Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την άμυνα και την ασφάλεια, την οποία σκοπεύουν να οριστικοποιήσουν τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Politico.

Yψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των χωρών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο Λονδίνο στις 19 Μαΐου, με βασικό θέμα την αναβάθμιση της σχέσης Λονδίνου-Βρυξελλών.

Όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, με γνώση των αποτελεσμάτων της προπαρασκευαστικής συνάντησης, στο Politico, «υπάρχει η αίσθηση ότι μια συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια είναι εφικτή και επιθυμητή», ενώ υπάρχει και προσδοκία να επιτευχθεί συμφωνία εντός της συνόδου.

Εκτός από την αμυντική συμφωνία, η συνάντηση θα επιδιώξει να χαράξει μια κοινή πορεία σε επιμέρους θέματα που εντάσσονται στη γενικότερη επανεκκίνηση των σχέσεων Βρετανίας-ΕΕ.

Μεταξύ αυτών, συζητούνται και επιμέρους πρωτοβουλίες, όπως μια συμφωνία για τα αγροδιατροφικά πρότυπα, η μείωση της γραφειοκρατίας στο εμπόριο, αλλά και προτάσεις για μεγαλύτερη ελευθερία στη μετακίνηση νέων και φοιτητών από την ΕΕ προς τη Βρετανία και το αντίστροφο.

Ο τομέας της αλιείας

Ωστόσο, η πρόοδος στο σύμφωνο ασφαλείας αναμένεται να εξαρτηθεί από τη διασφάλιση της συνεχούς πρόσβασης των αλιευτικών στόλων της ΕΕ στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου -βασικό αίτημα των παράκτιων κρατών μελών όπως η Γαλλία και η Δανία, που φοβούνται ότι θα διακοπεί όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit τον Ιούνιο του 2026.

«Οποιαδήποτε πρόοδος σε μια συμφωνία ασφάλειας και άμυνας συνδέεται με την πρόοδο στον τομέα της αλιείας», δήλωσε στο Politico αξιωματούχος της ΕΕ.

Μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, υπό το φως των κινήσεων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποστασιοποιηθεί από την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει ένα πρόγραμμα δανεισμού 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις κυβερνήσεις της ΕΕ που θα χρηματοδοτήσουν τον επανεξοπλισμό της Γηραιάς Ηπείρου. Τα κεφάλαια θα πρέπει να επενδύονται σε μια βάση «αγορά περισσότερο ευρωπαϊκή», σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όμως χωρίς επίσημη αμυντική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η συνάντηση του Μαΐου θα εξετάσει επίσης το θέμα της ενέργειας, η οποία, όπως και η αλιεία, αντιμετωπίζει ένα ασαφές μέλλον μετά το Brexit τον Ιούνιο του 2026, όταν λήγουν οι τρέχουσες ρυθμίσεις εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.