Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, με τον πρωθυπουργό του Κρατιδίου της Έσσης, Μπόρις Ράιν, με επίκεντρο τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Ο υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει η Ελλάδα, τονίζοντας τη μείωση των μεταναστευτικών ροών: «Είμαστε χώρα πρώτης υποδοχής με έντονες πιέσεις. Παρ’ όλα αυτά, με τη νομοθεσία που ψηφίσαμε πρόσφατα, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τις ροές κατά 50%», σημείωσε.
Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε επίσης:
- τη στενή συνεργασία με τη Γερμανία,
- την υποστήριξη της Ελλάδας σε καινοτόμες λύσεις για τις επιστροφές,
- τη συμμετοχή της χώρας σε συζητήσεις για τα Return hubs,
- την πρόθεση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για επιστροφές σε χώρες όπως Συρία και Αφγανιστάν,
- καθώς και τις πιλοτικές οικειοθελείς επιστροφές προς τη Συρία που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός της Έσσης αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα για την ασφάλεια της Ευρώπης».
Πρόσθεσε ότι το έργο της χώρας μας συχνά δεν τυγχάνει του απαραίτητου σεβασμού:
«Έχετε αναλάβει ιδιαίτερη ευθύνη και θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση – ακόμη και στη δική μου χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ράιν σημείωσε πως η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της και χρειάζεται πιο αυστηρή και περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανθρωπιστική της προσέγγιση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν: η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Δημήτρης Γλυμής, ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών Ηρακλής Μοσκώφ, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου Μάριος Καλέας, ο Διπλωματικός Σύμβουλος Νικόλαος Γιωτόπουλος, και ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.