Η παροχή τεχνικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προώθηση μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς των υποδομών και των μεταφορών αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουλίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας με τον Γενικό Διευθυντή Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Mario Nava.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση, ο κ. Σταϊκούρας, δήλωσε: «Ενισχύουμε τη στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που θα αναβαθμίσουν τη διοικητική ικανότητα της χώρας μας να εφαρμόσει αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή των δημόσιων έργων, στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου και στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης».

Τα θέματα που συζητήθηκαν 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε το ζήτημα της ανάπτυξης στρατηγικού σχεδίου για την εφαρμογή του BIM (Building Information Modeling). Η Τεχνολογία Μοντελοποίησης μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην παράγωγη βιώσιμων έργων, βελτιώνοντας τη διαδικασία ανάθεσης μελετών, κατασκευής και συντήρησης των δημόσιων έργων.

Επίσης, έγινε λόγος για εμβάθυνση συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) σε ζητήματα οργανωτικής διάρθρωσης και εκπαίδευσης προσωπικού, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

Τέλος, αναφέρθηκε η παροχή τεχνογνωσίας στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, ενόψει και της σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτροκίνησης, με σκοπό την περαιτέρω αύξηση της τεχνολογίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην ελληνική αγορά.