Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, που θα αναδειχθεί από τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής (23/2), θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, καθώς η υποστήριξη προς τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα μειώνεται. Αυτή η τάση ενισχύει τα μικρότερα κόμματα, αναδιαμορφώνοντας το πολιτικό τοπίο της χώρας και μεταβάλλοντας τις έως τώρα ισορροπίες.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το Χριστιανιό κόμμα (CDU/CSU) διατηρεί την πρωτοκαθεδρία με μέσο όρο 30,1%. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 20,6%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν 15,2%. Οι Πράσινοι (Grüne) ακολουθούν με 13,2%.

Στον χώρο των μικρότερων κομμάτων, η Αριστερά (Die Linke) δείχνει ανοδική πορεία, φτάνοντας στο 6,8%. Το νεοσύστατο κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) κινείται στο 4,4%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 4,3%, αμφότερα αμφιταλαντευόμενα γύρω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη Μπούντεσταγκ.

Πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί στη Γερμανία

Με βάση τις τάσεις, το CDU/CSU φαίνεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση. Ωστόσο, όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει συνεργασία με την AfD, αναγκάζοντας την αναζήτηση εναλλακτικών σχηματισμών.

  • Μεγάλος Συνασπισμός (CDU/CSU - SPD): Συγκεντρώνει το 52,8% των εδρών, καθιστώντας το πιθανότερο σενάριο.
  • Συνεργασία CDU/CSU - Πράσινων: Αγγίζει οριακά την πλειοψηφία με 50,5%.
  • Συμμαχία SPD - Πράσινων - Αριστεράς: Φτάνει μόλις το 41% και δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα.

Εναλλακτικά, έχουν εξεταστεί και σενάρια όπως κυβέρνηση μειοψηφίας ή ο σχηματισμός ενός «Λαϊκού Μετώπου» μεταξύ του SPD, των Πρασίνων, της Αριστεράς και του BSW. Παρ' όλα αυτά, οι πιθανότητες υλοποίησης αυτών των επιλογών είναι περιορισμένες λόγω πολιτικών διαφωνιών.

Άμυνα και Ουκρανικό: Οι θέσεις των κομμάτων

Η συζήτηση γύρω από την αύξηση των αμυντικών δαπανών και την εμπλοκή της Γερμανίας στο ουκρανικό βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

  • Το CDU/CSU υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει την αμυντική της χρηματοδότηση στο 2% του ΑΕΠ, με κάποια στελέχη να πιέζουν για αύξηση στο 3,5%.
  • Οι Πράσινοι και το FDP τάσσονται υπέρ μεγαλύτερων δαπανών, με προτάσεις για στόχο 3%.
  • Το AfD προτείνει ακόμα υψηλότερες δαπάνες, φτάνοντας μέχρι και το 5%.
  • Στον ανίποδα το, Die Linke και BSW απορρίπτουν κάθε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Όσον αφορά το ουκρανικό, CDU/CSU και FDP είναι επιφυλακτικά στο ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων, ενώ οι Πράσινοι ζητούν ξεκάθαρη στρατηγική από τη γερμανική κυβέρνηση. Η AfD και η Linke απορρίπτουν κάθε στρατιωτική εμπλοκή της χώρας, προτείνοντας διπλωματικές λύσεις μέσω ουδέτερων κρατών όπως η Κίνα και η Βραζιλία.