Στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, προσήλθε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης η Κατερίνα Μπατζελή, όπου έχει παραπεμφθεί για «προσβολή και μομφή κατά του προέδρου ΠΑΣΟΚ» Νίκου Ανδρουλάκη.

Προσερχόμενη στη Χαριλαου Τρικούπη, η πρώην υπουργός δήλωσε: «Δεν έχω παιδεία σε αυτό το όργανο, τώρα το μαθαίνω. Δεν απολογούμαι. Καλούμαι να δώσω εξηγήσεις. Το υπόμνημα είναι έτοιμο. Θα αποφασίσουμε από κοινού για την επόμενη. Ένας κύκλος ανοιγει και ένας κύκλος κλείνει».

Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι βάσει του καταστατικού: από απλή επίπληξη, αναστολή κομματικής ιδιότητας για κάποιο διάστημα ακόμη και οριστική διαγραφή.

Η κυρία Μπατζελή αντιμετωπίζει τη βαριά κατηγορία της «προσβολής και μομφής» κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, γεγονός που προμηνύει ότι η αντιμετώπισή της δεν θα είναι ιδιαίτερα επιεικής.

Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία της 11μελούς επιτροπής φέρεται να ανήκει στο περιβάλλον Ανδρουλάκη.

Η συγκεκριμένη υπόθεση λοιπόν, καθώς δεν αφορά κάποιο από τα κεντρικότερα στελέχη του κόμματος, προσφέρεται και σαν ευκαιρία «παραδειγματισμού» προς όποιον σκέφτεται να αμφισβητήσει δημόσια τον πρόεδρο του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Τα τέσσερα σενάρια και ποια δύο φαίνεται πως επικρατούν

Στο τραπέζι της ΕΔΕΚΑΠ βρίσκονται συνολικά τέσσερα πιθανά σενάρια ποινής για την Κατερίνα Μπατζελή, ωστόσο, μόνο δύο από αυτά συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες. Το πιο ήπιο ενδεχόμενο, αυτό της απλής επίπληξης, φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς θεωρείται ανεπαρκές για την «κατηγορία» που βαραίνει την πρώην υπουργό —τη «δημόσια μομφή» κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα δύο σενάρια που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος είναι, αφενός, η αναστολή της ιδιότητας της κυρίας Μπατζελή ως κομματικού μέλους για έξι μήνες, και αφετέρου, η επιβολή ετήσιας αναστολής. Αμφότερες οι επιλογές κρίνονται αυστηρές, αλλά πολιτικά διαχειρίσιμες, καθώς στέλνουν το μήνυμα της πειθαρχίας χωρίς να οδηγούν σε ρήξη.

Το ενδεχόμενο της πλήρους και οριστικής διαγραφής της από το κόμμα, αν και έχει τεθεί θεωρητικά στο τραπέζι, φέρεται να αντιμετωπίζεται ως υπερβολικά σκληρό. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες εσωκομματικές αναταράξεις, την ώρα που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να περιορίσει τα φαινόμενα εσωστρέφειας και να ανακτήσει την πολιτική της δυναμική, ιδιαίτερα ενόψει των χαμηλών ποσοστών που καταγράφει το κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό, φαίνεται να προκρίνεται μια «ενδιάμεση» λύση: μια ποινή αυστηρή μεν, αλλά όχι αμετάκλητη. Μια απόφαση που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικές εσωκομματικές αμφισβητήσεις, χωρίς να προκαλέσει αχρείαστη εσωτερική σύγκρουση και αποσταθεροποίηση στο κόμμα.