Το πρώτο προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραδόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για διαβουλεύσεις, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης σε διατυπώσεις που εκφράζουν τις θέσεις όλων των πλευρών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου, με την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος, σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρίας ‘Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Επικροτεί τη συνέχιση των άτυπων συνομιλιών και προτρέπει στη διεύρυνσή τους, ώστε να περιλαμβάνουν και τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο). Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται η ανάγκη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα περιορίσουν την αποξένωση των δύο κοινοτήτων.
Βαρώσια και μέτρα επιτήρησης
Το ψήφισμα αναμένεται να επαναβεβαιώσει το καθεστώς των Βαρωσίων και να καλέσει σε αναίρεση ενεργειών από το 2020 που δεν συμμορφώνονται με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθούν ισορροπημένες αναφορές για περιστατικά στην Πύλα και για την εγκατάσταση στρατιωτικών μέτρων επιτήρησης.
Ανθρωπιστική βοήθεια και μεταναστευτικό
Παρότι το μεταναστευτικό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το ψήφισμα αναγνωρίζει θετικά τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ειρηνευτική αποστολή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη.
Η στάση των μελών
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) τήρησαν ίσες αποστάσεις κατά τις κλειστές συνεδριάσεις. Το Συμβούλιο επανέλαβε τη στήριξή του σε μια δίκαιη λύση μέσω μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.
Η Ρωσία, μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, υποστηρίζει την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διατήρηση της ειρήνης και την αποτροπή κλιμάκωσης. Η Μόσχα τόνισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση των στρατευμάτων πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στο πεδίο και τις απόψεις των δύο πλευρών, ώστε να προωθείται ένας βιώσιμος διακανονισμός.
Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΗΕ, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος Στιούαρτ φέρεται να υπερέβη τα όρια της ουδετερότητας σε ορισμένα θέματα, προκαλώντας αντιδράσεις, ιδίως από την Ελλάδα, η οποία πλέον συμμετέχει στις κλειστές συνεδριάσεις ως μη μόνιμο μέλος. Επιπλέον, αναφέρθηκαν περιστατικά στην Πράσινη Γραμμή, τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στις εκθέσεις του, με τον κ. Στιούαρτ να αμφισβητεί την ύπαρξή τους.
Η συνεχιζόμενη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις άτυπες συνομιλίες αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα για την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.