Κλείνει η κάνουλα της βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία καθώς οι χώρες που ήταν μέχρι σήμερα πολύτιμες αρωγοί της δείχνουν πιο διστακτικές, με φόντο τις πολιτικές διαφωνίες για το θέμα στο εσωτερικό τους. 

«Η δυναμική της υποστήριξης στην Ουκρανία επιβραδύνεται. Οι υποσχέσεις για βοήθεια έπεσαν στο πιο χαμηλό επίπεδο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2023 -- μια μείωση σχεδόν κατά 90% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022", αναφέρει έρευνα του Kiel Institute. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Kiel Institute, οι νέες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις αρχές Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου, ανέρχονται σε 2,11 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είναι μειωμένο κατά 87% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022 και το πιο χαμηλό τριμηνιαίο ποσό από την έναρξη του πολέμου. 

Από την έναρξη του πολέμου, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας και οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί (Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) υποσχέθηκαν βοήθεια σχεδόν 255 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 182 δισ. βραχυπρόθεσμα (έχουν ήδη δοθεί ή πρόκειται να δοθούν σε ορίζοντα ενός έτους). Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν 141 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια, σχεδόν 16 δισ. ανθρωπιστική βοήθεια και 98 δισ. στρατιωτική βοήθεια. 

Στην περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου 2023, από τις 42 χώρες που παρακολουθεί το ινστιτούτο, μόνο 20 δεσμεύθηκαν για νέα πακέτα βοήθειας και οι νέες δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ ήταν περιορισμένες, λέει το Ινστιτούτο. 

Βοήθεια 50 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί ώστε να εδραιωθεί η ευρωπαϊκή υποστήριξη στην Ουκρανία μπλοκάρεται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιφυλάξεις να δαπανήσουν περισσότερα, όπως και η νέα αμερικανική βοήθεια που μπλοκάρεται στο αμερικανικό Κογκρέσο λόγω των επιφυλάξεων Ρεπουμπλικανών κοινοβουλευτικών. 

«Λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα που περιβάλλει τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας, η Ουκρανία δεν μπορεί παρά να ελπίζει πως η ΕΕ να υιοθετήσει εντέλει το σχέδιο υποστήριξής της ύψους 50 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε πριν από καιρό. Μια νέα καθυστέρηση θα ενίσχυε σαφώς τη θέση του Πούτιν» προειδοποιεί ο Κριστόφ Τρεμπές, ο οποίος διευθύνει την ομάδα του Kiel Institute που παρακολουθεί τη βοήθεια στην Ουκρανία.