Mε στόχο την επισκόπηση των διμερών σχέσεων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη την Αίγυπτο, όπου πρόκειται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, στο προεδρικό μέγαρο στο Ελ Αλαμέιν, τη στιγμή που Αθήνα και Κάιρο αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κομβικούς παίκτες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παράλληλα αρκετές κοινές περιφερειακές προκλήσεις.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών θα βρεθούν επίσης οι δυνατότητες εμβάθυνσης της οικονομικής και εμπορικής διμερούς συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, οι μεταναστευτικές πιέσεις που απορρέουν από κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική και την αστάθεια στη Λιβύη και η ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου. Σημειώνεται ότι το έργο έλαβε θετική βαθμολογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ένταξή του στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται σε μία χρονική περίοδο όπου η Αίγυπτος δέχεται «επίθεση φιλίας» από την Τουρκία, καθώς επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο έγινε τον Ιούνιο 2021, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ελ-Σίσι στο Κάιρο, ενώ στη συνέχεια είχε επαφές με μέλη της ελληνικής κοινότητας τόσο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όσο και στην Αλεξάνδρεια.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί επίσης το Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν.