Μπορεί το φάντασμα του λαϊκισμού να περιφέρεται ορατό πάνω από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αρκετοί να το έχουν ταυτίσει με τα ακροδεξιά κινήματα που διεκδικούν (εν τοις πράγμασι) μεγάλη μερίδα του Ευρωκοινοβουλίου στις ερχόμενες ευρωεκλογές, ωστόσο Σοσιαλιστές, Αριστεροί, Πράσινοι και λοιποί συνδυασμοί, που τώρα βρίσκονται στην Ευρωβουλή και αντιτίθενται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι.
Την εβδομάδα που μας πέρασε γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς αήθους επιθέσεως της Ολλανδής ευρωβουλευτού Σόφι ιν’τ Βελντ, αγαπημένης του ΣΥΡΙΖΑ, προς την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και συνεπεία προς ολόκληρη τη χώρα μας. Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με την Ολλανδή ευρωβουλευτή να λέει στα ελληνικά: «Δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει Δικαιοσύνη».
Η αναφορά της αυτή, όπως είπε, απευθυνόταν στη χήρα του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, στους γονείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών από το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και στους δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί επίθεση επειδή άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση.
Εντονη ήταν η αντίδραση της κυρίας Ασημακοπούλου, η οποία είπε ότι «κάποιοι εμμονικά επιμένουν να δυσφημούν την Ελλάδα για προσωπικό όφελος και μικροπολιτικές σκοπιμότητες». Ανταπαντώντας η Ολλανδή ευρωβουλευτής είπε: «Κάθε φορά που συζητάμε για το κράτος δικαίου απορρίπτετε κάθε επίκριση, κατηγορείτε όσους ρωτούν ότι είναι παρτιζάνοι και ότι έχουν προεκλογικά κίνητρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούσατε να φανταστείτε ότι κάποιοι αντιδρούν επειδή υπερασπίζονται κάποιες ιδέες. Θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;»
«Επιλέγω να αγνοήσω τον προσβλητικό τόνο σας. Ναι, βλέπω μία τέτοια πολιτικό κάθε φορά που κοιτώ τον καθρέφτη», απάντησε η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, κάνοντας λόγο για «μια μειοψηφία, που μιλά για τη χώρα μου σαν να μην πρόκειται για Δημοκρατία και αυτό απλώς δεν είναι αλήθεια». Η πρόεδρος της Ολομέλειας επιχείρησε να διακόψει την τοποθέτηση της κυρίας Ασημακοπούλου βγάζοντας μπλε κάρτα για παραβίαση του χρόνου ομιλίας, με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή να σχολιάζει: «Δεν θέλετε να ακούσετε τις απαντήσεις».
Η στοχοποίηση Μητσοτάκη
Ευρωσοσιαλιστές, ευρωαριστεροί, πράσινοι και λοιποί επιχειρούν να δημιουργήσουν θέματα προκειμένου να υπερισχύσουν στις επικείμενες εκλογές ώστε ν’ αυξήσουν τον αριθμό των ευρωβουλευτών τους. Η στοχοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης μόνο τυχαία δεν είναι...
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική σε επίπεδο ΕΛΚ αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πορεία της Ελλάδας από το 2019 αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση – από αποσυνάγωγος έχει μετατραπεί σε χώρα που επικαλούνται όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και εκτός αυτής προκειμένου να δείξουν τι μπορεί να γίνει μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, τις τομές, τον εκσυγχρονισμό, χωρίς να υπολείπεται η στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και χωρίς να λειτουργεί σε βάρος της κοινωνικής συνοχής.
Ουσιαστικά έχει καταφέρει να καταρρίψει τον μύθο του κακού φιλελευθερισμού και όλα τα αφηγήματα που στήνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αφηγήματα που στο τέλος της ημέρας ευνοούν τα άκρα, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες και καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις με την άνοδο της ακροδεξιάς και το παιχνίδι που γίνεται με την Αριστερά και τα άκρα της.
Ετσι, αυτό που δεν κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια επιχειρούν να το καταφέρουν τώρα. Να εκθέσουν την Ελλάδα. Χτυπούν σε θέματα θεσμών και δημοκρατίας διότι είναι τόσο αόριστα που ουσιαστικά καταφέρνουν να επιβληθούν αυτοί που φωνάζουν περισσότερο.
Στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ
Τις αθλιότητες της κυρίας Ιν’τ Βελντ στηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης επιτιθέμενος στην κυβέρνηση τάχα για την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα είπε η Ολλανδή... αγαπημένη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε ταχύτατα με βίντεο στα αγαπημένα του social media να κατηγορήσει την κυβέρνηση, στηριζόμενος σε μικροπολιτικές αθλιότητες και παιχνίδια με τα οποία ευρωσοσιαλιστές και λοιποί προσπαθούν να χτυπήσουν το ΕΛΚ από τα αριστερά, με τους ίδιους τρόπους που οι ακροδεξιοί προσπαθούν να το χτυπήσουν από την άλλη πλευρά.
Βέβαια, ο κ. Κασσελάκης δεν στοχεύει μόνο στην κριτική απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και στην ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια να μπορέσει να ενταχθεί στους Σοσιαλιστές μετά τις ευρωεκλογές, αφού αυτός είναι ο διακαής πόθος του. Δεν είναι κακό να θέτει στόχους ένας άνθρωπος και μάλιστα ένας πρόεδρος ο οποίος θέλει να αναστήσει το κόμμα του. Το κακό είναι όταν αυτό το κάνει εις βάρος της πατρίδας του, συμμαχώντας ακόμα και με εξωγενείς παράγοντες για να επιτύχει τον σκοπό του...
Η περίοδος 2015-2019
Το πιο εύκολο φυσικά είναι να κρίνει και να κατακρίνει κανείς. Ομως η εύλογη απορία είναι η εξής: Είναι παραδοσιακό το ενδιαφέρον για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, ή τώρα ξαφνικά στα χρόνια Μητσοτάκη η κυρία Ιν’τ Βελτ και οι όμοιοί της ένιωσαν την ευαισθησία; Πού ήταν άραγε η Ολλανδή ευρωβουλευτής όταν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είχε σχεδόν καταργηθεί στα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ;
Για το τι ακριβώς είχε συμβεί σε επίπεδο κράτους δικαίου εκείνη την περίοδο, το 2019, ο γνωστός συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος είχε αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς κράτος δικαίου, δηλαδή χωρίς ρύθμιση της κοινωνικής συμβίωσης βάσει του νόμου και χωρίς έλεγχο της εξουσίας βάσει των επιταγών του συντάγματος. Και δεν υπάρχει κράτος δικαίου χωρίς τήρηση της διάκρισης των εξουσιών, ελευθερία του λόγου, λειτουργία αντίβαρων στη βούληση της πλειοψηφίας. Το κράτος δικαίου δεν ταυτίζεται με τη “λαϊκή κυριαρχία”· αντίθετα, την προστατεύει από καταχρήσεις και από την ύβριν. Κι όμως: για τον ΣΥΡΙΖΑ “δίκαιο” ήταν αυτό που θεωρούσε ή επιθυμούσε η κυβέρνηση και το “κράτος” της ταυτιζόταν με την ίδια. Τα παραδείγματα ήταν πολλά, εκτάθηκαν σε όλα τα πεδία και αποτελούν το ευκρινέστερο ίχνος, και μαζί την πιο σκοτεινή παρακαταθήκη ολόκληρης της περιόδου διακυβέρνησης από το 2015 έως σήμερα. Εκείνοι, με πρώτον τον πρωθυπουργό, που φιλοδοξούσαν να είναι “κάθε λέξη του συντάγματος”, συχνά αγνόησαν κι ακόμα συχνότερα παραβίασαν βασικές του αρχές και διατάξεις. Η διάκριση των εξουσιών, ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η προστασία των μειοψηφιών έμειναν γράμμα κενό, ενώ οργανώθηκε ένα εντελώς παράνομο δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2015. Αλλά και η ίδια η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος διεξήχθη με τρόπο εξόχως προβληματικό: κατατέθηκε αρχικά μια ιδεοληπτική –μπολιβαριανής λογικής– πρόταση της πλειοψηφίας, δημιουργήθηκε μια εξωθεσμική Επιτροπή διαβούλευσης (το ότι δεν έκανε τίποτα δεν την καθιστά πιο νόμιμη), η πρόταση επανήλθε, μεταλλαγμένη προς το αρκετά λογικότερο, αλλά υπό ασφυκτικά περιθώρια συζήτησης, χωρίς διεκδίκηση συναίνεσης και με προσπάθεια δέσμευσης –που δεν πέρασε, γιατί δεν ήταν δυνατόν να περάσει– της δεύτερης Βουλής από τις προτάσεις της πρώτης».
Στη συνέχεια ο κ. Μποτόπουλος εστίασε στις τρεις εμβληματικές υποθέσεις συμπυκνώνουν τη βαθιά και πολυσχιδή κάμψη του κράτους δικαίου: τις τηλεοπτικές άδειες, με την ανοιχτά αντισυνταγματική προσέγγιση της διαδικασίας αδειοδότησης, την αποδοχή προφανώς ακατάλληλων πιστοποιητικών από φίλιο υποψήφιο «καναλάρχη», τη διά ιδιωτικών «αποκαλύψεων» προσπάθεια επηρεασμού μέλους του Συμβουλίου της Επικρατείας και ολόκληρου του Δικαστηρίου, την «κριτική»-λίβελος κατά της απόφασης που γκρέμισε το κυβερνητικό οικοδόμημα.
Η υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών, με την παρασκηνιακή υπόσχεση του πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογό του περί απόδοσής τους στην Τουρκία και την άσκηση έφεσης κατά αποφάσεων που τους παραχωρούσαν άσυλο. Και η υπόθεση Novartis, με την ανοιχτά πολιτική στόχευση («πρέπει να πάνε φυλακή»), την αντισυνταγματική παραπομπή στη Βουλή, την κατάρρευση του κατηγορητηρίου και τη σταδιακή ανάδυση, με αποκαλύψεις που προέρχονται μέσα από την ίδια τη Δικαιοσύνη, του «στησίματος» μιας σκευωρίας.
Και καταλήγει ο κ. Μποτόπουλος λέγοντας: «Με αυτήν την κυβερνητική λειτουργία και αυτά τα πραγματικά περιστατικά, δεν έχει, πιστεύω, νόημα να αναρωτηθούμε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την Ελλάδα Ουγγαρία, δηλαδή την έθεσε ανοικτά εκτός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Ακόμα και αν τυπικά δεν έφτασε σε αυτό το σημείο, έκανε κάτι πιο ασυγχώρητο: έφερε πίσω τη Δημοκρατία σε μια χώρα στην οποία κάθε δημοκρατική κατάκτηση είναι κοπιώδης όσο και πολύτιμη».
Ελίζα Βόζεμπεργκ: Οσοι ασκούν πολιτική με fake news και κακοήθειες θα αποτύχουν ξανά
«Η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα επανέρχεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τρόπο συστηματικό, εμμονικό και κακόβουλο από τις ίδιες πολιτικές ομάδες και τους ίδιους συναδέλφους. Η αναφορά γίνεται για τις ίδιες ακριβώς υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης και για τις ίδιες ακριβώς αναπόδεικτες καταγγελίες, επί των οποίων έχουμε επανειλημμένα συζητήσει διεξοδικά και έχουμε καταλήξει σε σχετικά ψηφίσματα και πορίσματα.
Είναι προφανές ότι το θέμα επανέρχεται –δυστυχώς με τη συνδρομή και Ελλήνων συναδέλφων– με στόχο να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας και από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης είμαστε πλέον πρωταγωνιστές και συνδιαμορφωτές των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Μάλιστα, πέρυσι η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις στον δείκτη Δημοκρατίας και 16 θέσεις στην Εκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, με βασικό κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου.
Eίναι απαράδεκτο να διασύρεται η πατρίδα μας χωρίς κανένα σοβαρό στοιχείο και να προσβάλλεται ο ελληνικός λαός και η πρόσφατη ετυμηγορία του. Οσοι ασκούν πολιτική με fake news και κακοήθειες θα αποτύχουν για μια ακόμη φορά!» τονίζει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Μανώλης Κεφαλογιάννης: Ζούμε στην καλύτερη δημοκρατία από συστάσεως ελληνικού κράτους
«Το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι βήμα προάσπισης των εθνικών θεμάτων μας. Είναι βήμα ανάδειξης και ενίσχυσης των ελληνικών θεμάτων. Είναι βήμα υπεράσπισης της Ελλάδας. Δεν είναι βήμα δυσφήμησης της χώρας. Δεν είναι βήμα συκοφάντησης της Ελλάδας από τους ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη.
Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για έκτη φορά προκλήθηκε πάλι συζήτηση για τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Από τη Μεταπολίτευση του 1974, 50 χρόνια τώρα, η Ελλάδα ζει την καλύτερη δημοκρατία που έζησε ποτέ από συστάσεως ελληνικού κράτους. Την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία.
Η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα οικοδομεί ισχυρά θεσμικά αντίβαρα και θωρακίζει το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν κινδυνεύουν στην Ελλάδα. Μάλλον κινδυνεύει η σοβαρότητα στον τόπο μας. Και σίγουρα δεν κινδυνεύουν από την παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα» επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Κώστας Τσιάρας: Η Δικαιοσύνη δεν ενδείκνυται ως πεδίο στείρας αντιπολίτευσης
«Ο ευαίσθητος χώρος της Δικαιοσύνης δεν ενδείκνυται ως πεδίο άσκησης στείρας αντιπολίτευσης. Ειδικά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρουν το βάρος του διεθνούς διασυρμού σε βάρος της Ελλάδας για την υποβάθμιση του αδικήματος της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα με τον Ποινικό Κώδικα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τις καταγγελίες για απόπειρες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης την περίοδο 2015-19.
Πολύ περισσότερο, τα θέματα του Κράτους Δικαίου δεν ενδείκνυνται ως πεδίο αντιπολίτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ως προς τα θέματα αυτά υπάρχει ένας τελικός αδιαμφισβήτητος κριτής, ο οποίος κρίνει την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτός ο κριτής είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στις Εκθέσεις της αναγνωρίζει το βάθος και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την περίοδο από το 2019 έως σήμερα για την εμπέδωση της διαφάνειας σε όλους τους τομείς, χωρίς να διατυπώνει καμία επιπλέον σύσταση.
Αντίθετα, καταγράφονται σημαντικές θετικές αναφορές στις μεταρρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, στις θεσμικές τομές που θωρακίζουν την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και στις αλλαγές για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και στους τρεις κλάδους της ελληνικής Δικαιοσύνης» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.