Στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια στην ενεργειακή μετάβαση αναφέρθηκε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ομιλία που εκφώνησε στην 103η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά. 

Μεταξύ άλλων, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος της χώρας, που μπορούν να τα αξιοποιήσουν τα πανεπιστήμια και στα οποία εκδηλώνεται, ήδη, πολύ μεγάλη συμμετοχή. «Αναφέρω, ενδεικτικά, το Πρόγραμμα «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων σε ΑΕΙ, Φοιτητικές Εστίες, και εγκαταστάσεις Τεχνολογικών Φορέων» του ΕΣΠΑ 2014-2020, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, έχοντας συγκεντρώσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί και εγκριθεί προς χρηματοδότηση 29 προτάσεις -που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης κατά περίπτωση- με τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων να υπερβαίνει τα 81 εκατ. ευρώ» τόνισε. 

Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών 

Παράλληλα, επισήμανε ότι η συνεισφορά των πανεπιστημίων στην ενεργειακή μετάβαση δε σταματά στην ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά μπορεί και πρέπει να επεκταθεί στην ανάπτυξη και ωρίμανση των νέων τεχνολογιών, που αποτελούν προαπαιτούμενο για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα, με κεντρικό πυλώνα τις πηγές ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. 

«Για την επίτευξη των στόχων αυτών, δεν αρκεί η περαιτέρω διείσδυση των εδραιωμένων τεχνολογιών, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και τα χερσαία αιολικά. Χρειάζονται νέα “εργαλεία” όπως είναι: η αποθήκευση ενέργειας, το υδρογόνο, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων. Και εδώ υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρόν» για τα πανεπιστήμια που μπορούν, αφενός να μεταδώσουν τη θεωρητική γνώση γύρω από αυτές τις νέες τεχνολογίες -κάτι που πράττουν, ήδη, μέσω των σχετικών μαθημάτων που έχουν ενσωματώσει στα διδακτικά τους προγράμματα- αφετέρου να συνδράμουν καίρια στις πρακτικές εφαρμογές των νέων τεχνολογιών, μέσα από τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένα projects, σε σύμπραξη με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς» πρόσθεσε η υφυπουργός.