Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως οριστικοποιήθηκε η πρώτη μεταβίβαση ρωσικών κεφαλαίων που έχουν κατασχεθεί σε ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μεταπολεμικά.
Τον Φεβρουάριο, ο Μέρικ Γκάρλαντ ενέκρινε τη διάθεση στην Ουκρανία ποσού 5,3 εκατ. δολαρίων, που κατασχέθηκε από λογαριασμούς του ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ.

«Ενέκρινα τη μεταφορά αυτών των κεφαλαίων (...) για να γιατρευτούν τα δεινά που προκάλεσε ο άδικος πόλεμος» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, υπενθύμισε. Το ποσό «πλέον μεταφέρθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι η πρώτη μεταφορά από τις ΗΠΑ ρωσικών κεφαλαίων που κατασχέθηκαν προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία, αλλά δεν θα είναι η τελευταία», διεμήνυσε.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωνε τον Μάρτιο του 2022, μερικές ημέρες αφού εισέβαλε στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, τη δημιουργία ειδικής επιχειρησιακής ομάδας με αποστολή τη δίωξη «διεφθαρμένων ρώσων ολιγαρχών» και όλων όσοι παραβιάζουν κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε βάρος της Μόσχας.

Έκτοτε, επέβαλε κυρώσεις και προχώρησε στην κατάσχεση μεταξύ άλλων θαλαμηγών και ιδιωτικών αεροσκαφών αξίας ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον, ενώ πάγωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ρωσικών ελίτ αποταμιευμένα σε λογαριασμούς στις ΗΠΑ.

Δέσμευσαν ιδίως τον Απρίλιο του 2022 κεφάλαια του ρώσου δισεκατομμυριούχου Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, που χαρακτηρίζουν βασικό χρηματοδότη φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, η αμερικανική δικαιοσύνη του άσκησε ποινική δίωξη διότι αποπειράθηκε να αγοράσει και να διευθύνει κρυφά μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη, κατά παραβίαση κυρώσεων σε βάρος του.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωνε από την αρχή του πολέμου πως θέλει να διατεθούν ρωσικά κεφάλαια που κατασχέθηκαν στην Ουκρανία. Για να γίνει αυτό όμως οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν πως συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες, κάτι όχι πάντα εύκολο.