Οι ραγδαίες εξελίξεις από το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται μετά από δύο γεγονότα-φωτιά που συνέβησαν σήμερα: την αποχώρηση δύο ιστορικών στελεχών, του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Βούτση και την ανακοίνωση Κασσελάκη ότι αύριο στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ θα προτείνει εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές τεσσάρων στελεχών.
Τώρα, οι τελευταίες εξελίξεις σχετίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με μερίδα στελεχών που θα συνεδριάσουν το βράδυ και θα εξετάσουν ακόμη και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Κασσελάκης έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι. Όλα πλέον είναι ανοικτά» έλεγε κομματικό στέλεχος, εκτιμώντας ότι η κίνηση Κασσελάκη είναι αντικαταστατική. Πολλοί μάλιστα θυμίζουν ότι η εκλογή Κασσελάκη έχει κατατεθεί και στο πρωτοδικείο, επομένως «θα πρέπει να σεβαστεί το καταστατικό».
«Απόφαση Πολάκη»
Η απόφαση Κασσελάκη να διεξαχθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές έχει ενοχλήσει «οριζόντια» το κόμμα, ακόμη και εκείνους που του έδιναν χρόνο και χώρο από την αρχή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν άπαντες παίρνουν αποστάσεις από «την απόφαση του Πολάκη ουσιαστικά» να εκκαθαρίσει το κόμμα από όποιον διαφωνεί.
Δεν ήταν τυχαία ασφαλώς η πανηγυρική ανάρτηση Πολάκη αμέσως μετά το «διάγγελμα Κασσελάκη»: Δείτε το, τα είπε όλα ο Πρόεδρος και τη λύση!» έγραψε.
Οι μπηχτές στον Αλέξη Τσίπρα και η αντίδρασή του
Ενοχλημένοι με την πρόταση Κασσελάκη για εσωκομματικό δημοψήφισμα εμφανίζονται η Έφη Αχτσιόγλου αλλά και στελέχη που στήριξαν ενεργά τον νέο πρόεδρο, όπως ο Νίκος Παππάς.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα -όσο και αν επιμένει να μην παρεμβαίνει δημοσίως- για τις «μπηχτές» στο πρόσωπό του που έριξε ο Στ. Κασσελάκης στην ανακοίνωσή του στα σόσιαλ μίντια, ως προς το «άρρωστο κόμμα» που κληρονόμησε στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη η οποία μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, είναι πρόσωπα του πολύ στενού του κύκλου, με τους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός συνομιλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση, μπορεί να ερμηνευθεί ως μεγάλη ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις.
Οι κινήσεις Κασσελάκη έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και σε στελέχη του «ενδιάμεσου χώρου», τους αποκαλούμενους «βαλτινούς» στην εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία, όπως οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.
Μάλιστα, στα παρασκήνια λέγεται ότι τα εν λόγω στελέχη διεμήνυσαν εν είδει τελεσιγράφου προς τον κ. Κασσελάκη να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα, καθώς προκαλεί «διαλυτικές τάσεις».
Σύμφωνα με την «ΕφΣυν», εξάλλου, ο Νίκος Παππάς θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των «προεδρικών», που αναμένεται μετά τις 8 το βράδυ σήμερα, προκειμένου να διατυπώσει αυτή ακριβώς την άποψη.
Μπίστης: Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι
Τα μέλη της εσωκομματικής τάσης των «6+6», που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου, θα συνεδριάσουν απόψε για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς, ενώ αποφάσισαν χθες να παραμείνουν στο κόμμα και να ασκήσουν δριμεία κριτική στον Στ. Κασσελάκη, οι ραγδαίες εξελίξεις αυξάνουν την πίεση για πιο διακριτή αντίδραση.
Είναι ενδεικτική η ανάρτηση του Νίκου Μπίστη από την εν λόγω τάση. «Λαοδικεία; Φτάνει. Ως εδώ. Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι».
«Θέλει να στείλει μήνυμα ότι δεν είναι όμηρος, αλλά τολμά ρήξεις»
Το πρωί, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, και μετά τις αποχωρήσεις των δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα (των Νίκου Βούτση και Πάνου Σκουρλέτη), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε... ντρίπλα, ανακοινώνοντας πως δεν κάνει πίσω και θα ζητήσει τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος από την ΚΕ για τις διαγραφές των στελεχών, τα οποία, όπως τόνισε, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους προσβάλλουν τον ίδιο και το κόμμα. Μια κίνηση που, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις, γυρνά μπούμερανγκ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση για δημοψήφισμα υπήρχε ως σκέψη από καιρό στο επιτελείο του νέου προέδρου και πυροδοτήθηκε παραμονές της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου ο Στέφανος Κασσελάκης να δείξει ότι δεν κάνει πίσω. Ήδη χρειάστηκαν από το πρωί της Παρασκευής δύο παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μία στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και μία μέσω βίντεο στα social, σε μια επίδειξη αρχηγικής ισχύος, προκειμένου να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στους διαφωνούντες.
Ωστόσο, η αποχώρηση των δύο ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Παρασκευής, αλλά και η διαφαινόμενη απόφαση αποχώρησης της «Ομπρέλας» καθιστούν αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με «νεοπροεδρικούς», πάντως, στόχος του Στέφανου Κασσελάκη -ο οποίος ανέμενε τις αντιδράσεις- δεν ήταν οι διαγραφέντες, αλλά κυρίως ο ενδιάμεσος χώρος. Θέλησε, λένε, «να τους στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι όμηρος, όπως επιδιώκουν, αλλά τολμά ρήξεις»
Δηλώσεις Δρίτσα και Ζαχαριάδη
Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα για τις διαγραφές, ο Θοδωρής Δρίτσας σε ανάρτησή του επανήλθε κατά του Στέφανου Κασσελάκη, καλώντας τα μέλη «να αντισταθούν στην παραφροσύνη και τη γελοιότητα».
Σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης εμφανίστηκε πιο κατευναστικός, τονίζοντας πως «πάντα ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός εάν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε από ένα σημείο και πέρα, είναι προτιμότερος από τη λεκτική βία, τη λεκτική ένταση και τη λεκτική πίεση από κάθε πλευρά. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι επόμενες κινήσεις του Τσακαλώτου και το τρολάρισμα της Ζωής
Μετά και τις αποχωρήσεις Σκουρλέτη - Βούτση, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά του πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως αύριο στην Κεντρική Επιτροπή θα ανακοινώσει και αυτός με τη σειρά του την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με μία ιοβόλα ανάρτηση, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έγραψε πως «Ο μόνος τρόπος να διαγραφούν οι 4 είναι το δημοψήφισμα να βγει ΟΧΙ».