Τη Δευτέρα είχαμε και τις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Δηλαδή, ποιος θα γίνει πρόεδρος των 66 δημάρχων Αττικής. Σαφέστατα, μια περιζήτητη θεσμική θέση την οποία επιθυμούν διακαώς όλοι οι δήμαρχοι, αφού αναγάγει τον νικητή σε θεσμικό συνομιλητή της κυβέρνησης και εκπρόσωπο της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Νικητής, λοιπόν, αναδείχθηκε ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος επανεξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος του οργάνου με ποσοστό 56,95%. Συγκεκριμένα, η παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής» (υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία), κατέγραψε 176 ψήφους, σε σύνολο 309 εκλεκτόρων. Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ), λαμβάνοντας 77 ψήφους – οι 23 ήταν του δήμου Αθηναίων. Τρίτη δύναμη, η Λαϊκή Συσπείρωση με 29 ψήφους και τελευταία η παράταξη που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την επωνυμία «Αυτοδιοικητική Συσπείρωση», με 21 ψήφους και 7%, ποσοστό αντιπροσωπευτικό των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων για το κόμμα Κασσελάκη.

Ετσι, άλλη μία εκλογική αναμέτρηση κατέγραψε το αναπόφευκτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει κάθε επαφή και κάθε έρεισμα στην κοινωνία. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εντοπίζεται αλλού: Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, που παρέστη στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ, μίλησε για την ανάγκη «ενός νέου κινήματος που θα αλλάξει την Αυτοδιοίκηση». Μερικές ώρες μετά βγήκαν τα αποτελέσματα, όπου σχεδόν το 60% επανεξέλεξε πανηγυρικά τον κ. Μαρκόπουλο, επιβραβεύοντάς τον μάλιστα με τρεις επιπλέον έδρες σε σχέση με το 2019.