Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε βρει τη λύση του… τρίτου δρόμου, αν και ουδέποτε τον ακολούθησε. Στον ΣΥΡΙΖΑ στρίβουν αριστερά, κοιτούν προς την κεντροαριστερά και επί Στέφανου Κασσελάκη πολιτεύονται με τακτική… ακροδεξιάς αλλά και κινηματικής αριστεράς. Ούτε οι δραμαμίνες μπορούν να κάνουν κάτι για το βέρτιγκο της Κουμουνδούρου και την κατάσταση των βουλευτών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή του με τους ευρωβουλευτές του κόμματος –πριν κουνήσουν μαντίλι και μείνει με περίπου δύο- είχε δηλώσει με σαφήνεια πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή αριστερά. Μπορεί να έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως οι ευρωσοσιαλιστές δεν έδειξαν κάποια ιδιαίτερη ζέση να προσεγγίσουν τον… νέο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα βέβαια, εν τούτοις το δήλωσε.

Το επανέλαβε και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ΕΡΤ. Ο ίδιος άλλωστε επισημαίνει σε όλους τους τόνους του την… αριστεροσύνη του, που ναι μεν την ανακάλυψε αργά εν τούτοις θέλει να την προτάξει διανθισμένη με ολίγη από πατριωτισμό. Δεν χάνει ευκαιρία μάλιστα να τονίζει τα περί «πατριωτικής αριστεράς» και να επισημαίνει πως αυτός είναι –πλέον– ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται από δύο χωριά. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που ετοιμάζει και την πολιτική του πλατφόρμα για το μέλλον του κόμματος, επισημαίνει πως το κόμμα ανήκει στην Αριστερά και ως προς το σκέλος της παρουσίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Ραγκούσης Θεοχαρόπουλος και Ζαχαριάδης ζητούν στροφή προς το κέντρο και ένταξη στους ευρωσοσιαλιστές.

Ο Στέφανος Κασσελάκης από την άλλη θέλει και αριστερά και κέντρο αλλά και τα άκρα. Ακόμη και αυτά που κινούνται πέραν της δεξιάς. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα λεγόμενά του και οι θέσεις -όσο μπορούν να χαρακτηριστούν αυτά που λέει θέσεις– που εκφράζει.

Η ουσία είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει χωρίς πυξίδα. Έχει γίνει το κόμμα του πάρτα και του δώστα όλα, αδυνατεί να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο τόξο που ορίζει τις ιδεολογικές προσεγγίσεις συνολικά του πολιτικού κόσμου και ψαρεύει σε θολά νερά για να τσιμπήσει έστω και μια ψήφο στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση ενόψει και των ευρωεκλογών.

Ο πρόεδρος του κόμματος από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί για να επιτείνει τη σύγχυση θεωρώντας πως η προσωπική προβολή του καλύπτει τα κενά. Τόσο αυτά που αφορούν τις προτάσεις και τον προγραμματικό λόγο όσο και συνολικά την αδυναμία κατάρτισης συγκεκριμένης πολιτικής πλατφόρμας.

Ισως και γι' αυτό στελέχη, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, καταρτίζουν ήδη τη δική τους...