Προσπάθεια να ακυρώσει την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση, ως μια οικονομική πραγματικότητα, κατέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο αναφέρεται στη «μονάδα 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα», «μία υπερσύγχρονη μονάδα που αφήνει ένα πολύ μικρό αποτύπωμα, παρά το γεγονός ότι καίει λιγνίτη για να παράγει ηλεκτρισμό», όπως γράφει.

«Αυτή η μονάδα έχει πλέον γίνει η επιτομή της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Δηλαδή μίας ψευτοπράσινης ανάπτυξης του Κ. Μητσοτάκη η οποία καθιστά όλη αυτήν την περιοχή οικονομικά ευάλωτη», σχολιάζει στο εν λόγω βίντεο, προσπερνώντας ή αγνοώντας το γεγονός ότι η απολιγνιτοποίηση, με γρήγορους ρυθμούς, θα διασφαλίσει και τη δυνατότητα διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων που υπάρχουν και προσφέρουν επιλογές που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Όπως προσπερνά ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην διείσδυση ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο κι ότι το μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρωταγωνιστήσει η χώρα έχει μια δύσκολη περίοδο μετάβασης, όπως άλλωστε έχει σημειώσει και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος έχει εξηγήσει ότι «η απολιγνιτοποίηση ήταν γνωστή με ημερομηνίες από το 2010» και πως «η αύξηση των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στον λιγνίτη αφού το κατέστησε ακριβό καύσιμο ακόμη και στις πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες».

«Αντί να αξιοποιήσουμε μια επένδυση σχεδόν 2 δισ. ευρώ και να μπορέσουμε να έχουμε μια ομαλή μετάβαση στις πράσινες τεχνολογίες και στις ΑΠΕ, αντί γι' αυτό ούτε χωροταξικό χάρτη έχουμε για τις πράσινες τεχνολογίες. Και κλείνουμε αυτήν τη μονάδα κάνοντας την περιοχή οικονομικά ευάλωτη. Μια περιοχή με μεγάλη ανεργία και μεγάλη φτώχεια», επιμένει στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αυτός δεν είναι τρόπος να προστατεύσεις την τοπική κοινωνία σε μία φάση που χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας. Ας ξέρουν οι κάτοικοι της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Καστοριάς, της Δυτικής Μακεδονίας ότι θα είμαστε δίπλα τους για να έχουν ενεργειακή ασφάλεια και να συμμετέχουν στις ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης μαζί με ένα εμπεριστατωμένο πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή -που περιλαμβάνει και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας- για να μπορέσει αυτή η περιφέρεια να πάει μπροστά», καταλήγει, στην ανάρτησή του, ο κ. Κασσελάκης, συναινώντας ουσιαστικά στον οικονομικό εγκλωβισμό των περιοχών στην κυριαρχία της εν λόγω δραστηριότητας, μακριά από άλλες με μεγαλύτερες ενδεχομένως προοπτικές για τους κατοίκους.