Την πορεία προς την «ολοκήρωση των διαδικασιών που σχετίζονται με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις οδικές επιβατικές μεταφορές, ο οποίος θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης ηλεκτρικών λεωοφορείων συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ σε όλη την επικράτεια, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης» διεμήνυσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, εκεί ο υπουργός πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις των αστικών ΚΤΕΛ Πάτρας και Αιγίου, καθώς και του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας. Τον υπουργό συνόδευαν η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς. 

Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε, επίσης, πως επειδή η Πάτρα «είναι μία πόλη με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες μετακίνησης και κομβικούς προορισμούς, όπως το νοσοκομείο, το πανεπιστήμιο και το παραλιακό μέτωπο κατά τους θερινούς μήνες», κατά συνέπεια «η μετακίνηση με λεωφορείο αποτελεί ζωτικό κομμάτι για την καθημερινότητά της». Όπως πρόσθεσε: «Αυτός είναι και ο λόγος που επισκεπτόμαστε σήμερα τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της πόλης, λίγες μέρες μετά το συνέδριο των αστικών ΚΤΕΛ στη Λαμία. Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους για όλα τα ΚΤΕΛ στη χώρα, ύψους 18,3 εκατ. ευρώ». 

staikoyras.jpg

«Η λειτουργία ενός ανεπτυγμένου συστήματος αστικών συγκοινωνιών είναι δείγμα πολιτισμού»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας, η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την προοπτική προσαρμογής τους στις νέες τεχνολογίες με ανανέωση του στόλου με λεωφορεία νέας τεχνολογίας, φιλικά προς το περιβάλλον και το επιβατικό κοινό και στοχεύουμε στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση της προμήθειας νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων». 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας, ο κ. Σταϊκούρας και η υφυπουργός Μεταφορών ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση για την πορεία ανανέωσης του στόλου λεωφορείων, με τα οποία η Πάτρα συνδέεται άμεσα και γρήγορα με όλη την Ελλάδα, καθώς και για την κατασκευή του νέου επιβατικού σταθμού εντός των πρώην Μύλων Αγίου Γεωργίου. Σχετικά, η κα Αλεξοπούλου τόνισε: «Πρόκειται για μια επένδυση που γίνεται αποκλειστικά με δαπάνες του υπεραστικού ΚΤΕΛ και περιλαμβάνει νέες υποδομές εξυπηρέτησης και φιλοξενίας επιβατών, αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και υποδομές εμπορικού κέντρου με καταστήματα που θα τονώσουν την αγορά γύρω από το λιμάνι της Πάτρας».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, δήλωσε: «Η λειτουργία ενός ανεπτυγμένου συστήματος αστικών συγκοινωνιών είναι δείγμα πολιτισμού. Η περαιτέρω ανάπτυξή του σε πόλεις με χαρακτηριστικά όπως αυτά της Πάτρας, που βρισκόμαστε σήμερα, είναι απαραίτητη. Η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε να υλοποιείται στις οδικές επιβατικές μεταφορές με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν σημαντικά αυτή την προσπάθεια».