Σε περίπου 60 ημέρες θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι θα είναι υποψήφιοι θα το μάθουμε κάποια στιγμή αφού το Συνέδριο θα αποφασίσει αν τελικά θα γίνουν δεκτοί όροι και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή, όπως αυτός που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή και αφορά στην κατάθεση του πόθεν έσχες μαζί με τις 30 υπογραφές. Το ερώτημα όμως παραμένει και είναι ένα: θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες;

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οδηγεί με βεβαιότητα στη διάσπαση μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Το δηλώνουν τα ίδια τα στελέχη με κάθε τρόπο. Οι… σύντροφοι που έχουν διαλέξει πλευρές δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Όμως το ζήτημα είναι αν θα καταφέρουν με αυτές τις συνθήκες να φτάσουν μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της εσωκομματικής εκλογικής μάχης.

Το διάστημα –σε πολιτικό χρόνο– είναι πολύ μεγάλο. Ιδιαίτερα μεγάλο. Αυτά που γίνονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν σε εσωκομματικές εκλογές και ενίοτε διαμάχες σε άλλα κόμματα. Οι ύβρεις και οι καταγγελίες εκτοξεύονται με ρυθμό πολυβόλου. Οι δολοφονίες χαρακτήρων στο Διαδίκτυο –παλιά μου τέχνη κόσκινο– γίνονται με τέτοια ταχύτητα που δεν προλαβαίνει κανείς να τις καταγράψει. 

Τα τρολ έχουν πάρει το παιχνίδι πάνω τους. Οι βουλευτές και τα στελέχη ακολουθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει κόμμα-τρολ στην κυριολεξία, με τα τρολ να έχουν… διασπαστεί επίσης και να έχουν πάρει θέσεις μάχης φτάνοντας σε ακραία σημεία για… συντρόφους και ενδεχομένως για φίλους και γνωστούς. Αρκεί να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου γίνονται υβριστικές και άλλες αναρτήσεις με τέτοια ταχύτητα που εύλογα δημιουργείται και η απορία αν πρόκειται για έναν χρήστη ενός λογαριασμού ή για παραπάνω.

Υποστηρικτές και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν και την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια θέλοντας να αποφύγουν τις οσμές των σηπτικών δεξαμενών που άνοιξαν τα καπάκια με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να έχει γίνει ήδη αποπνικτική για όλους όσοι δεν επιθυμούν να εμπλακούν με ανάλογες καταστάσεις. Υποστηρικτές και ψηφοφόροι που παρέμειναν μέχρι και τις ευρωεκλογές. Διότι οι περισσότεροι την έχουν ήδη… κάνει προς άλλες «πολιτείες».