Στα μαχαίρια βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ λίγο διάστημα μετά τις εκλογές, με την ενότητα να έχει πάει... περίπατο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και το πρόβλημα με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων (δεν... έβρισκαν υποψηφίους στη Χαριλάου Τρικούπη) έφεραν στην επιφάνεια τάσεις φυγής από ορισμένα στελέχη, τα οποία τελικά θα κατέλθουν στον εκλογικό στίβο με υποψήφιους δήμαρχους ή περιφερειάρχες που στηρίζονται κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, που, όπως καταγγέλλουν ορισμένοι, με πρώτο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, παραμένουν σε όργανα του ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον είχαν παρουσία στο προηγούμενο συνέδριο του κόμματος... 

«Μαύρο πρόβατο» 

Ο «πράσινος» αντιπρόεδρος της Βουλής άρπαξε έτσι την ευκαιρία να εξαπολύσει τα πυρά του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο πλέον έχει έρθει σε ρήξη. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε την ηγεσία και μάλιστα ήταν μέλος του λεγόμενου πρωινού καφέ, μαζί με τον Παναγιώτη Δουδωνή, τον Δημήτρη Μάντζο, αλλά και τον Ανδρέα Σπυρόπουλο. Ομως πολιτικές –κι όχι μόνο– διαφωνίες ουσιαστικά τον κατέστησαν «μαύρο πρόβατο», με αποτέλεσμα να αποστασιοποιηθεί από το κέντρο λήψης των αποφάσεων. 

Το πρόβλημα όμως του ΠΑΣΟΚ είναι... βαθύτερο. Κι αυτό εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή όταν ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας και πρώην ποδοσφαιριστής Νίκος Σαργκάνης βρέθηκε στο πλευρό του Γιώργου Πατούλη, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. 

Την ίδια μάλιστα διαδρομή ακολούθησαν κι άλλοι υποψήφιοι βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Νίκος Ανδρουλακάκης στον Νότιο Τομέα Αθηνών και η Μαρία Ναυροζίδου που ήταν επίσης υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική. 

Χαμός στο... ίσωμα 

Εντονα ακουγόταν, προτού τελικά ο Γιώργος Πατούλης αποσυρθεί, ότι στο ψηφοδέλτιο θα βρισκόταν και ο Θανάσης Βαθιώτης, ο οποίος ναι μεν ήταν υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, αλλά είχε φύγει από την παράταξη του Γιάννη Σγουρού για να ενταχθεί σ’ αυτή του Γιώργου Πατούλη! 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα στην Πελοπόννησο, κάτι που προκάλεσε την έκρηξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ήταν η συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές του Βαγγέλη Γιαννακούρα, ο οποίος είχε μεταπηδήσει προηγουμένως στην περιφερειακή παράταξη του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Πέτρου Τατούλη. 

Το... αντάρτικο του Οδυσσέα κατά του Νίκου 

Υπό αυτά τα δεδομένα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος άρπαξε την ευκαιρία για να βγει στο... αντάρτικο, εξαπολύοντας τα πυρά του κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και εμμέσως προς τον πρόεδρο του κόμματος, ζητώντας την ύπαρξη κώδικα δεοντολογίας για τις περιφερειακές εκλογές. 

Εγραψε ο κ. Κωνσταντινόπουλος: «Στη σύσκεψη υπό τον γραμματέα (σ.σ.: τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, όταν είχε έρθει στην περιοχή για να αποφασισθεί σε ποιο πρόσωπο θα δοθεί το χρίσμα) βίωσα όλους αυτούς και αρκετούς άλλους να μιλούν ευθέως για στήριξη του “Σουλτάνου” (σ.σ.: τον Πέτρο Τατούλη). Ενιωσα ντροπή να θέλουν να στηρίξουν την παράταξη που ψήφισε για “Συμπαραστάτη του Πολίτη” τον μάρτυρα υπεράσπισης της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και του αρχηγού της». 

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας: «Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν, την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει δημόσια ότι δεν θέλουμε τους ψηφοφόρους της εγκληματικής οργάνωσης, να αποδεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές; Και, μάλιστα, όταν ο άνθρωπος του “Σουλτάνου” έχει στείλει στα δικαστήρια 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επειδή κατήγγειλαν αυτή τη στάση. Μα τι τους συνδέει με τον “Σουλτάνο”; Η ηγεσία γνωρίζει τα πρόσωπα σε κάθε νομό, ποιοι υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουτσούλη στην Πελοπόννησο, αλλά και άλλων συντρόφων σε όλη την Ελλάδα». 

Ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής ζητά να διαγράφονται ουσιαστικά όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν υποψήφιους από άλλους κομματικούς σχηματισμούς, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τον Νίκο Ανδρουλάκη, θεωρώντας ότι θα έπρεπε ήδη να είχε λάβει τα μέτρα κι όχι να παρακολουθεί τα στελέχη του κόμματος να... φεύγουν. Με άλλα λόγια, τον κατηγορεί για ατολμία που θα φέρει τεράστιο πολιτικό κόστος.