Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι θα πει « Όχι» στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Με κατηγορηματικό τρόπο μάλιστα. Τα στελέχη του ξεσπάθωσαν και στο διαδίκτυο, ο κομματικός στρατός έφτασε στο σημείο να μιλά ότι με αυτό προωθείται η αλλοίωση του… πολιτεύματος, ο Ραγκούσης είπε για… εθνικό διχασμό. Κατά την ψηφοφορία όμως στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δήλωσε… επιφύλαξη που θα εκφράσει στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Ένα έντονο παρασκήνιο δείχνει να εξελίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ψήφο των αποδήμων. Το ενδεχόμενο να αποτελέσει για μια ακόμη φορά θλιβερή εξαίρεση προβληματίζει την Κουμουνδούρου. Και όχι μόνο αυτό. Η στάση των ομογενειακών οργανώσεων, οι επιστολές που έχουν σταλεί και στα κόμματα αλλά και τα όσα είπαν οι εκπρόσωποί τους που κλήθηκαν στη Βουλή για να καταθέσουν τις θέσεις τους και την άποψή του για το νομοσχέδιο, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί και πάλι στην λάθος πλευρά της ιστορίας.

Διότι, κακά τα ψέματα, το νομοσχέδιο που αίρει τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί και επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους είναι μια ιστορική κίνηση. Μια κίνηση που οι απόδημοι ανέμεναν δεκαετίες και μάλιστα είχαν εκφράσει και τη δυσαρέσκειά τους για τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στον τελευταίο νόμο.

Το θέμα απασχόλησε τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες και θα τεθεί προς συζήτηση και τις επόμενες και δεν αποκλείεται η σθεναρή άρνηση να μετατραπεί σε θετική ψήφο. Διότι και το παρών ακόμη αποτελεί καταψήφιση ακόμη και αν τελικά το νομοσχέδιο δείχνει να περνά με άνεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, παρουσία της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου, αν και αντικείμενό της αποτέλεσε η συμφωνία για τα επόμενα βήματα στο δρόμο της εκλογής νέου αρχηγού.

Σε κάθε περίπτωση αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις… επιφυλάξεις πάει στο Ναι θα είναι ίσως μια θετική kolotoumpa. Μόνο που θα μείνουν… ορφανοί όσοι ξεσπάθωσαν φτάνοντας σε ακραίου τύπου αναφορές για να δικαιολογήσουν τη στάση του κόμματος. Βέβαια και άλλες φορές έχει φανεί πως αλλάζει γνώμη αλλά τελικά επικρατούν λογικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές…