Στην προστασία του περιβάλλοντος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο επενδύει η χώρα μας.

Ήδη η Ελλάδα, όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στη δημοφιλή εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ITV «Good Morning Britain»,  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα ήδη καλύπτει σχεδόν το 50% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ανανεώσιμων πηγών με στόχο το 80% έως το 2030.

Επιλογή, που όπως έκανε σαφές χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν είναι σωστή μόνο από πλευράς αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά αποτελεί μία σοφή γεωστρατηγική επιλογή απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Οι ανανεώσιμες πηγές είναι ένας φθηνότερος τρόπος να παράγουμε ενέργεια με βασικό σύμμαχο τον ήλιο και τον άνεμο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντα ότι η χώρα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι με τη σημαντική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο ομαλή η μετάβαση για τα νοικοκυριά που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και η κυβέρνηση παρενέβη ώστε το σημαντικότερο μέρος του κόστους να απορροφηθεί από το κράτος. Για δε τις περιοχές της Ελλάδας που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον λιγνίτη, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο προκειμένου να μεταβούν σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.