Ευθύνες στην κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα στο μέτωπο των πυρκαγιών επέρριψε ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ αποκάλυψε ότι η συζήτηση στην Ηλεία για τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες της προηγούμενης χρονιάς άρχισε μόλις πριν από τρεις ημέρες. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κόμματός του, στις προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια και την παιδεία, ενώ άσκησε σκληρή κριτική σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για την πόλωση στον πολιτικό διάλογο.
Στη Βίκυ Πολύζου
Πώς κρίνετε, κύριε Κατρίνη, την αντίδραση και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στις πυρκαγιές; Από την κυβέρνηση υπήρξε ικανοποίηση…
Με πάνω από 27.000 στρέμματα πράσινου που κάηκαν σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, με σπίτια που κάηκαν, δεν γνωρίζω ποια ήταν η ανάγκη που έσπρωξε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας να θριαμβολογούν. Καταγράφηκαν και πάλι αστοχίες και ανεπάρκειες στον τομέα της πρόληψης και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και των εθελοντών, ούτε να αρκείται μόνο στην αποστολή SMS. Είναι δεδομένο, επίσης, ότι ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του αυτόνομου υπουργείου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ο απολογισμός δεν είναι ικανοποιητικός, αφού οι εξαγγελίες περίσσεψαν, αλλά ελάχιστες από αυτές υλοποιήθηκαν στην πράξη.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή; Και, αν ναι, υπάρχει χρονοδιάγραμμα;
Ολα κρίνονται επί του πεδίου και εκ του αποτελέσματος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα στήριξης για τους πληγέντες, δηλαδή για αυτούς που καταστράφηκαν τα σπίτια τους ή υπέστησαν ζημιές οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις τους. Να υπενθυμίσω ότι ανάλογα μέτρα ανακοινώθηκαν και πέρυσι για τη Βόρεια Εύβοια, για την οποία μάλιστα συστάθηκε και μια ειδική επιτροπή, όπως και για την Ηλεία, όπου ο διάλογος για την εκπόνηση του σχεδίου ανασυγκρότησης –για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί– ξεκίνησε μόλις πριν από τρεις ημέρες, δηλαδή έναν χρόνο μετά την καταστροφή… Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι η Πεντέλη κάηκε για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια και αυτό που χρειάζεται είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης ενός εκ των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου και οξυγόνου της Αττικής.
Φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή για τις πυρκαγιές και την έκταση που παίρνουν ή κάτι κάνουμε στραβά κι εμείς;
Οταν το ΠΑΣΟΚ, πριν από χρόνια, μιλούσε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη διαμόρφωσης πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπισή τους, από το πολιτικό σύστημα υπήρξε συνολική αδιαφορία και υποτίμηση του φαινομένου. Τώρα, όψιμα, ανακάλυψαν κάποιοι στην κυβέρνηση την κλιματική αλλαγή, με τη διαφορά ότι την ανακάλυψαν για έναν και μόνο λόγο: για να τη χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για τις ανεπάρκειες του συστήματος σε κάθε φυσική καταστροφή. Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται η εφαρμογή πράσινων πολιτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζονται όμως και απλά, αυτονόητα πράγματα, όπως είναι ο επανασχεδιασμός και η οροθέτηση αρμοδιοτήτων στον τομέα της πρόληψης, η διάθεση πόρων για να μπορούν οι δασικές υπηρεσίες και η αυτοδιοίκηση να υλοποιούν δράσεις.
Εξαρχής η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί πως οι φωτιές είναι απόρροια εμπρησμών. Συμφωνείτε;
Δεν έχω τέτοια στοιχεία ή σχετική πληροφόρηση. Αν η κυβέρνηση έχει τέτοια στοιχεία οφείλει όχι μόνο να τα δώσει στη δημοσιότητα αλλά και να τα αξιοποιήσει στην κατεύθυνση της τιμωρίας των ενόχων.
Αναδείξατε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο…
Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και αφορά τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο που χορηγήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες κυρίως κατά τη διετία 2006-2008. Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες αποσιωπούσαν ή υποβάθμιζαν τον συναλλαγματικό κίνδυνο και τον είχαν επιρρίψει αποκλειστικά στους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν είχαν καμία εμπειρία σε τέτοιου είδους προϊόντα. Το αποτέλεσμα είναι η υπέρμετρη αύξηση της μηνιαίας δόσης αποπληρωμής, αλλά και η εκτόξευση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, με αποτέλεσμα σήμερα πολλά στεγαστικά αυτής της κατηγορίας να έχουν γίνει «κόκκινα» και να έχουν περάσει σε funds, ενώ σε όσα ρυθμίζονται το ποσό της μηνιαίας δόσης αναπροσαρμόζεται συνεχώς εις βάρος του δανειολήπτη. Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση αντί να αδιαφορεί θα πρέπει να αναζητήσει και να υιοθετήσει ρεαλιστικές και συμβιβαστικές λύσεις –όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες– για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Ποια είναι η πρότασή σας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων;
Το ιδιωτικό χρέος κινείται πάνω από τα 260 δισ. ευρώ και είναι μια βραδυφλεγής βόμβα για την κοινωνική σταθερότητα αλλά και την οικονομία. Είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αυτή η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί. Μιλάνε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει και δεν λειτουργεί αφού έχουν γίνει 378 ρυθμίσεις μόνο σε πάνω από έναν χρόνο λειτουργίας, με τη σχετική πλατφόρμα να έχει σχεδιαστεί στα μέτρα των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών. Εμείς προτείνουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που περιλαμβάνει:
* Ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία-ταμεία, με κίνητρα για την αποπληρωμή τους εφόσον τηρείται η ρύθμιση.
* Εξάντληση των 240 δόσεων για οφειλές σε τράπεζες-εταιρείες διαχείρισης για τους αδύναμους δανειολήπτες, με συμμετοχή διαμεσολαβητή.
* Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών με αύξηση του αριθμού των δόσεων για όσους έχουν οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος.
* Διεύρυνση των δικαιούχων προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφού έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα.
Γιατί ακούσαμε από βουλευτές του κόμματός σας ότι η κυβέρνηση έχει βάλει την πανδημία στον αυτόματο πιλότο;
Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας. Θεώρησε λοιπόν καλό να σταματήσει την καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα, τους θανάτους, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξαφανίσει το πρόβλημα ή θα το εμφανίσει μικρότερο από ό,τι πραγματικά είναι. Η πανδημία, όμως, είναι εδώ και δεν μπορεί να κρυφτεί. Ηδη το δημόσιο σύστημα υγείας πιέζεται και, όσο η κυβέρνηση υποτιμά το πρόβλημα, ενδέχεται να βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση από το φθινόπωρο.
Γιατί συνεχίζεται η πόλωση του πολιτικού διαλόγου παρά την απόφαση του πρωθυπουργού να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας;
Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα και αυτό γίνεται συνειδητά για να εγκλωβίσουν τους πολίτες. Συντηρούν αυτό το κλίμα με ακραίες τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις προκειμένου να κρύψουν την αδυναμία τους να προσφέρουν μια θετική λύση και πρόταση για τη χώρα και τους πολίτες. Μέχρι τις εκλογές θέλουν –και επιδιώκουν– να κυριαρχήσει αυτό το κλίμα, να εγκλωβίσουν τους πολίτες στη λογική ότι η επιλογή τους είναι είτε η Νέα Δημοκρατία είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλίμονο, όμως, για τους πολίτες αν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε λύσεις που αμφότερες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Υπάρχει και άλλη επιλογή, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ, μια σύγχρονη και προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, με λύσεις και απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα και τα στρατηγικά ζητήματα της χώρας.
Πέρασε το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Πώς θα αρχίσει η πανεπιστημιακή χρονιά;
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στα πανεπιστήμια χωρίς λόγο. Επιβάλλει ένα σύστημα διοίκησης με υπερσυγκεντρωτικά χαρακτηριστικά, επικεντρώνεται στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στη λογική της καταστολής αντί να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση των σπουδών. Εφερε ένα νομοσχέδιο, που ψευδεπίγραφα χαρακτήρισε η ίδια μεταρρύθμιση, χωρίς συναίνεση, διάλογο και επεξεργασία σοβαρών προτάσεων. Ολοι οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν αντίθετοι, ενώ κανένα κόμμα δεν προσέφερε θετική ψήφο στη Βουλή. Θυμηθείτε ποια ήταν η προσέγγιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την ψήφιση του νόμου για την παιδεία το 2011 από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, έπειτα από εξαντλητικό διάλογο και προσπάθεια συγκλίσεων και συναινέσεων. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Σε μια εποχή που η παιδεία πρέπει να κινηθεί σύστοιχα με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις αλλαγές που επιφέρουν στο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, στη γνώση, την απασχόληση και τον προσανατολισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η κυβέρνηση αρκείται σε μεθοδεύσεις και μικροδιευθετήσεις.
Είναι έτοιμο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ; Πότε θα παρουσιαστεί;
Το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει μια σύγχρονη προγραμματική πρόταση. Είμαστε στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, το πρόγραμμά μας θα κατατεθεί άμεσα στους πολίτες και την κοινωνία, θα μετατραπεί σε πεδίο διαλόγου, διαβούλευσης και σύνθεσης με τις κοινωνικές δυνάμεις. Εχουμε και προτάσεις, και ιδέες, και λύσεις. Ο,τι δηλαδή δεν έχουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.