Ο Κώστας Μπακογιάννης φέρει επώνυμο γνωστό, και από τους δύο γονείς του – ήταν τεσσάρων ετών όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.

Κύλησε ο χρόνος, έμεινε η πληγή, έγινε δύναμη, αντοχή, σμίλεψε φρόνημα δημοκρατικό, η ενεργός ανάμιξη με την πολιτική ήταν ό,τι πιο φυσικό μετά το αφύσικο που τον σημάδεψε εξ απαλών ονύχων. Δήμαρχος στην πρωτεύουσα της Ελλάδας σχεδόν τέσσερα χρόνια, έμπειρος στην τοπική αυτοδιοίκηση από τη θητεία του στον Δήμο Καρπενησίου και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μιλά στο «Μανιφέστο» για τα έργα και τις ημέρες του στην Αθήνα: θέλει την πόλη φωτεινή, ασφαλή, φιλική – ξέρει ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό για όποιον θέλει να κάνει τα παράπονά του στον δήμαρχο...



Εχετε μιλήσει σε προηγούμενες συνεντεύξεις σας για την πρόοδο που σημειώνει η Αθήνα σε τομείς όπως ο ηλεκτροφωτισμός και η καθαριότητα, που συσχετίζονται άλλωστε και με το θέμα της ασφάλειας στην πόλη. Είστε ικανοποιημένος σήμερα από το έργο που έχει γίνει και τι άλλο περιλαμβάνεται στην ατζέντα των επόμενων δράσεών σας σε αυτούς τους δύο τομείς;


Επιμένω στην ασφάλεια της καθημερινότητας των Αθηναίων. Οχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Με πολλά μικρά έργα, τα οποία, όμως, αλλάζουν ουσιαστικά, πραγματικά την Αθήνα. Εχοντας αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, προχωράμε βήμα βήμα με πυξίδα τις ανάγκες της πόλης μας. Και το φως στις γειτονιές μας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Γι’ αυτό, λοιπόν, υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας. Μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει περίπου 9.000 φωτιστικά LED σε 613 δρόμους, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου το Κέντρο και οι γειτονιές θα αποκτήσουν 43.678 σύγχρονα, νέα φωτιστικά.

Με αυτόν τον τρόπο αφενός πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, αφετέρου δίνουμε περισσότερο φως σε κάθε γωνιά της πόλης. Παντού.

Την ίδια φιλοσοφία ακολουθούμε και στην καθαριότητα. Δουλεύουμε με σχέδιο, υλοποιώντας συνολικές και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις.


Αναβαθμίσαμε τις υποδομές και τον εξοπλισμό της καθαριότητας, κάνοντας ευκολότερη τη δουλειά των ανθρώπων που φροντίζουν τις γειτονιές και το Κέντρο. Προμηθευτήκαμε κάδους που δεν είχαμε, ενισχύσαμε τον στόλο μας με νέα απορριμματοφόρα, υδροφόρα, σάρωθρα κ.ά. Οργανώσαμε καλύτερα το προσωπικό και ξεκινήσαμε να πλένουμε κάθε δρόμο, πεζόδρομο και πεζοδρόμιο με νερό και σαπούνι. Καθαριότητα από άκρη σε άκρη. Και σήμερα η Αθήνα έχει ανέβει επίπεδο σε αυτόν τον τομέα. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως έχουμε εξαντλήσει τα εργαλεία και τις δυνατότητές μας.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της μαραθώνιας προσπάθειας έχουμε ήδη ξεκινήσει την εγκατάσταση των βυθιζόμενων κάδων, ενώ το φθινόπωρο η Αθήνα θα έχει συνολικά 42 τέτοιου είδους συστήματα. Μην ξεχνάμε ότι εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.



Ενα έργο που έχει συζητηθεί αρκετά είναι αυτό του Μεγάλου Περιπάτου. Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε ότι υλοποιείται ένα σημαντικό κομμάτι του στην Πανεπιστημίου. Πώς εξελίσσεται το έργο και πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή του;

Η νέα Ομόνοια είναι έτοιμη. Τη ζουν, την περπατούν καθημερινά οι Αθηναίοι. Απέκτησε και πάλι τον εμβληματικό χαρακτήρα της με την πλατεία και το σιντριβάνι. Παράλληλα, η κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος ολοκληρώθηκε, δίνοντας πολύτιμη «ανάσα» στην καρδιά της Αθήνας.

Η άσφαλτος, οι εξατμίσεις και τα αυτοκίνητα αντικαταστάθηκαν από πέργκολες, δέντρα και ελεύθερο δημόσιο χώρο για πεζούς. Η Πανεπιστημίου τελειώνει το καλοκαίρι και θα έχει περισσότερο πράσινο.

Πάνω από 80 νέα δέντρα, χώρο και προδιαγραφές για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, υψηλή αισθητική. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στη Βασιλίσσης Ολγας, ενώ ολοκληρώνεται το πλέγμα παρεμβάσεών μας σε δύο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, τον Εθνικό Κήπο και τον Λυκαβηττό.

Είναι ένα διαχρονικό και γνωστό παράπονο των Αθηναίων, που έπειτα κι από τις έκτακτες ανάγκες της καραντίνας εντάθηκε. Ποια είναι η στρατηγική του Δήμου Αθηναίων για τη δημιουργία δημόσιου χώρου και την ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη;


Οταν κάποιος δει την Αθήνα από ψηλά, καταλαβαίνει ότι είναι μια «στριμωγμένη» πόλη. Ποιο είναι, λοιπόν, το εφικτό και το πιο αποδοτικό για την πρωτεύουσά μας; Αφενός η υλοποίηση μεγάλων έργων, όπως η Διπλή Ανάπλαση, ο Λυκαβηττός, ο Λόφος του Στρέφη, η Ακαδημία Πλάτωνος και ο Εθνικός Κήπος.

Αφετέρου τα πάρα πολλά μικρά έργα, που στοχεύουν στην καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου δημόσιου χώρου. Σε αυτήν τη βεντάλια παρεμβάσεων περιλαμβάνονται οι αναπλάσεις πάρκων και πλατειών σε επίπεδο γειτονιάς, αλλά και η δημιουργία νέων ελεύθερων ποιοτικών χώρων σε σημεία της πόλης τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφημένα στον χρόνο και πολλές φορές παραδομένα στο σκοτάδι. Αυτό ακριβώς κάναμε με τα πάρκα Βουτιέ και Φιξ, την πλατεία Ναθαναήλ και με πολλά άλλα σημεία της Αθήνας, τα οποία απέκτησαν ξανά, ύστερα από πολλά χρόνια, ζωή.

Οπως, επίσης, και με τα δέκα πάρκα τσέπης, τα οποία δημιουργήθηκαν σε όλη την Αθήνα, δίνοντας πολύτιμες ανάσες σε πυκνοδομημένες γειτονιές που... διψούσαν για ελεύθερους χώρους και πράσινο. Νέοι χώροι πρασίνου, φροντισμένοι και ενισχυμένοι με νέες υποδομές και εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να παίζουν τα παιδιά και να απολαμβάνουν μερικές ώρες απογευματινής χαλάρωσης οι μεγαλύτεροι.



Σε τι στάδιο βρίσκεται η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων προς τους πολίτες και ποια είναι τα επόμενα βήματα για την πλήρη μετάβαση της πρωτεύουσας στην ψηφιακή εποχή;

Εχουμε ψηφιοποιήσει το 100% των υπηρεσιών του δήμου. Αυτό σημαίνει ραντεβού, πληρωμές, πιστοποιητικά, δηλώσεις, αιτήσεις κι άλλα πολλά, μ’ ένα κλικ. Χωρίς ουρές στα γκισέ των υπηρεσιών, ταλαιπωρία και χαμένο χρόνο. Σημαίνει, επίσης, πως αλλάζουμε τη σχέση των δημοτών με το Δημόσιο. Δεν σταματάμε όμως εκεί, πάμε βαθύτερα. Προχωράμε με μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως είναι η ψηφιοποίηση της πολεοδομίας. Ενα πολύπλοκο και ογκώδες έργο που έχει ξεκινήσει, με τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση της γραφειοκρατίας.



Αναφορικά με το μεγάλο έργο της Διπλής Ανάπλασης. Είδαμε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά στην περιοχή του Βοτανικού. Πότε αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου, δηλαδή η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό; Και φυσικά πότε εκτιμάτε ότι θα ξεκινήσει η μεγάλη ανάπλαση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας;

Πράγματι έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες στον Βοτανικό! Ηταν μια μεγάλη μέρα για τον κόσμο του Παναθηναϊκού, για την Αθήνα, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Ως δήμος είμαστε υπερήφανοι που πετύχαμε τη συνεργασία όλων των διαφορετικών υπηρεσιών και ενδιαφερομένων και υλοποιούμε το έργο, έτσι ώστε να έχει ο Παναθηναϊκός έτοιμο το 2026 το νέο του σπίτι. Αμέσως μετά από αυτό, θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες ανάπλασης της Λεωφόρου, με έναν σύγχρονο ελεύθερο χώρο πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, το Αθλητικό Μουσείο για την ιστορική ομάδα της Αθήνας-Εντευκτήριο, αλλά και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης.



Πώς προβάλλεται σήμερα η Αθήνα στις διεθνείς τουριστικές αγορές; Θεωρείτε ότι είναι εφικτός στόχος η πρωτεύουσα να είναι και τη φετινή τουριστική σεζόν πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες;

Αθήνα «σαρώνει» τα διεθνή βραβεία τουρισμού και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τελευταίο αυτό των επενδύσεων. Μια βόλτα στο Κέντρο, και όχι μόνο, δείχνει καθαρά ότι η πρωτεύουσά μας γίνεται προορισμός –έναντι σταθμού– χιλιάδων ανθρώπων απ’ όλον τον κόσμο. Το καλωσορίζουμε και το διαχειριζόμαστε. Στοχεύουμε να εμβαθύνουμε το τουριστικό προϊόν, ώστε η Αθήνα να αποτελεί ελκυστικό προορισμό 365 μέρες τον χρόνο και οι τουρίστες να διαχυθούν και στις 129 γειτονιές της πρωτεύουσας. Για παράδειγμα, η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος εξυπηρετεί και τους δύο αυτούς σκοπούς. Παράλληλα, λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται, όπως πχ. οι αυξήσεις στην κίνηση και τη ρύπανση. Και κυρίως να διατηρήσουμε την ιδιαιτερότητα και την αυθεντικότητα της πόλης, που της δίνουν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι μεικτές χρήσεις.