Η Αθήνα δεν μοιάζει πια με απέραντο παζάρι, όπως στο παρελθόν. Εχει άλλον «αέρα», όμορφο, κοσμοπολίτικο. Αλλωστε, με ποσοστό που στη Β΄ Κυριακή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2019 ανήλθε στο 65,25%, δήμαρχος Αθηναίων είναι ο Κώστας Μπακογιάννης. Και πολλά άλλαξαν από τότε προς το καλύτερο.

 

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

 

«H Αθήνα αναδείχθηκε ως ο 3ος καλύτερος πολιτιστικός προορισμός στον κόσμο στα βραβεία Travelers’ Choice 2023 του Tripadvisor», όπως μας ενημερώνει διά των κοινωνικών μέσων το Athens City Festival, το οποίο επιστρέφει τον προσεχή Μάιο. Οπως μάλιστα σημειώνεται, η ελληνική πρωτεύουσα «φέτος θα φιλοξενήσει περισσότερες από 100 συναυλίες, περιηγήσεις, προβολές, πάρτι και άλλες εκδηλώσεις». Σήμερα στην Αθήνα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν πολλές επιλογές!

Οι Αθηναίοι είδαν τον δήμαρχό τους και στην υποδοχή του Αγίου Φωτός, στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου. Είναι πραγματικά παντού. «Το γήπεδο θα είναι έτοιμο το 2026… Δεν βλέπω κάποιον λόγο να ανησυχώ αυτή τη στιγμή. Ολα τα δύσκολα τα έχουμε ξεπεράσει… Εχει γίνει πολλή δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε για το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό μιλώντας στον bwinΣΠΟΡ FM.

Παντού λοιπόν ο δήμαρχος και για όλα όσα ενδιαφέρουν τους ανθρώπους του Κέντρου. Αλλωστε, θα επιδιώξει την επανεκλογή του και βλέπει ήδη υποψηφίους. Το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του, «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ», είναι πολύ μεγάλο.

 

Μέρος της κοινωνίας

Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ένα πρόσωπο οικείο στους Αθηναίους. Πρώην περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, δεν κλείστηκε στο γραφείο του μετά την εκλογή του. Επικοινωνιακός, ευχάριστος και προσβάσιμος, δεν αποφεύγει την απευθείας επαφή με τον κόσμο της πρωτεύουσας.

Το αντίθετο: την επιδιώκει, κυκλοφορεί συνεχώς και δείχνει άνετος στην καθημερινή συζήτηση με τους Αθηναίους. «Αυτό που λέμε “τα παράπονά σας στον δήμαρχο”, εμείς το εννοούμε», είπε το 2019 ως υποψήφιος και το τήρησε. Δεν φοβάται να συγκρουστεί αν θεωρήσει ότι αυτό απαιτείται. Και είδε ότι το ανεξέλεγκτο γκράφιτι δεν αρμόζει στην πόλη και ξεκίνησε την αποκατάσταση.

«Οφείλαμε», δήλωσε, «να αναδείξουμε το φως της Αθήνας, βάζοντας τέλος στη μιζέρια και το “μαύρο” που τη “σκέπαζε”. Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι συνεχίζονται και σιγά σιγά βλέπουμε την πραγματική, λαμπερή Αθήνα πίσω από τη μουντζούρα», είπε σχετικά. Στράφηκε και κατά των αυθαιρεσιών στην εστίαση και στέλνει συνεχώς φορτηγά και μαζεύουν τραπεζοκαθίσματα.

Προ ημερών μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την προσωρινή σφράγιση αριθμού καταστημάτων (τα περισσότερα εξ αυτών στο Κολωνάκι) που διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν συστηματικά την κείμενη νομοθεσία για τους κοινόχρηστους χώρους, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων διά των κοινωνικών μέσων ήταν σαφής: «Το Κέντρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια τουριστική Ντίσνεϊλαντ. Για να διαφυλάξουμε το χαρακτήρα της πόλης λοιπόν, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στους οκτώ νέους πεζόδρομους και στις τέσσερις πλατείες που θα ανακατασκευαστούν στο Ιστορικό Τρίγωνο δεν θα χορηγηθεί καμία νέα άδεια για τραπεζοκαθίσματα, για τρία χρόνια».

 

Κοινωνική ευαισθησία

Επί των ημερών του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) σφύζει από δραστηριότητα, αναδεικνύοντας την κοινωνική ευαισθησία της δημοτικής αρχής.

«Στηρίζουμε καθημερινά, με όλες μας τις δυνάμεις, τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και αξιοπρέπεια. Προσφέρουμε αγάπη και όσα χρειάζονται. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θέλουμε να μη λείπει τίποτα από το πασχαλινό τραπέζι τους. Ούτε και το χαμόγελο του δώρου από τα παιδιά», έγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων, ευχαριστώντας τους «άξιους ανθρώπους του ΚΥΑΔΑ για τη σημαντική και συνεχή προσφορά τους».

Και στηρίζει διαχρονικά τις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό. Σημαντικό επίσης για την ποιότητα ζωής στην Αθήνα είναι και το ότι ο Κώστας Μπακογιάννης δεν δίνει έμφαση στη βιτρίνα της πόλης, αλλά στην ουσία. Οπως τόνισε ο ίδιος διά των κοινωνικών μέσων, «σημαντικά τα μεγάλα έργα, αλλά υπάρχουν και τα μικρά που κάνουν μεγάλη διαφορά.

Με τα πάρκα τσέπης στη “στριμωγμένη” Αθήνα μας, σπάμε το γκρι με μια ανάσα πρασίνου στις καρδιές των γειτονιών. Δέκα μέχρι τώρα, και συνεχίζουμε!».

Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξος. Η ανάπλαση του Εθνικού Κήπου και πολλά άλλα έργα σε εξέλιξη δίνουν τον παλμό μιας προσπάθειας για την Αθήνα, η οποία αλλάζει. Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι σε συνεχή επαφή με τους αντιδημάρχους του, δίνει ρόλο στους συμβούλους του και φροντίζει για τη διαρκή ενημέρωση των στελεχών του συνδυασμού του. Τα παραπάνω αποτελούν συνταγή επιτυχίας.