Στο Κίεβο αναμένεται να βρεθεί απεσταλμένος του Πεκίνου, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις με την ουκρανική ηγεσία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιθανές λύσεις διευθέτησεις της ρωσοουκρανικής κρίσης. Πρόκειται για μία πολυαναμενόμενη επίσκεψη από τον Ουκρανό πρόεδρο, που επιδιώκει την άσκηση επιρροής της Κίνας επί της Ρωσίας.
Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μία συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Λι Χουί είναι πιθανή το απόγευμα. Θα είναι η πρώτη επαφή ανάμεσα στον πρόεδρο Ζελένσκι και Κινέζο ανώτατο αξιωματούχο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.
Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Λι Χουί, ειδικός απεσταλμένος Ευρασιατικών Υποθέσεων και πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, έχει εντολή να συζητήσει μία «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του που θα τον οδηγήσει επίσης στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.
Η Κίνα, στενή εταίρος της Μόσχας, δεν έχει καταδικάσει δημόσια τη ρωσική εισβολή.
Το Πεκίνο παρουσίασε τον Φεβρουάριο «σχέδιο 12 σημείων» για τον τερματισμό του πολέμου, που αντιμετωπίσθηκε με επιφυλακτικότητα από τη Δύση. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τον Μάρτιο τη Μόσχα, προσφέροντας συμβολική στήριξη στον Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στη Δύση.
«Στο τέλος του μήνα, ο Λι Χουί θα έρθει σε μας», δήλωσε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Η ιδέα είναι να παρουσιάσει στις χώρες αυτές τις κινεζικές προτάσεις για μία πολιτική διευθέτηση στην Ουκρανία και να ακούσει τις απόψεις και τα σχόλια των συνομιλητών», είπε.
Η επίσκεψη του Λι στο Κίεβο πραγματοποιείται μόλις μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε φρέσκες υποσχέσεις για νέες αποστολές όπλων που θα βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στη μεγάλη αντεπίθεση που προετοιμάζεται.
Τα αιτήματά του εισακούσθηκαν σε πολλά σημεία -αντιαεροπορικοί πύραυλοι, επιθετικά drones, τεθωρακισμένα...- και σημειώθηκε πρόοδος ως προς την αποστολή δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, αίτημα που έχει διατυπώσει το Κίεβο εδώ και 15 μήνες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η Γαλλία αρχίζει σύντομα την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία ανακοίνωσαν από κοινού ότι θέλουν τη συγκρότηση «διεθνούς συνασπισμού» για την προσφορά αμερικανικών καταδιωκτικών F-16 στον ουκρανικό στρατό.
Η αποστολή στο Κίεβο δυτικών μαχητικών αεροσκαφών είναι επιπλέον των σοβιετικών MiG που έχουν ήδη αποστείλει η Πολωνία και η Σλοβακία.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει την ίδια γνώμη η Ουγγαρία, η οποία μόλις χθες είπε το δικό της «όχι» στην αποστολή νέου στρατιωτικού πακέτου βοήθειας στο Κίεβο από τον ευρωπαϊκο μηχανισμό για την Ειρήνη. Όπως υποστήριξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουγγρικής κυβέρνησης, η Βουδαπέστη δεν συμφωνεί με τη χρησιμοποίηση του ευρωπαϊκου εργαλείου μονομερώς για το Κίεβο αφού υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκες επιχειρήσεις που μπορεί να αξιοποιηθεί.