Με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στις 7 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, καθώς όπως διαμηνύεται, η εμπέδωση κλίματος διαλόγου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φτάνει στην πρωτεύουσα το πρωί της Πέμπτης, οπότε και θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ακολούθως με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συζητήσει τις επικείμενες συμφωνίες και την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αναχώρηση του Τούρκου προέδρου αναμένεται νωρίς το απόγευμα, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα τα μέτρα θα είναι «δρακόντεια», με τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να ισχύουν από νωρίς το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου.

Στις επαφές που αναμένονται η Ελλάδα θα επαναλάβει την πάγια και σταθερή εθνική της θέση ότι η μόνη προς επίλυση διαφορά είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και πως ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικείμενο συζήτησης. Οι διαφορετικές αντιλήψεις είναι δεδομένες, όπως και η επιδίωξη οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδει η ελληνική πλευρά στην αμοιβαία επωφελή θετική ατζέντα με μέτρα εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με προσανατολισμό στην αμυντική και στρατιωτική διάσταση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «επιδίωξή μας είναι η επικοινωνία που έχουμε αναπτύξει, στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, τους τελευταίους μήνες με την Τουρκία να συνεχιστεί. Εμείς προσερχόμαστε στη συζήτηση αυτή, όπως και σε κάθε αντίστοιχη σημαντική συνάντηση, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».