Τις ανακολουθίες και τα fakenews του ΣΥΡΙΖΑ για την δήθεν μη επίσημη ενημέρωση του στα ευαίσθητα ζητήματα της Θράκης και τα παιχνίδια του τουρκικού προξενείου με τη μουσουλμανική μειονότητα, αποδόμησε ο Μιχάλης Κατρίνης, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σε συνεντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι «Υπήρξε ενημέρωση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συμμετέχει αρμοδίως το ΠΑΣΟΚ», επιβεβαιώνοντας την επίσημη υπηρεσιακή ενημέρωση, που σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, υπήρξε προς την πλευρά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των κομμάτων σε σχέση με το θέμα της Θράκης.

«Υπήρχε πάντα ένα Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συμμετέχουν θεσμικά τα κόμματα και υπήρχε μία ενημέρωση. Όμως αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό με το να υπάρχει μία συντεταγμένη στρατηγική, στην οποία εγώ προσωπικά, πιστεύω ότι όλα τα κόμματα θα έπρεπε να ομονοήσουν και να στηρίξουν μία εθνική στρατηγική» είπε ακόμα ο κ. Κατρίνης και διευκρίνισε «αυτό δεν είχε έρθει ποτέ στη Βουλή, δεν έχει σχέση με την κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Πρέπει να μιλάμε με γεγονότα και ντοκουμέντα. Όταν τον Ιούλιο του 2022, μάλιστα ήταν το τελευταίο νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή, ήρθε ένα πλαίσιο που έθετε κανόνες στη διαδικασία εκλογής μουφτή, γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας ψευδομουφτής ο οποίος ασκεί μια επιρροή θρησκευτική σίγουρα, ίσως και πολιτική επιρροή, όταν λοιπόν η πολιτεία ήρθε και έθεσε κανόνες μέσα από ένα νόμο που έλεγε με κάποιες διαδικασίες ότι θα επιλέγεται και θα εκλέγεται ο μουφτής, δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ με τις όποιες προτάσεις είχε στηρίξει αυτή την επιλογή και δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε» ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

«Αυτό, άμα το γυρίσουμε σε σχέση με το αποτέλεσμα, δεν είναι επίσης τυχαίο και θέλω να πω ότι επειδή ακριβώς τότε ο συνάδελφος ο κ. Ιλχάν Αχμέτ είχε κρατήσει μία στάση συγκεκριμένη στο νομοσχέδιο που συζητάμε δέχτηκε και δεχόταν αρκετές ανοίκειες επιθέσεις από το τουρκικό προξενείο και ο ομιλών μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Ευαγγελία Λιακούλη, είχαμε καταθέσει ερώτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας τον τρόπο, τον ανοίκειο τρόπο παρέμβασης του τουρκικού προξενείου, λαμβάνοντας μια απάντηση ήξεις αφίξεις, γενικόλογη, χωρίς να λέει ότι εδώ πρέπει να υπάρχουν κανόνες που τους δέχονται όλοι όσοι ζουν στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος ο κ. Κατρίνης, υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα της Ροδόπης προφανώς δεν μπορεί να είναι τυχαίο, δεύτερον, δεν το αποσυσχετίζουμε με τη στάση των κομμάτων στο ευαίσθητο νομοσχέδιο για την εκλογή μουφτή τον Ιούλιο του 2022 και τρίτον, αυτή η συζήτηση όσο συνεχίζει δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα και αναζωπυρώνει εντάσεις τις οποίες το ΠΑΣΟΚ, έχοντας την ευθύνη της κυβέρνησης της χώρας, έχουμε φροντίσει ώστε αυτές οι εντάσεις να μετριαστούν και να υπάρχει ομοιογένεια και συνοχή στον πληθυσμό που ζει στη Θράκη».