«Είμαστε ό,τι κάνουμε, όχι ό,τι λέμε» έχει πει ο Σταύρος Καλαφάτης και το επιβεβαιώνει με τη διαδρομή του στην πολιτική. Τον συναντήσαμε ενώ η πόλη του ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη ΔΕΘ· μοιράζεται μαζί μας τον ενθουσιασμό του για τα έργα που δρομολογούνται και αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη. Μοιράζεται και τη συντριβή του για την καταστροφή του Έβρου από τις πυρκαγιές, μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και για τα σωστά και για τα λάθη – μας αποχαιρετά με τη βεβαιότητα ότι τα καλύτερα για την Ελλάδα είναι μπροστά. 

Κύριε Καλαφάτη, σε λίγες μέρες έχουμε τα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; 

Η ΔΕΘ είναι πρωτίστως θεσμός ανάδειξης των οικονομικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας. Είναι ταυτόχρονα μια γιορτή για την πόλη μας και μια ευκαιρία ανασκόπησης της πορείας της στο χρόνο. Και οι Θεσσαλονικείς μπορούμε να διαπιστώσουμε πως σήμερα έχουμε μπροστά μας μια άλλη προοπτική. Διαμορφώσαμε τα τελευταία χρόνια –και είμαι περήφανος για τη συμβολή μου– ένα συγκροτημένο πλαίσιο 30 και πλέον έργων για τη Θεσσαλονίκη του 2030και βάλαμε το νερό στ’ αυλάκι. Σήμερα κανένας δεν μπορεί να αμφιβάλλει.Ο,τι ξεκινήσαμε θα ολοκληρωθεί με ταχύτητα. Ο,τι είπαμε θα γίνει στο ακέραιο. Και όλα αυτά –όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– προοιωνίζονται μια διαφορετική πόλη. Μια Θεσσαλονίκη πιο λειτουργική και πιο ανθρώπινη. Το μετρό –που θα αλλάξει άρδην τη λειτουργία της πόλης– θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση των αρχαίων στους σταθμούς από τους οποίους αφαιρέθηκαν. Το Flyover, που –σε συνδυασμό με το μετρό– θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία, ξεκινά τους επόμενους μήνες. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο ξεκινά το αργότερο στις αρχές του 2024. Το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στο στρατόπεδο «Καρατάσιου» μπήκε στα σκαριά. Το ThessINTEC βρίσκεται σε καλή πορεία. Σημειώνω ακόμη τις παρεμβάσεις που προωθούνται στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς», στη δυτική Θεσσαλονίκη, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζεται τον επόμενο χρόνο. 

Εκφράζετε απόλυτη αισιοδοξία για τη Θεσσαλονίκη τού αύριο. Λίγο πιο ανατολικά, όμως, στον Εβρο, το χρώμα που αφήνουν οι φωτιές είναι μαύρο. Και η αντιπολίτευση καταγγέλλει ελλείψεις σε πυροσβέστες και μέσα. Τι απαντάτε; 

Πρώτα απ’ όλα θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις ζημιές που υπέστησαν πολλοί συμπολίτες μας. Είναι δραματικό να βλέπεις την περιουσία σου να καταστρέφεται μέσα σε λίγα λεπτά. Τους νιώθουμε όλοι και η Πολιτεία –όπως ήδη ανακοινώθηκε– θα σταθεί δίπλα τους πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά από ποτέ. Θέλω ακόμα ναεκφράσω ευγνωμοσύνη στους μαχητές της πρώτης γραμμής –τους πιλότους των μέσων αεροπυρόσβεσης, τους πυροσβέστες, το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, τους αστυνομικούς, τους εθελοντές– για τις μάχες που έδωσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ακόμη και με κίνδυνο για τη ζωή τους.Πράγματι, η καταστροφή που συντελέστηκε στον Εβροείναι πολύ μεγάλης έκτασης. Και δυστυχώς δεν ήταν η μόνη. Παρόλο που προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν συνδυασμό γεγονότων χωρίς προηγούμενο. Υπήρξαν εβδομάδες με παραπάνω από 500 πυρκαγιές. Υπήρχαν 48ωρα με 220 φωτιές. Από αυτές το 95% σβηνόταν εν τη γενέσει του. Κάποιες, όμως, όπως αυτές στον Εβρο, ξέφυγαν και μετατράπηκαν σε μέγα-πυρκαγιές. Σε κάθε περίπτωση, προτάχθηκαν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η λειτουργία του 112 αποδείχθηκε αποτελεσματική. Στον Εβροεπιστρατεύτηκαν μεγάλες εναέριες και επίγειες δυνάμεις, ενώ υπήρξε και συνδρομή από φίλες χώρες. Καθένας μπορεί να αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν ευσταθεί από τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Γενικότερα φέτος –όπως τόνισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– διατέθηκαν περισσότερες δυνάμεις από ποτέ. Είχαμε περισσότερα μέσα και περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις από ό,τι είχαμε κάθε άλλη χρονιά. Περισσότερα αεροσκάφη, οχήματα μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες. Υπερδιπλάσιους με βάση τον πληθυσμόέναντι του μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης, αλλά και έναντιτου 2019. Και βέβαια έχουμε έναν νέο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι παραλάβαμε το 2019. 

Παρ’ όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι η Πολιτική Προστασία χρειάζεται περαιτέρω αναβάθμιση.Ποια μέτρα μπαίνουν σε άμεση προτεραιότητα; 

Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν νέα μέτρα τόσο σε ό,τι αφορά την πρόληψη όσο και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μπήκαμε σε άλλη εποχή με πρωτόγνωρης έντασης και διάρκειας καύσωνες και παρατεταμένη ξηρασία, που ευνοούν την ανάπτυξη της φωτιάς σε ταχύτητες και ένταση που καθιστούν αδύνατη την αντιμετώπισή της. Δεν είναι άλλοθι η κλιματική κρίση, αλλά ένας υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος με πολλές συνέπειες. Προέχει λοιπόν η πρόληψη και παρέμβαση μέσα στα πρώτα λεπτά. Και εκεί εστιάζει η κυβέρνηση. Ειδικά για τηναναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκαν και μπαίνουν σε εφαρμογή, με απόφαση του πρωθυπουργού, νέα μέτρα, ανάμεσα στα οποία είναι: Η προμήθεια 114 drones, που θα παρακολουθούν ευαίσθητα σημεία, ενημερώνοντας για εστίες φωτιάς αμέσως μόλις εκδηλωθούν. Η εγκατάσταση αισθητήρων μέτρησης της θερμοκρασίας και καμερών στους αρχαιολογικούς χώρους, στους δρυμούς και τα δάση υψηλού κινδύνου. Η συμμετοχή της χώρας μας στο δορυφορικό σύστημα που ειδοποιεί αυτόματα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Η πρόσληψηακόμη 1.000 πυροσβεστών και 500 δασολόγων. Η ανάληψη από τις Ενοπλες Δυνάμεις ενισχυμένου ρόλου στην επιτήρηση κυρίως των ακριτικών περιοχών.Η χρήση ψηφιακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου που θα εντοπίζει ακαθάριστα οικόπεδα. Η αξιολόγηση των δήμων σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των πόρων που πήραν για αντιπυρική προστασία. Παράλληλα, θα υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για φωτιές από αμέλεια. Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του χαμένου δασικού πλούτου, η κυβέρνηση προχωρά σε ανακατανομή 200 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, για να προχωρήσουν ταχύτερα οι καθαρισμοί και οι αντιπυρικές ζώνες, μεθοδεύει αναδασώσεις σε 165.000 στρέμματα την επόμενη διετία και αξιοποιεί το θεσμό των «αναδόχων», ώστε μεγάλες επιχειρήσεις να συμβάλουν στην αναγέννηση περιοχών που επλήγησαν. 

Οι φωτιές, αλλά και κάποια στραβοπατήματα υπουργών σκιάζουν τα πρώτα κυβερνητικά βήματα. Νομοθετικό έργο δεν βλέπουμε.Αισιοδοξία από πού μπορεί να αντλήσει ο κόσμος;  

Πρώτα απ’ όλα, μην ξεχνάμε τους πρώτους νόμους στη νέα θητεία μας. Με τον πρώτο έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια ώστε οι Ελληνες εκλογείς που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους. Και με τον δεύτεροέχει δρομολογηθεί σχεδόν το μισό των οικονομικών δεσμεύσεων που αναλάβαμε απέναντι στους πολίτες. Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός,έγινε σημαντική προετοιμασία ώστε να ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, με πρώτο βήμα την αναμόρφωση του ΕΚΑΒ, την εργασία για την ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων, την ταχύτερη απονομή τηςΔικαιοσύνης.Στο μεταξύ, η χώρα μας –χάρη στη συνετή και ταυτόχρονα κοινωνικά ευαίσθητη οικονομική πολιτική μας– παραμένει στους πρωτοπόρους της ανάπτυξης. Καταγράφει ρεκόρ στην αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, στον τουρισμό, στη μείωση της ανεργίας. Μειώνει το δημόσιο χρέος, διατηρεί την απαιτούμενη δημοσιονομική ισορροπίακαι σύντομα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που θα δώσει στην οικονομία μας νέα δυναμική. Κι αυτό γιατί θα μειωθεί το κόστος του χρήματος για το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος γιανέες επενδύσεις και νέεςθέσεις εργασίας. Παρά τις δυσκολίες που προφανώς υπάρχουν, η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Βρίσκεται στον πυρήνα και όχι στο περιθώριο της Ε.Ε. Αποσπά το σεβασμό εχθρών και το θαυμασμό των φίλων. Ανοίγει καινούργιους δρόμους για το αύριο.Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Και η εικόνα αυτή εμπνέει αισιοδοξία, καθώς επιφυλάσσει καλύτερες μέρες για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες. Παρά τις δυσκολίες –που προφανώς γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε– αισιοδοξούμε για την πατρίδα μας. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.