Αυτονόητη χαρακτήρισε την παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη. Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τον πολυκερματισμό της Αριστεράς, όπου στην Ιταλία απ' όπου βρισκόταν, τα διάφορα κόμματα συνεργάζονται μεταξύ τους εναντίον της Μελόνι, αντί να ανταλλάσσουν «φίλια πυρά». Ο Χρήστος Σπίρτζης μάλιστα, το πήγε ένα βήμα πάρα πέρα: να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα προοδευτικά κόμματα, με κοινό ψηφοδέλτιο, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές!

Επί πλέον, ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρεται γενικότερα στο ευρωπαϊκό φαινόμενο, όπου το δίπολο του πολιτικού συστήματος κίνειται στην Δεξιά. Το φαινόμενο έχει ονομασία: pasokification, δηλαδή «ΠΑΣΟΚοποίηση». Ονομάστηκε το φαινόμενο έτσι από την καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ κατά την περασμένη δεκαετία, την οποία ακολούθησαν πολλά σοσιαλδημοκρατίκα κόμματα ανά την Ευρώπη και όχι μόνο. Και ακόμη δεν έχουν καταλάβει οι σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί πολιτικοί, ότι το πρόβλημα δεν είναι ο γιαλός, αλλά εκείνοι στραβά αρμενίζουν. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες επιζητούν φιλελεύθερες πολιτικές, διότι έχουν δει ότι μονάχα αυτές οδηγούν στην ευμάρεια των πολιτών. Ελεύθερη οικονομία, τάξη κι ασφάλεια θέλει ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης. Για αυτό ψηφίζει δεξιά πολιτικά κόμματα, -με μόνη εξαίρεση την Δανία, όπου εκεί οι σοσιαλδημοκράτες υιοθέτησαν σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και πήραν τη διακυβέρνηση της χώρας- όπου είναι απλώς η εξαίρεση, που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ευτυχώς, οι αριστεροί και κεντροαριστεροί πολιτικοί σχηματισμοί, δεν θα αλλάξουν ποτέ και για αυτό θα απαξιωθούν πλήρως.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Γιώργος Μελιγγώνης: «Πώς διαβάζετε εσείς τις παρεμβάσεις Τσίπρα; Δηλαδή είναι μια έκκληση και προς τις δυο πλευρές - και προς το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη Νέα Αριστερά, ότι ο εχθρός είναι απέναντι; Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και πολλοί πρώην σύντροφοι, θα ξανασυναντηθούν μετά τις Ευρωεκλογές; Είμαστε σε μια μεταβατική φάση;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Σε μεταβατική φάση, είμαστε προφανώς. Έχουμε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μια δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη, έχουμε κοινωνική απαξίωση των κυβερνητικών πολιτικών, νομίζω ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι και των ανθρώπων που ψήφησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αποδέχονται μια σειρά από πολιτικές που εφαρμόζονται πλέον. Και δεν είναι μόνο το φορολογικό. Είναι μια σειρά από ζητήματα, όχι μόνο της καθημερινότητας, είναι και μεγάλα θέματα. Αυτό νομίζω ότι οφείλει όποιος έχει ευθύνη στα υπάρχοντα κόμματα του προοδευτικού κόσμου, να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αφήσει περαιτέρω το να υπάρχει ένας πόλος στο πολιτικό σύστημα και να μην υπάρχει ένας επίσης μεγάλος πόλος, που θα διεκδικεί μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση αξιόπιστη, στον προοδευτικό κόσμο. Άρα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια παρέμβαση που είναι αυτονόητη».

Γιώργος Μελιγγώνης: «Άρα χρειάζεται ένα κάλεσμα σε όλο τον χώρο;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ναι, βεβαίως. Εγώ το έχω πει πολύ νωρίς».

Γιώργος Μελιγγώνης: «Που θα φτάσει ακόμη και σε κοινό ψηφοδέλτιο; Γιατί στην ενισχυμένη αναλογική, είναι πολύ μετρημένα τα κουκιά».

Χρήστος Σπίρτζης: «Βεβαίως, θα φτάσει σε κοινό ψηφοδέλτιο, για να αντιμετωπίσει αυτό το πράγμα. Και νομίζω ότι τα παραδείγματα που έχουμε σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, το δίπολο του πολιτικού συστήματος να είναι μέσα στη Δεξιά πολυκατοικία, δεν βοηθάει ούτε την Ευρώπη - γιατί αυτή η παράταξη την έφερε στα αδιέξοδα που την έφερε και στην οικονομική κρίση- και ούτε και τη χώρα μας. Οφείλουμε όλοι, παρά τις διαφωνίες ή τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν, αντί να πηγαίνουμε σε πολυκερματισμό και πολυδιάσπαση, να κάνουμε τα πάντα για να υπάρχει συνεργασία και συνεργασία (sic). Δηλαδή, να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο στενή συνεργασία και ει δυνατόν και στις ευρωεκλογές, και μετά τις ευρωεκλογές, να υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο. Και εύχομαι να μην καταρρεύσουν -ή να μην βρουν τη δυναμική- και στελέχη και κόμματα του προοδευτικού κόσμου για να οδηγηθούν εκεί, κάτω από πιο δυσμενείς συνθήκες απ' ό,τι υπάρχουν σήμερα».