Το σχέδιο έχει στόχο να στηθούν οι νέες πλατείες. Αυτές που θα πάρουν τη θέση των αγανακτισμένων αδιαφορώντας για τη χώρα. Αδιαφορώντας για τον νέο διχασμό που θέλουν να φέρουν στο προσκήνιο. Τα άκρα συναντώνται και μάλιστα μέσα στη Βουλή έχοντας αυτήν τη φορά ως δεκανίκι το θύμα της προηγούμενης επιχείρησης ανατροπής της ομαλότητας, το ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση στη Βουλή δεν δύναται να αλλάξει τα δεδομένα. Η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία ν΄ αναδείξει το έργο της και παράλληλα να δώσει απαντήσεις στα σενάρια. Και γεννάται το ερώτημα κατά πόσο το θέμα έχει να κάνει με την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος μέσα από τη Βουλή ή αν τελικά έχει σχεδιαστεί να αποτελέσει το έναυσμα για τις νέες πλατείες, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται από το 2019 και το επανεφέρει μέ τον «πρόθυμο» Στέφανο Κασσελάκη.

Το Διαδίκτυο είναι έτοιμο να αναλάβει δράση. Τα άκρα βρίσκονται στις επάλξεις. Η κάτω πλατεία συνδράμει την πάνω πλατεία και η Αριστερά παίζει το παιχνίδι της άκρας Δεξιάς. Ρίχνει νερό στον μύλο των ψεκασμένων και των θιασωτών των διαφόρων σεναρίων συνωμοσίας. Τα ΜΜΕ δείχνουν έτοιμα, ορισμένα εξ αυτών, να εμπλακούν σε ένα παιχνίδι που επί της ουσίας απέχει της πολιτικής και της Δημοκρατίας, αφού πρόκειται για παιχνίδι συμφερόντων που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο σαφές δεν γίνεται. Πιο οφθαλμοφανές δεν υπάρχει. Το ζήτημα είναι πως αυτήν τη φορά οι πλατείες θα ξεκινήσουν να στήνονται μέσα από τη Βουλή με τη σύμπραξη και του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του οποίου παίζει τα ρέστα του βλέποντας το πολιτικό του τέλος να πλησιάζει. Ενδεχομένως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να έριξαν τυχόν άμυνες που μπορεί να υπήρχαν.

Οι πολίτες θα ακολουθήσουν; Αυτό είναι το ερώτημα. Αν θα δεχθούν να αρχίσουν να χτυπούν τα νταούλια για να χορεύουν οι… αγορές. Αν θα μπουν στη λογική ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Αν θα δεχθούν να γίνουν οι κομπάρσοι μιας παράστασης που έχει ξαναπαιχτεί προκειμένου πολιτικοί του περιθωρίου και του συμφέροντος να οδηγήσουν τη χώρα σε αυτά που ζήσαμε το 2015.

Οι εκλογές του 2023 έδειξαν πως όχι, δεν είναι διατεθειμένοι. Και όσο και να επιχειρείται να τεθεί μέχρι και θέμα αμφισβήτησης του αποτελέσματος –που ούτε ο Τσίπρας τόλμησε να το κάνει αυτό– η αλήθεια είναι πως οι πολίτες ήταν αυτοί που έδειξαν τον δρόμο στην κυβέρνώσα παράταξη και αυτό οφείλει να ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Ευτυχώς οι μειοψηφίες δεν διοικούν πια. Δεν καθορίζουν μέσα από τις φωνές την πορεία ενός λαού. Η παράσταση δεν κόβει πλέον εισιτήρια παρά μόνο στον μικρόκοσμο όσων ονειρεύονται επαναφορά στην εξουσία με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Το μόνο που κάνουν είναι να μεγεθύνουν τα άκρα. Να ρίχνουν νερό στον μύλο ειδικά της ακροδεξιάς εν όψει ευρωεκλογών. Παίζουν ένα παιχνίδι ως πιόνια και έτσι θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από τα διάφορα συμφέροντα.