Ο Ακης Σκέρτσος αποκάλυψε ότι «το θέμα το θέσαμε στο υψηλότερο επίπεδο του κ.Τσίπρα όταν του δόθηκαν οι πληροφορίες σε σχέση με το τι γίνεται στη Θράκη. Πριν από τις εκλογές ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του πήραν κάποια στοιχεία από τον κ. Μητσοτάκη».

ΙΟΥΛΙΑ ΣΚΟΥΡΤΗ

Μισές εξηγήσεις αναγκάστηκε να δώσει χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα που έχει προκύψει με τους δύο μειονοτικούς υποψήφιους σε Ξάνθη και Ροδόπη, αναφορικά με την καταγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είχε ενημερωθεί «αρμοδίως» η Κουμουνδούρου για τις κινήσεις και για τις σχέσεις τους με το τουρκικό προξενείο.

Συγκεκριμένα παραδέχθηκε, μέσω πηγών της Κουμουνδούρου, ότι έλαβε ενημέρωση για τα όσα καταγγέλλονται για τη Ροδόπη. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «μετά τις εκλογές απεστάλη από το Γραφείο του κ. προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δελτίο της ΕΥΠ προς το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επιλεκτικές πληροφορίες για όλους τους μειονοτικούς υποψηφίους βουλευτές στη Θράκη».

Επίσης, ομολόγησε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το τουρκικό προξενείο παρενέβη στις εκλογές. «Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στη Θράκη δεν γίνεται επαναλαμβάνοντας τις ΚΥΠατζίδικες πρακτικές του παρελθόντος και ζητώντας πιστοποιητικά φρονημάτων και δηλώσεις μεταμέλειας, αλλά θωρακίζοντας την ισονομία και ισοπολιτεία στην περιοχή», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τα λοιπά ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσφιλή τακτική του, προσπάθησε με τοξικότητα και χυδαίες εκφράσεις να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα για τους δύο υποψηφίους, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και παραβλέποντας παράλληλα ότι όλα ξεκίνησαν από καταγγελίες τοπικών στελεχών του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι υπήρξε ενημέρωση στο υψηλότερο επίπεδο δύο φορές: πριν και μετά τις εκλογές. Σε τηλεοπτικό διάλογο που είχε στο Mega με την Πόπη Τσαπανίδου, ο Ακης Σκέρτσος αποκάλυψε ότι «το θέμα το θέσαμε στο υψηλότερο επίπεδο του κ. Τσίπρα όταν του δόθηκαν οι πληροφορίες σε σχέση με το τι γίνεται στη Θράκη. Πριν από τις εκλογές ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του πήραν κάποια στοιχεία από τον κ. Μητσοτάκη».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διαψεύσει τα λεγόμενα του ομολόγου της στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Δεν υπήρχε επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα πριν από τις εκλογές. Υπήρξε μία ενημέρωση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου». Αμέσως μετά έλαβε ηχηρή απάντηση από τον κ. Σκέρτσο: «Δύο φορές, πριν και μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας».

Καταγγελίες Φλωρίδη

Για «οργανωμένη μεταφορά χιλιάδων μουσουλμάνων» και για «παρέμβαση του τουρκικού προξενείου» στις εκλογές της 21ης Μαΐου έκανε λόγο ο Γιώργος Φλωρίδης. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «έχουμε πια μια καθαρή, καθαρότατη παρέμβαση κόντρα στη Συνθήκη της Λωζάννης», προσθέτοντας πως «έγιναν οργανωμένες μεταφορές μεταναστών μουσουλμάνων, κυρίως από τη Γερμανία, προκειμένου να ψηφίσουν».

Το τερμάτισε ο εξάδελφος: «Η ΕΥΠ είναι εγκληματική οργάνωση!»

Την ώρα που με διαρροές ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να πείσει πως ενημερώθηκε αλλά «αποσπασματικά» και μετά τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου –κάτι που διαψεύδει η Νέα Δημοκρατία με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο–, στελέχη της Κουμουνδούρου στηρίζουν τους μειονοτικούς βουλευτές, αλλά και τη θέση που εκφράζουν για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και μιλούν για δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Ο Γιώργος Τσίπρας ήρθε απλά να το... τερματίσει και να χαρακτηρίσει, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, την ΕΥΠ «εγκληματική οργάνωση», υποστηρίζοντας πως οι παρακολουθήσεις αποτελούν... κακούργημα. Μάλιστα, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ αν όντως έχει γίνει ενημέρωση προς τον Αλέξη Τσίπρα από την ΕΥΠ, ο Γιώργος Τσίπρας, αν και τις περισσότερες φορές δεν απαντούσε, κάποια στιγμή είπε ότι «ενημερώσεις κατά καιρούς γίνονται διάφορες», προσθέτοντας ότι «εμείς το 2019 δεν είπαμε ποιες έγιναν και ποιες δεν έγιναν». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και επέμεινε στη μεγαλύτερη διάρκειά της ότι οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αναφερθεί ποτέ σε «τουρκική μειονότητα», κάποια στιγμή παραδέχθηκε ότι το έχει κάνει ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, προσθέτοντας ότι «όταν το έκανε μια φορά, δέχθηκε παρατήρηση».