή ιστορική άγνοια των εμπνευστών - ινστρουχτόρων.

«Ελεύθερη Αραβική Λεγεώνα»

Σε παρέλαση στην Ελλάδα για την 28η Οκτωβρίου του 1940 οι ανεκδιήγητοι εμπνευστές του όλου χάπενινγκ ζητούν «λευτεριά» στους απογόνους εκείνων που πολέμησαν εθελοντικά στη Βέρμαχτ. Οι εθελοντές αυτοί είχαν επισήμως την ονομασία «Ελεύθερη Αραβική Λεγεώνα» (ατύπως λεγόταν Sonderverband 287). Συγκροτήθηκε σε Σώμα στις 4.9.1942 με τη βοήθεια του μουφτή Αλ Χουσεϊνί και οι άνδρες της προέρχονταν κυρίως από το Ιράκ, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Το 3ο Τάγμα της στάλθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο και πολέμησε στον Καύκασο. Κατόπιν στάλθηκε στην Τυνησία, όπου και εξανδραποδίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της. Οσοι επέζησαν, μαζί με Βορειοαφρικανούς μουσουλμάνους, σχημάτισαν το Τάγμα 845 και στάλθηκαν στην Πελοπόννησο, ενταγμένοι στη γερμανική 41η Φρουριακή Μεραρχία, όπου οι Αραβες έσφαξαν και έκαψαν Ελληνες, μαχόμενοι στο πλευρό των ναζιστών.