Την πεποίθησή του ότι θα επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής ενός κεντροαριστερού πόλου, εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος είναι μεταβατικός πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «αδειάσματα» από στελέχη που τον στήριξαν, όπως ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Πέτρος Παππάς.
Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για τα «αδειάσματα», ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε για τον Νικόλα Φαραντούρη ότι «όντως τον Αύγουστο που ξαφνικά τον βλέπω να ανακοινώνει ότι θα γίνει υποψήφιος, εάν ανοίξει η διαδικασία και τα λοιπά, ξαφνιάστηκα. Αλλά αυτό ήταν σε συνέχεια των συζητήσεων των μελών της κεντρικής επιτροπής για μομφή, για να μην πάμε σε καταστατικό συνέδριο. Άρα, θεώρησα ότι ήταν απόδειξη ενός σχεδίου να δημιουργήσουν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι ήταν αναπόφευκτο αυτό. Αυτό κάνουν όλοι του συστήματος. Βάζουν μπροστά νέα θέματα στην ατζέντα, δημιουργούν ένα κλίμα και πάει εκεί η κατεύθυνση. Αντί να σκεφτούμε ότι έπρεπε 6 Οκτωβρίου να είχαμε αλλάξει το καταστατικό και το νούμερο δύο κόμμα της χώρας να μπορούσε να εκσυγχρονιζόταν και να ήταν όντως ριζοσπαστικό».
Η εξήγηση που δίνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ότι ο Νικόλας Φαραντούρης ήταν «λαγός» της κομματικής νομενκλατούρας, αν και είναι βολική, είναι μάλλον πέρα ως πέρα άστοχη. Αυτό φαίνεται και από τις συνεχείς τοποθετήσεις του κυρίου Φαραντούρη, όπου τονίζει πως περιμένει να δει το έργο του Σωκράτη Φάμελλου, το οποίο δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει «μικροκομματικές διευθετήσεις», ήτοι βόλεμα κολλητών και νομή της εσωκομματικής εξουσίας. Η περίπτωση του Νικόλα Φαραντούρη μπορεί να εξηγηθεί πολύ πιο εύκολα. Αρκεί να συγκρίνει κανείς το προφίλ του με εκείνο πολιτικών που του μοιάζουν. Όπως για παράδειγμα, εκείνο του Χάρη Δούκα. Αμφότεροι ακαδημαϊκοί, αμφότεροι νεοεκλεγέντες, αμφότεροι προσπάθησαν να πάρουν την ηγεσία των κομμάτων τους, ενώ δεν είχαν κλείσει ούτε έτος ως αιρετοί. Είναι σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει συναναστραφεί επαρκώς πολιτικοποιημένους Έλληνες ακαδημαϊκούς.
Πικρία για τον Πέτρο Παππά
Πικρία εξέφρασε για τον Πέτρο Παππά ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς στο σχόλιο του δημοσιογράφουν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, ο κύριος Παππάς θα ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «ο Πέτρος Παππάς είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Δεν ξέρω τι θα πράξει. Έχει την εκτίμησή μου. Τον εκτιμώ για τη στήριξη που έδωσε από την πρώτη στιγμή. Από εκεί και πέρα, εάν θεωρεί ότι φιλοσοφικά θέλει να ανήκει σε ένα κόμμα που χρεοκόπησε τη χώρα, είναι δικαίωμά του».
Είναι σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε για σίγουρη μεταγραφή τον Πέτρο Παππά, ο οποίος όμως προσπαθεί ξεκάθαρα να ενταχθεί στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «deal» του ΠΑΣΟΚ με τον Πέτρο Παππά αναμένεται να επισημοποιηθεί στις αρχές του Φεβρουαρίου, το οποίο κατά συνέπεια σημαίνει ότι οι ελπίδες για σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας για το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη λιγοστεύουν επικίνδυνα. Ταυτοχρόνως, το σενάριο να ανεξαρτητοποιηθούν κι άλλοι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικά ακυρωθεί, μιας και όσοι ήταν «με το ένα πόδι εκτός», σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν έρθει σε συνεννόηση με τη νέα ηγεσία και θα παραμείνουν εκεί. Όπως όλα δείχνουν, οι ελπίδες του Στέφανου Κασσελάκη εναπόκεινται στην «αλίευση» βουλευτών από τους ανεξάρτητους.
Ο Τσίπρας θα επιστρέψει, ο Φάμελλος είναι μεταβατικός πρόεδρος
Ενδιαφέρον όμως είχαν οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν του «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια», ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «αυτά παρουσιάζονται στο βιβλίο». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν οι ίδιοι που «έφαγαν» τον Τσίπρα, «έφαγαν» κι εκείνον, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως «όχι. Η ίδια κουλτούρα όμως». Θα ήταν ενδιαφέρον να μας έλεγε ο Στέφανος Κασσελάκης το ποιος εξέθρεψε τη συγκεκριμένη κουλτούρα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν γνωρίζει, θα μπορούσε να ρωτήσει τον Αλέκο Αλαβάνο.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν έβαλε ο Τσίπρας το χέρι του στην καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Κασσελάκης είπε «νομίζω ότι ο κόσμος γνωρίζει την απάντηση. Και νομίζω ότι όταν ο κόσμος δει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρευστοποιηθεί σε έναν νέο κεντροαριστερό φορέα, ή κάτι τέτοιο, θα καταλάβει ότι όντως ουδέποτε υπήρχε πρόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ να αναταχθεί, να εκσυγχρονιστεί και να μπορεί να είναι μια ριζοσπαστική προοδευτική κυβέρνηση». Καλωσορίζουμε τον Στέφανο Κασσελάκη στην πραγματικότητα. Προφανώς, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε σκοπό τη «συνταξιοδότηση». Ο Αλέξης Τσίπρας έψαχνε μια διέξοδο η οποία θα του έδινε τη δυνατότητα να επιστρέψει. Η ίδια η -δωδεκάλεπτη- δήλωση της παραίτησής του δεν είχε μέσα της καν τη λέξη «παραίτηση». Είπε απλώς ότι «παραμερίζει» για να «περάσει ένα νέο κύμα στον ΣΥΡΙΖΑ». Για να το θέσουμε και σε σοβιετικούς όρους και κατά τον «πατερούλη» Ιωσήφ Στάλιν, υπήρξες ο «χρήσιμος ηλίθιος» του Αλέξη Τσίπρα, σύντροφε Στέφανε.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ξανασχοληθεί κάποια στιγμή ως επικεφαλής ενός κεντροαριστερού πόλου, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε «νομίζω ότι το έχει δηλώσει και ο ίδιος αυτό, από έμμεσες συνεντεύξεις του (sic) πριν από έναν χρόνο. Και ακόμα και μετά την ανάδειξη του τωρινού προέδρου, του τωρινού ΣΥΡΙΖΑ, με τις δημόσιες παρουσίες του φαίνεται ότι όντως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν μεταβατικό πρόεδρο προς το παρόν. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ένα κόμμα το οποίο δεν σέβεται τη λαϊκή βούληση, δεν έχει μέλλον. Δεν πρόκειται να εμπνεύσει». Εδώ θα συμφωνήσουμε με τον σύντροφο Στέφανο. Ο Σωκράτης Φάμελλος –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– θα είναι πράγματι ένας μεταβατικός πρόεδρος. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σωκράτης Φάμελλος ανέλαβε να φέρει εις πέρας το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα. Απλώς, όταν θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει την επιστροφή του, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν θα έχει την επιλογή να κάνει κάτι διαφορετικό.