Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, μετά την αναβάθμιση και μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια και το 2019 με τη συγχώνευσή του με το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες, συγκροτείται από οκτώ Σχολές και 25 Τμήματα σε πέντε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ διαθέτει εννέα ερευνητικά ινστιτούτα και 60 πανεπιστημιακά ερευνητικά εργαστήρια.

Παρά τη γεωγραφική διασπορά του, θεωρείται ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα πανεπιστήμια στη χώρα, με υψηλή απορρόφηση χρημάτων και κάλυψη θέσεων φοιτητών.

«Είμαστε Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, αλλά είμαστε και Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλονίκης», λέει ο πρώτος πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, σχεδόν ενάμιση χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του και έχοντας αλλάξει όλη τη δομή διοίκησης.

Ο καθηγητής, Σταμάτης Αγγελόπουλος, μιλά στο «Μανιφέστο» και τη Μαρία Σαμολαδά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του πανεπιστημίου που εκπέμπει το φως του από τη Σίνδο, τη Θέρμη, το Κιλκίς, την Κατερίνη και τις Σέρρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η δυναμική του ΔΙΠΑΕ αριθμεί 40.000 φοιτητές, εκ των οποίων οι 18.000 είναι υπό διαγραφή, όπως αναφέρει ο πρύτανης, τον οποίο βρίσκει σύμφωνο η εκκαθάριση του μητρώου και προτείνει τον διαχωρισμό των φοιτητών σε δύο κατηγορίες: «τους τελείως λιμνάζοντες, που έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Έκαναν μια εγγραφή και εξαφανίστηκαν. Και εκείνους που κάνουν μια προσπάθεια, έχουν κάποια συμμετοχή. Αυτούς, τους περίπου 2.000, πρέπει να τους δώσουμε μια ευκαιρία να τελειώσουν. Να τους βοηθήσουμε. Επίσης, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες που δεν προβλέπει το νομοσχέδιο, όπως τους ανθρώπους που έχουν μπει με την κατηγορία ΑμεΑ. Αν αυτοί διαγραφούν, δεν θα έχουν κάποιο κίνητρο ή και ενναλακτική προοπτική».

Όσον αφορά το αν τα κτήρια είναι προσβάσιμα και σε καλή κατάσταση, ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει ότι παρότι οι υποδομές σε Σέρρες και Κατερίνη είναι καλύτερες, «κάθε κόμβος έχει τη διαφορετικότητά του και για αυτό έχουμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ύψους περίπου 1,5 εκατ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει έργα προσβασιμότητας, από ανελκυστήρες έως πεζοδρόμια».

Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής

Σε αναμονή της υπουργικής απόφασης για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, μετά τις εκδοθείσες ΚΥΑ των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Παιδείας, Υποδομών, Οικονομικών) για την εξομοίωση των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΕ με αντίστοιχα Πολυτεχνικά, είναι ο πρύτανης σημειώνοντας ότι «ήδη έχει αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας η σχετική πρόταση της Συγκλήτου για την ίδρυσή της και θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ώστε οι απόφοιτοι να έχουν πλήρη και ισάξια επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά τα πέντε τμήματα έχουν αντιστοιχηθεί στο επίπεδο του Integrated Master, άρα έχουν και ακαδημαϊκή ολοκλήρωση, όχι μόνο θεσμική, ενώ έχουν αξιολογηθεί και από την ΕΘΑΑΕ με άριστα».

Όσον αφορά τη διαδικασία αντιστοίχισης των Τμημάτων Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής και Πολιτικών Μηχανικών με ομοειδή τμήματα πολυτεχνείων, σύμφωνα με τον ίδιο, επικρατεί το παράδοξο ότι «η Επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει για να δώσει τελική λύση, αλλά έχει εκφράσει μόνο κάποιες απόψεις. Η τελική και κρίσιμη απόφαση εκκρεμεί ακόμα, με τους φοιτητές να είναι όμηροι σε σπουδές χωρίς πλήρη αναγνώριση. Όλη η υπόθεση εξαρτάται από τις εργασίες της Επιτροπής, τις οποίες πρέπει να συγκαλέσει o πρόεδρός της – σημειώνεται ότι η Επιτροπή ανήκει στην σφαίρα επιρροής του υπουργείου Υποδομών. Πρέπει να γίνει άμεσα. Είναι απαιτητό από τον νόμο, αλλά κυρίως ανάγεται σε σημαντικό κοινωνικό θέμα».

Αναπροσαρμογές και αγγλόφωνα

Το 2019 με τη συνένωση των ιδρυμάτων έγιναν και οι απαραίτητες συγχωνεύσεις Τμημάτων ώστε να δημιουργηθούν εύρωστες ακαδημαϊκές μονάδες.

«Το ΔΙΠΑΕ πλέον λειτουργεί ολοκληρωμένα και με πληρότητα, χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη τροποποίηση ή συγχώνευση», αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος και συμπληρώνει ότι «έχουμε προτείνει στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μας πολιτικής στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και στο υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία τριών νέων Προγραμμάτων Σπουδών, σε Τμήματα του Πανεπιστημίου μας, τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εγγύτητα με την αγορά εργασίας και τις σύγχρονες επιστημονικές τάσεις σε σπουδές α΄ κύκλου. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα “Διοίκηση Ναυτιλιακών και Συνδυασμένων Μεταφορών” στην Κατερίνη, στο πρόγραμμα “Γραφιστικής, οπτικής και ψηφιακής επικοινωνίας” στο Κιλκίς, αλλά και στο πρόγραμμα “Ειδικής αγωγής στην προσχολική αγωγή” από το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία».

Στο ερώτημα ποια σχολή ή τμήμα τον κάνει περήφανο αλλά και ποιο θεωρεί αδικημένο, ενώ είναι σημαντικό: «Το Τμήμα Γεωπονίας, στο δυναμικό του οποίου ανήκω, με κάνει περήφανο για τη δυναμική και την εξελικτική του πορεία. Αδικημένα θεωρώ είναι τα Τμήματα που δεν έχουν μεγάλο αριθμό μελών ΔΕΠ, αλλά ήδη γίνεται μια συστηματική προσπάθεια ενίσχυσής τους», απαντά ο καθηγητής και συνεχίζει λέγοντας ότι «η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής είναι σαφώς εμβληματική, όπως και η Σχολή Επιστήμων Υγείας, που εκπαιδεύει στελέχη υγείας στην υπηρεσία του ανθρώπου, με τους αποφοίτους της να είναι περιζήτητοι».

Επιπλέον, υπό την αιγίδα του ΔΙΠΑΕ λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών με δύο σχολές που προσφέρουν αποκλειστικά αγγλόφωνα μαθήματα μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, ενώ ο επόμενος στόχος του κ. Αγγελόπουλου είναι η δημιουργία δύο αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων.

Σύντομα οι φοιτητικές εστίες

Εντός Μαρτίου, μετά και την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένεται η υπογραφή του συμβολαίου αγοράς ενός κτηρίου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στη Σίνδο.

Το ξενοδοχείο, που είναι όμορο στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη, θα μετατραπεί σε φοιτητική εστία φιλοξενώντας δωρεάν περίπου 150 νέους φοιτητές.

«Στόχος μας είναι η παραμονή των φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1.850.000 ευρώ, που δίνει στο ΔΙΠΑΕ μία σημαντική δυνατότητα ενίσχυσης της φοιτητικής του μέριμνας», αναφέρει ο πρύτανης και σημειώνει ότι «το γεγονός αυτό δείχνει τη θέληση του δημόσιου Πανεπιστημίου να δημιουργεί σημαντικές και ολοκληρωμένες υποδομές. Επιπλέον, έχει και άλλους χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν. Το κυριότερο είναι ότι αυτά τα παιδιά θα μείνουν στη Σίνδο και θα δώσουν άλλη υπόσταση στο Πανεπιστήμιο», τονίζει ο ίδιος.

Σύνδεση με την κοινωνία

Εδώ και 25 χρόνια περιμένει να ανοίξει τις πόρτες του και να υποδεχτεί αθλητές από το μπάσκετ, το χάντμπολ και το βόλεϊ το αχρησιμοποίητο κλειστό γυμναστήριο του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

«Είμαστε σε συμπόρευση με τον δήμο Δέλτα να είναι έτοιμο μέχρι το Πάσχα, ώστε να δώσουμε και μια άλλη διέξοδο στον φοιτητή αλλά και στην τοπική κοινωνία, καθώς θα φιλοξενεί αθλητικές ακαδημίες της περιοχής. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό και να λειτουργεί σαν αναπτυξιακός μοχλός, να το αγκαλιάζουν όλοι», σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος και υπενθυμίζει την εξωστρέφεια και τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία. «Συνεργαζόμαστε με τη ΒΙΠΕ, φοιτητές μας κάνουν πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις, υλοποιούμε κοινά προγράμματα, προσπαθούμε να είμαστε μέσα στον παραγωγικό ιστό», λέει, και συμπληρώνει αναφέροντας το καλό παράδειγμα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο Κιλκίς.

Πιλοτικό πρόγραμμα σπουδών

Σε εξέλιξη βρίσκεται για πρώτη φορά η επιμόρφωση των παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τη συμμετοχή 80 εξωτερικών συνεργατών καθηγητών από διάφορα πανεπιστήμια με πρωταγωνιστή το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του ΔΙΠΑΕ.

«Είναι μια καινοτομία, θα γίνει χαρτογράφηση και παραγωγή ενός προγράμματος σπουδών που μέχρι τώρα ήταν χωρίς συγκεκριμένο προγραμματισμό. Είναι μοναδικό καθώς απαιτεί την αμφίδρομη σχέση και όσων εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς», αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος.

Η ακίνητη περιουσία

Ανεκμετάλλευτη ακίνητη περιουσία διαθέτει και το ΔΙΠΕΑ, από ένα ξενοδοχείο και ένα οίκημα στην Εγνατία, έως το βανδαλισμένο κτήριο Δέλτα, αλλά και την έκταση 1.200 στρεμμάτων που φιλοξενείται και το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στην είσοδο της πόλης, χώρος που είχε «εμπλακεί» στη συζήτηση για την πιθανή μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δυτικά.

«Πρέπει να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η έκταση φιλέτο. Υπάρχουν κάποιες ιδέες, είμαστε στη διαδικασία να κάνουμε ένα master plan. Κάθε εμπόδιο σε καλό», υπογραμμίζει ο πρύτανης και συμπληρώνει ότι «τα Πανεπιστήμια πρέπει να αλλάξουν ρόλο. Να είναι πιο εξωστρεφή και κυρίως πιο αναπτυξιακά. Έχουν περιουσία που δεν την αξιοποιούν. Γι' αυτό προτείναμε την ίδρυση εταιρείας αξιοποίησης περιουσίας, ώστε να είμαστε πιο ευέλικτοι στις διαδικασίες. Έχουμε ερευνητικά project, αλλά και παραγωγή ερευνητικών προϊόντων που κι αυτά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν επίσης στην εταιρεία αξιοποιήσεως. Όλη αυτή η περιουσία θα βοηθήσει να έρθουν κεφάλαια και έσοδα στο Πανεπιστήμιο που θα συμβάλλουν την περαιτέρω ανάπτυξή του».

Η συνάντηση στο ΥΜΑΘ

Για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών, Κ. Γκιουλέκα, συναντήθηκαν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης με στόχο τη συνένωση δυνάμεων για την προβολή των Ιδρυμάτων.

«Η σύνδεση με την πραγματική οικονομία είναι κάτι που θέλουν όλα τα πανεπιστήμια, θέλουμε η έρευνά μας να είναι στοχευμένη με διασύνδεση στη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα», αναφέρει ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, ενώ όσον αφορά τις συμπράξεις με τα ξένα πανεπιστήμια, λέει ότι «αναμένουμε να εγκριθεί η πρόταση που έχουμε υποβάλει στο πρόγραμμα της διεθνοποίησης του υπουργείου, με δύο πολύ δυνατά πανεπιστήμια της Αμερικής, το Rutgers και το New York University. Οι συμπράξεις αυτές δημιουργούν μια άλλη ώθηση στην προβολή του Διεθνούς Πανεπιστήμιου».

Καθηγητής και μάνατζερ

Το τηλέφωνο του πρύτανη δεν σταμάτησε να χτυπά: συνεργάτες, εργαζόμενοι, θεσμικοί, ασταμάτητες υποχρεώσεις και εκκρεμότητες, από τα εμβληματικά έργα έως τις ανάγκες της καθημερινότητας, το τελευταίο ερώτημα αφορούσε την ισορροπία μεταξύ της ιδιότητας του καθηγητή και εκείνης του μάνατζερ. Ο κ. Αγγελόπουλος σπεύδει να δηλώσει ότι διδάσκει ακόμα.

«Κάνω κάποιες διαλέξεις σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Διατηρώ την επαφή με τη διδασκαλία. Είναι ωραίο να επικοινωνείς με ανθρώπους. Είμαι τεχνοκράτης, αλλά αισθάνομαι περισσότερο σαν... συντονιστής και όχι σαν μάνατζερ. Πάνω απ’ όλα είμαστε καθηγητές. Πρώτα είμαστε ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, και μετά είμαστε οτιδήποτε άλλο. Αν μείνουμε μόνο στη θέση της διοίκησης, τότε έχουμε απολέσει την ακαδημαϊκή μας ταυτότητα. Εξάλλου, η θητεία του πρύτανη είναι συγκεκριμένη χρονικά».