Αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει τα αιτήματα πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται παρασκηνιακά προκειμένου να καταλάβουν μια θέση μετακλητού υπαλλήλου του κόμματος. Οι πρώην υπουργοί που απέτυχαν να εκλεγούν έχουν βάλει «λυτούς και δεμένους» προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Ενας μάλιστα από τους υποψηφίους προέδρους ετοιμάζεται να φέρει στην Πολιτική Γραμματεία πρόταση, ώστε όλες οι κινήσεις του κόμματος και κατ’ επέκταση και οι θέσεις των μετακλητών να αποφασιστούν από τον νέο πρόεδρο μετά την εκλογή του.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Η αποχώρηση του Τσίπρα έχει αλλάξει άρδην προς το χειρότερο όλες τις σχέσεις του κόμματος, όχι μόνο στο εσωτερικό, όπου επικρατούν διαλυτικές καταστάσεις, αλλά και στο εξωτερικό. Ενδεικτική της διάλυσης στο εσωτερικό είναι αυτού του είδους η πολιτική συμπεριφορά των παραπάνω που αμαυρώνουν την όποια μέχρι σήμερα πολιτική τους διαδρομή. Οι συμπεριφορές αυτές όμως είναι ενδεικτικές μιας ωφελιμιστικής πρακτικής στελεχών ενός μικρού κόμματος, που πολιτεύονται σαν να μην υπάρχει αύριο.

Την ίδια ώρα «πόρτα» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και από την Ευρώπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις συναντήσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οµάδας, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι πλέον μόνος του.Ο Τσίπρας συμμετείχε στις συνεδριάσεις γιατί είχε την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού, η οποία του έδινε τη δυνατότητα της συμμετοχής τόσο στο κόµµα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όσο και στους Ευρωσοσιαλιστές. Αυτό όµως δεν ισχύει για τον ή τη διάδοχό του, που, καθώς δεν θα έχει διατελέσει πρωθυπουργός, δεν θα µπορεί να συμμετέχει στις συναντήσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στο μεταξύ ο… ηγέτης από την περασμένη Κυριακή, με ενδιάμεσο σταθμό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, βρίσκεται στην Αμερική (Καλιφόρνια, Λος Αντζελες, Χόλιγουντ, Ντίσνεϊλαντ), μαζί με τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα και τα δύο παιδιά του. Θα παραμείνουν επί αμερικανικού εδάφους για 17 ημέρες και θα επιστρέψουν στις 17 Αυγούστου, για να δει ο… αχαστος από κοντά πόσο πριν την διάλυση έχει φτάσει το κόμμα του 17,8% που άφησε.

Σε ένα κόμμα ισορροπιών όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν προεξοφλεί, για τους δικούς του λόγους, αν κάποιοι πάρουν αποφάσεις τη 14η Αυγούστου ώστε να τους πιάσουν όλους στον ύπνο. Ελα όμως που ένα κομμάτι της κομματικής «καμαρίλας» είναι πλέον υποψιασμένο και επαγρυπνεί… 

Τώρα είδε προβλήματα 

Παρά τη θερινή ραστώνη, η νέα παρέμβαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έβαλε νέα «φωτιά στα τόπια». «Αιχμές» κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα, άφησε ο επικεφαλής της «Ομπρέλας» και εκ των διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος, μιλώντας μάλιστα στον κομματικό ραδιόφωνο «Στο κόκκινο».

«Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού για να υπάρξει ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια», είπε και έριξε την αιχμή: «Με μια νέα ηγεσία που θα λειτουργεί συλλογικά, που θα λειτουργούν τα όργανα (σ.σ.: άρα δεν λειτουργούσαν με τον… ηγέτη), θα υπάρχει λογοδοσία, θα υπάρχει ένα σχέδιο που θα το καταλαβαίνει ο κόσμος και θα το νιώθει κτήμα του, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για γρήγορη ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το θέμα για τη νέα ηγεσία, που ελπίζω να είναι συλλογική στη λειτουργία της, είναι να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να πολλαπλασιάσει τα καλά παραδείγματα», είπε χαρακτηριστικά ο Τσακαλώτος, ενώ παραδέχθηκε ότι «υπήρχε πρόβλημα ταυτότητας» που οδήγησε στην ήττα. «Ενα αριστερό κόμμα μπορεί να απευθύνεται σε έναν ευρύ κόσμο, με ξεκάθαρη αφετηρία και αυτοπεποίθηση για τις αναλύσεις του, για την οικονομία και την κοινωνία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «υπήρχε και πρόβλημα στην οργάνωση του κόμματος».

Προανήγγειλε, δε, ότι θα καταθέσει πρόταση για τη λειτουργία του κόμματος, που θα σταλεί και στις νομαρχιακές οργανώσεις, και θα έχει ως στόχο «να είναι ενεργός ο κόσμος και να αισθάνεται ότι είναι χρήσιμος και αποτελεσματικός».

Η απάντηση για τους «προεδρικούς» ήρθε αμέσως από το THEFAQ: «Είναι ολοφάνερο πλέον ότι κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγαλύτερη δίψα και από τον Μητσοτάκη να διαγράψουν την περίοδο Τσίπρα και ό,τι συνδέεται με αυτήν».

Η βολή για τον Τσακαλώτο ήταν ευθεία και αναμένεται η απάντηση όλων των άλλων υποψηφίων στα λεγόμενά του. Αν και οι δύο από αυτούς είναι διακριτικά εκτός Αθηνών, η «φωτιά θα φουντώσει» αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όπου όλα θα μπουν στην τελική ευθεία.