Απρίλιος του 2016 και στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί χαμογελαστός και ικανοποιημένος την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της China COSCO Shipping Corporation Limited, με τον πρώην πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑνα ξεχνούν και να βάζουν στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας τις διαμαρτυρίες, τις αντιδράσεις και το κλείσιμο των λιμανιών ως μέσα αντίδρασης στην ιδιωτικοποίησή τους.

Δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι υποσχέθηκε το έκανε. Απλά από την ανάποδη. Το να επανέρχεται τώρα ο… αριστερός Στέφανος Κασσελάκης και να δηλώνει από την Ηγουμενίτσα ότι τα λιμάνια είναι… γεωπολιτική υπόθεση και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο αρχηγό δεν πρόκειται να τα… ξεπουλά σε ξένους, προκαλεί τουλάχιστον γέλια. Και ερωτήματα που μάλλον θα πρέπει να τα απαντήσει η Κουμουνδούρου. Όσοι τουλάχιστον έχουν μείνει από την εποχή Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ο Στέφανος Κασσελάκης –που παίρνει τώρα τα βουνά της Ηπείρου για να υποσχεθεί και εκεί τα πάντα στους πάντες– ανέφερε ότι «τα λιμάνια, ειδικά τα κομβικά λιμάνια, είναι δημόσια αγαθά για μας» προσθέτοντας πως «είναι γεωπολιτικά, είναι εθνική υπόθεση. Άρα, λοιπόν, θα τα διαχειριστούμε χρηστά κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και δεν πρόκειται να τα ξεπουλάμε σε ξένους, χωρίς καμία δέσμευση για τους Έλληνες πολίτες».

Η τελευταία αναφορά βέβαια αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο, αλλά σε κάθε περίπτωση στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Όχι όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός έκανε τα πάντα για να πωληθεί ο ΟΛΠ, ξεχνώντας κάθε προσωπική και κομματική δέσμευση.

Διθύραμβοι από Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό όταν η πρώτη φορά Αριστερά πωλούσε τον ΟΛΠ. Παρουσία του και στο Μέγαρο Μαξίμου τότε οι υπογραφές. Εκδήλωση και παράτες για την… επιτυχία στο Ζάππειο και τις ανακοινώσεις να αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Με την εξέλιξη αυτή επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ως εκ τούτου, το να υπόσχεται πως αν ποτέ υπάρξει δεύτερη φορά Αριστερά –έστω αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, αν και η πρώτη δεν είχε και πολλές διαφορές– δύσκολα γίνεται πιστευτό. Αντίθετα, γίνεται κατανοητό πως ο λαϊκισμός και ο καιροσκοπισμός αποτελούν και σήμερα το βασικό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που, αδυνατώντας να παραγάγει πολιτικό λόγο και πρόγραμμα, επιδιώκει να πωλήσει τα ίδια παραμύθια με αυτά του παρελθόντος, θεωρώντας ενδεχομένως τους πολίτες άβουλα όντα. Ακόμη και το κοινό στο οποίο απευθύνεται –τους αποκαλούμενους απολιτίκ– όταν τους αντιμετωπίζει κανείς ως άσχετους μόνο θετικό δεν είναι…