Συζήτηση με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν είχε Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Στην ατζέντα συμπεριελήφθησαν σημαντικά θέματα της πολιτικής ατζέντας, με κυρίαρχο το ζήτημα της Ουκρανίας.
Η πιθανή ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ, είναι ένα βασικό θέμα συζήτησης στην ΕΕ, με τον Ορμπαν ωστόσο να βάζει «φρένο» χαρακτηρίζοντας «πρόωρη» μια τέτοια κίνηση.
Η μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει την εξέταση της ένταξης της Ουκρανίας και αρκετών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, θα αποτελέσει «επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» για ολόκληρη την ήπειρο, δήλωσε ο Σάντσεθ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Όρμπαν σύμφωνα με το Euroactiv.
«Η διεύρυνση (της ΕΕ) είναι μια επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία για την Ευρώπη», έγραψε επίσης στο Twitter.
Ο Σάντσεθ πιστεύει ότι η Μαδρίτη, υπό την ιδιότητά της ως προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να «κινηθεί προς την κατεύθυνση της συναίνεσης μεταξύ των 27 και να διατηρήσει την οικονομική και στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή».
Αμετακίνητος ο Όρμπαν
Από την πλευρά του ο Βίκτορ Ορμπαν επανέλαβε πως η Ουγγαρία δεν διατίθεται να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία.
«Εάν δεν γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της ένταξης της Ουκρανίας, ας μην αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε το θέμα», σχολίασε σε δηλώσεις του στο δημόσιο ραδιόφωνο Kossuth, προσθέτοντας ότι πριν εγκρίνει την ένταξη της Ουκρανίας, «θα χρειαζόμασταν πρώτα μια στρατηγική συμφωνία με το Κίεβο».
«Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο είναι το έδαφός της και πόσο μεγάλος είναι ο πληθυσμός της, καθώς η Ρωσία έχει καταλάβει μέρος της χώρας», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η στάση του δεν αποτελεί «βέτο».
Ο Σάντσεθ, από την άλλη, ο οποίος ταξίδεψε στο Κίεβο τον περασμένο Ιούνιο κατά την έναρξη της προεδρίας της ΕΕ, έχει καταστήσει σαφές πολλές φορές ότι υποστηρίζει «σθεναρά» τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Η τελευταία σύνοδος του φετινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Δεκεμβρίου. Εκεί, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν εκτός του Ουκρανικού ζητήματος, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Γάζα, τη μελλοντική διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον προϋπολογισμό του μπλοκ έως το 2027.