Εισήχθη στη Βουλή διάταξη, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την παραγραφή ευθύνης υπουργών. Πρόκειται για εφαρμοστική διάταξη όσων είχαν ήδη ψηφιστεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη θα εισαχθεί ρυθμιστική διάταξη για την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας των υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να καταργηθούν άμεσα οι προθεσμίες παραγραφής αδικημάτων στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου για παραπομπή του απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο από την Προανακριτική, είχε κάνει λόγο για ένα γενναίο βήμα που δεν έχει σύγχρονο προηγούμενο και του επιτρέπει να κριθεί από τακτικούς δικαστές οι οποίοι απολαμβάνουν των συνταγματικών εγγυήσεων λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας.

Καιρός για αναθεώρηση

Χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μτσοτάκης είχε σημειώσει σε ανάρτησή του:

«Όπως έχω προαναγγείλει, πλησιάζει η ώρα για μια δραστική τομή στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Ήδη, από το 2006, ως νεοεκλεγείς βουλευτής, μαζί με 7 συναδέλφους, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, είχα προτείνει την αναθεώρηση της συγκεκριμένης διάταξης, ώστε να διακρίνεται το ποινικό στοιχείο της δίωξης των υπουργών από τις κατά καιρούς πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ενώ το 2019, αναθεωρήσαμε το Σύνταγμα, καταργώντας την ειδική αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών.

Μάλιστα, αν και είναι αυτονόητο ότι το Σύνταγμα εφαρμόζεται άμεσα, με νομοθετική παρέμβαση στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργείται και ρητά η αντίθετη πρόβλεψη του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που έχει καταστεί ανενεργή ήδη από το 2019. Είναι καιρός με τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος να ενισχύσουμε πιο αποφασιστικά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα. Διευκολύνοντας την αναζήτηση της αλήθειας και περιορίζοντας ή και εξαλείφοντας την αρμοδιότητα και την εμπλοκή της Βουλής στην ποινική δίωξη υπουργών. Γιατί αποστολή του Κοινοβουλίου δεν είναι, ούτε να αθωώνει πολιτικούς φίλους, ούτε να καταδικάζει πολιτικούς αντιπάλους!»