Σκληρή κριτική έκανε ο Διονύσης Τεμπονέρας στον Στέφανο Κασσελάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική» και στον δημοσιογράφο Φίλιππο Φιλιππακόπουλο. Κληθείς να σχολιάσει εάν κατά την άποψή του θα πρέπει να διαγραφεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κύριος Τεμπονέρας αν και είπε ότι «τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά», εντούτοις προχώρησε σε μια επιχειρηματολογία με την οποία στοιχειοθέτησε το ασύμβατο της σχέσεως του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη για αρχηγό του κόμματος. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το τελευταίο έτος της ηγεσίας του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του κυρίου Κασσελάκη, ήταν ένα έτος το οποίο ο χώρος υπέφερε. Υπήρξε μια μακρά πορεία αποιδεολογικοποίησης. Θυμίζω τις δηλώσεις, οι οποίες είναι ξένες προς τον χώρο, όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά του προοδευτικού χώρου. Για πληρωμές εργαζομένων με stock options, τα περί ιερής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τα συνθήματα για πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, τις αλλεπάλληλες και μεγάλη σύγχυση ανακοινώσεις, οι οποίες έβγαιναν από το γραφείο Τύπου του κόμματος, με τη συμμετοχή και την πρωτοβουλία της ηγεσίας και ούτω καθ' εξής».
Ο κύριος Τεμπονέρας συνέχισε λέγοντας ότι «αυτά έχουν αφήσει ένα βαρύ τραύμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιμετώπιζε ένα τεράστιο και ιδεολογικό και προγραμματικό και οργανωτικό έλλειμμα. Και αυτό ακριβώς "πιστώνεται" στον Στέφανο Κασσελάκη. Άρα, τα πεπραγμένα της περιόδου αυτής, καθιστούν τον κύριο Κασσελάκη ασυμβίβαστο με την ιδιότητα όχι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ιδιότητα του προέδρου σε οποιοδήποτε κόμμα της Αριστεράς, ή οποιουδήποτε κόμματος του προοδευτικού χώρου». Εφόσον ο κύριος Τεμπονέρας στοιχειοθέτησε το ασυμβίβαστο του Στέφανου Κασσελάκη με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος του προοδευτικού χώρου-, αναρωτιέται κανείς, ποια ακριβώς θα ήταν η ενδεδειγμένη «πολιτική λύση». Να πάει σε κάποιο «στρατόπεδο επανεκπαίδευσης», μέχρι να υιοθετήσει τις «σωστές» απόψεις; Να ανακοινώσει «με το καλό, ή με το άγριο» την απόσυρσή του, από την κούρσα της ηγεσίας; Διότι έτσι όπως το έθεσε ο κύριος Τεμπονέρας, δεν υπάρχει κάποια ορατή πολιτική λύση.
Η διάσπαση έχει ήδη συμβεί
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν είναι δυνατό να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ -με το κλίμα που επικρατεί- να φτάσει στο συνέδριο του κόμματος, καθώς και να κάνει τη διεξαγωγή εκλογών για την ηγεσία, ο κύριος Τεμπονέρας είπε ότι «υπάρχει πολιτικό και ψυχικό χάσμα, αυτό είναι σαφές. Λυπάμαι που θα το πω, η διάσπαση έχει ήδη συμβεί. Από εκεί και πέρα βεβαίως, ο χώρος δε γεννήθηκε χθες, έχει μια ιστορική παράδοση, μια ιστορική ταυτότητα, μια διαδρομή και θεωρώ ως δημοκράτες Αριστεροί πολίτες, πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη φλόγα ζωντανή. Αν κάποιος θέλει να κάνει ένα δικό του κόμμα, ή αν κάποιος θέλει να βάλει την προσωπική του σφραγίδα, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όλα αυτά, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, εκτός ΣΥΡΙΖΑ».
Είναι σαφές ότι η διάσπαση έχει συμβεί και δεν γίνεται να ανατραπεί, ιδίως μετά από την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παιχνίδι ισχύος, προκειμένου να φανεί το ποια μεριά θα επικρατήσει και κατ΄ επέκταση θα «κληρονομήσει» τη σφραγίδα, τα ακίνητα και την κρατική χρηματοδότηση του κόμματος. Η οποία -ας μην ξεχνάμε- ότι ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, των 4.000.000 ευρώ. Για αυτό, θα δούμε πολλά τις επόμενες ημέρες.
Η δήλωση του Διονύση Τεμπονέρα
Φίλιππος Φιλιππακόπουλος: «Συνεδριάζει η πολιτική γραμματεία και το Σάββατο είναι η κεντρική επιτροπή. Κατά την άποψή σας, πρέπει ο κύριος Κασσελάκης να διαγραφεί, όπως ζητούν κάποιοι σύντροφοί σας;»
Διονύσης Τεμπονέρας: «Κοιτάξτε, τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά. Έχω πεί επανειλειμμένα ότι το τελευταίο έτος της ηγεσίας του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του κυρίου Κασσελάκη, ήταν ένα έτος το οποίο ο χώρος υπέφερε. Υπήρξε μια μακρά πορεία αποιδεολογικοποίησης. Θυμίζω τις δηλώσεις, οι οποίες είναι ξένες προς τον χώρο, όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά του προοδευτικού χώρου. Για πληρωμές εργαζομένων με stock options, τα περί ιερής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τα συνθήματα για πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, τις αλλεπάλληλες και μεγάλη σύγχυση ανακοινώσεις, οι οποίες έβγαιναν από το γραφείο Τύπου του κόμματος, με τη συμμετοχή και την πρωτοβουλία της ηγεσίας και ούτω καθ' εξής. Αυτά έχουν αφήσει ένα βαρύ τραύμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιμετώπιζε ένα τεράστιο και ιδεολογικό και προγραμματικό και οργανωτικό έλλειμμα. Και αυτό ακριβώς "πιστώνεται" στον Στέφανο Κασσελάκη. Άρα, τα πεπραγμένα της περιόδου αυτής, καθιστούν τον κύριο Κασσελάκη ασυμβίβαστο με την ιδιότητα όχι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ιδιότητα του προέδρου σε οποιοδήποτε κόμμα της Αριστεράς, ή οποιουδήποτε κόμματος του προοδευτικού χώρου».
Φίλιππος Φιλιππακόπουλος: «Άρα αν καταλαβαίνω καλά, εσείς λέτε ότι δεν μπορεί να είναι καν υποψήφιος ο κύριος Κασσελάκης, με αυτά τα χαρακτηριστικά».
Διονύσης Τεμπονέρας: «Έχω κάθετες πολιτικές διαφωνίες με τις απόψεις, τις τοποθετήσεις, τα πεπραγμένα, τα περί κουκουλοφόρων, όλα αυτά που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, τα εξώδικα και όλα αυτά τα οποία συνέβησαν, τα οποία έχουν καταστήσει το κόμμα περίγελο στην κοινωνία. Και λυπάμαι που το λέω έτσι».
Φίλιππος Φιλιππακόπουλος: «Θα καταφέρετε -απ' αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα, τις αντιπαραθέσεις, αυτό το επίπεδο που βλέπουμε- να φτάσετε κατ' αρχήν στο συνέδριο και μετά σε εκλογή αρχηγού;»
Διονύσης Τεμπονέρας: «Υπάρχει πολιτικό και ψυχικό χάσμα, αυτό είναι σαφές. Λυπάμαι που θα το πω, η διάσπαση έχει ήδη συμβεί. Από εκεί και πέρα βεβαίως, ο χώρος δε γεννήθηκε χθες, έχει μια ιστορική παράδοση, μια ιστορική ταυτότητα, μια διαδρομή και θεωρώ ως δημοκράτες Αριστεροί πολίτες, πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη φλόγα ζωντανή. Αν κάποιος θέλει να κάνει ένα δικό του κόμμα, ή αν κάποιος θέλει να βάλει την προσωπική του σφραγίδα, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όλα αυτά, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, εκτός ΣΥΡΙΖΑ».