Στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν θέμα για τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας πως θέτει ως όραμα και στόχο την αλλαγή του πολιτεύματος διότι μίλησε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 για «συμμετοχική αμεσοδημοκρατία». Και έθεσαν πολιτικό ζήτημα αντί να ασχοληθούν με το τι είναι αυτό το… όραμα του «είμαι πολύ αριστερός» πρώην προέδρου του κόμματος.
Ίσως εκεί να είναι και το κλειδί του οράματος του Στέφανου Σκέτου. Ότι είναι «πολύ αριστερός». Διότι αν έμπαιναν έστω και για ένα λεπτό στη διαδικασία να σκεφτούν τι προτείνει θα σταματούσαν τα όποια σχόλια και τις όποιες παρεμβάσεις.
Πάμε να δούμε λοιπόν τι προτείνει με τη «συμμετοχική αμεσοδημοκρατία» ο Στέφανος Κασσελάκης. Η απάντηση είναι μία: Τίποτα. Μπέρδεψε απλά τη συμμετοχική δημοκρατία με την άμεση δημοκρατία. Και επειδή είναι πολύ αριστερός τα έβαλε μαζί για να κάνει ντόρο ανάλογο με αυτόν που έκανε ο Γιάνης (με ένα ν) Βαρουφάκης όταν πέταγε τα διάφορα περί δημιουργικής ασάφειας.
Ο ορισμός της συμμετοχικής δημοκρατίας είναι η εισαγωγή στο κοινοβουλευτικό σύστημα κάποιων χαρακτηριστικών άμεσης δημοκρατίας και έχει στόχο να διευρύνει το πλήθος των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στις πολιτικές διεργασίες λήψης αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων.
Η άμεση δημοκρατία είναι αυτή που εδράζεται στη συνέλευση όλων των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτήν. Αναλόγως με το σύστημα που ισχύει κάθε φορά, η συνέλευση μπορεί να έχει εκτελεστικές εξουσίες, νομοθετικές αρμοδιότητες, να ορίζει και να απολύει αξιωματούχους, καθώς και να δικάζει.
Με απλά λόγια, άλλο το ένα άλλο το άλλο. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Εντάξει, η αμεσοδημοκρατία είναι αλλαγή πολιτεύματος. Αλλά τώρα να το λες αυτό για τον Στέφανο Κασσελάκη έχει μια δόση χιούμορ, αν και αυτό με τα λαϊκά δικαστήρια το έχει επιχειρήσει ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν την προσπάθεια σκύλευσης νεκρών που έκανε ο ίδιος και η ηγετική του ομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, το πάντρεμα των δύο… δημοκρατιών δείχνει και την άγνοια. Τώρα αν υποκρύπτει κάτι άλλο, όπως επιχείρησαν να το θέσουν οι σύντροφοί του, ας το ψάξουν. Αυτεπάγγελτα που λέει και ο αδιαμεσολάβητος.