Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να προχωρήσουν απρόσκοπτα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και στο πλαίσιο αυτό εισάγεται σήμερα -με καθυστέρηση μιας μέρας λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού με γρίπη- στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

«Δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό το οποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω επίσης να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο», έχει επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος αναμένεται να κάνει σαφή την αναγκαιότητα να λυθούν προβλήματα που αφορούν στην προστασία των παιδιών που μεγαλώνουν ήδη σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, και στον απόηχο της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, η οποία είπε «όχι» στον γάμο των ομόφυλων. Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει μεν τον σεβασμό της στην Εκκλησία και τις απόψεις της, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν νομοθετεί.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη στάση που θα κρατήσει ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει μεν την αντίθεσή του, ωστόσο κρατά χαμηλούς τόνους, με την πιθανότητα να επιλέξει τη στάση της αποχής κατά την ψηφοφορία στη Βουλή να είναι ισχυρή.

Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.