Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έληξε πριν καν αρχίσει. Έληξε όταν ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη δείχνοντας τη δυσφορία του για τον Στέφανο Κασσελάκη. Η ομιλία του προέδρου του κόμματος ήταν κάτι σαν παράταση προκειμένου να φανεί αν ο αγώνας μπορεί να πάει στα πέναλτι. Εκεί που κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα.

Τη στιγμή που ο «πρόεδρος της καρδιάς» (τους) Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να παρέμβει και να δείξει περίπου την πόρτα της εξόδου στον Στέφανο Κασσελάκη, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει. Πριν δηλαδή αρχίσει. Απλά χρειάστηκε μια παράταση προκειμένου να φανεί αν ο πρόεδρος του κόμματος θα δεχόταν να κριθεί ο αγώνας σε αυτό που στο ποδόσφαιρο αποκαλείται «ρώσικη ρουλέτα».

Άντε το πολύ να υπάρξει ενδιαφέρον και το Σάββατο όταν και αναμένεται ν’ ανακοινωθεί, αν ανακοινωθεί, το πρόσωπο που θα βρεθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε αυτό της Όλγας Γεροβασίλη. Όλα τ’ άλλα είναι αυτό που λέμε «να ’χαμε να λέγαμε». Ουδείς ενδιαφέρεται. Ουδείς το παρακολουθεί.

Μόνο οι… κλακαδόροι κάποιων στελεχών πηγαίνουν την ώρα που αυτά μιλούν για να χειροκροτήσουν. Και μετά απλά αποχωρούν. Οι άδειες καρέκλες το επιβεβαιώνουν και οι εικόνες με τον Στέφανο Κασσελάκη να κάθεται μόνος του είναι ίσως η χειρότερη στιγμή για έναν πολιτικό, πόσο μάλλον για έναν πολιτικό αρχηγό που αμφισβητείται ήδη και τρέχει να δει αν μπορεί να επανεπιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη αυτών που τον ψήφισαν.

Η μοναξιά ενός… ηγέτη καταγράφεται όταν αυτός βρίσκεται στην εξουσία. Όταν είναι στην αντιπολίτευση ισχύει το αντίθετο. Τα τελευταία χρόνια βέβαια αυτό δεν ισχύει και η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η αλήθεια είναι πως οι άδειες καρέκλες στα συνέδρια δεν είναι πρωτοφανής εικόνα. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι εκτός ορίων. Οι σύνεδροι έχουν εξαφανιστεί και αναζητούν γραμμή.

Βασικό ερώτημα είναι το τι θα κάνει, ποιον θα στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας. Το μήνυμα το έχει πάρει και ο Στέφανος Κασσελάκης, που επιχείρησε να απαντήσει στον προκάτοχό του από την αρχή με ένα βίντεο, όπως αυτά που συνηθίζονται στα συνέδρια των κομμάτων, το οποίο περιελάμβανε μόνο τον εαυτό του και κανέναν άλλον. Πουθενά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστω ως σημείο αναφοράς. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως έπεσε μαχαίρι αμέσως μετά την παρέμβασή του. Φυσικά αυτές ελέγχονται ως προς τη βασιμότητά τους.

Το σίγουρο είναι ένα. Ό,τι και να γίνει, κατέβει δεν κατέβει αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη, γίνουν δεν γίνουν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στις ευρωεκλογές με κομμένα φτερά. Ίσως και με κομμένα τα… πόδια. Μόνο κάτι σύνεδροι που φόρεσαν τα φυσεκλίκια του ΕΑΜ και άλλων αγώνων της Αριστεράς -που φαίνεται πως διαθέτουν διαδικασία κληροδότησης στους επόμενους- βρέθηκαν στο βήμα του συνεδρίου να κυνηγούν αόρατους εχθρούς και ένα φάντασμα της δεξιάς που μόνο στον φαντασιακό τους κόσμο υπάρχει. Αυτόν που αναζητεί βαρβάρους για να δικαιολογήσει την ύπαρξή τους.