Σημαντικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο αναμένεται να επιφέρει η απόφαση του Εκλογοδικείου σχετικά με τους Σπαρτιάτες, μετά τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος του κόμματος του Β. Στίγκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται να βγει τους επόμενους μήνες, με πολλούς πάντως να προβληματίζονται, ιδιαίτερα εάν αυτό γίνει πριν τις ευρωεκλογές. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται το εκλογικό σώμα να «αντιδράσει» σε μια τέτοια απόφαση, δημιουργώντας συνθήκες πόλωσης και με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές πολλές φορές είναι «ψήφος διαμαρτυρίας», να οδηγήσει σε αύξηση των δυνάμεων της άκρας Δεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία, τα επικρατέστερα ενδεχόμενα, σε αυτή την περίπτωση, είναι:

-Επανάληψη των εκλογών στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες

-Αντικατάσταση των βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες που θα εκπέσουν, από βουλευτές των λοιπών κομμάτων.

Προφανώς, το σενάριο να γίνουν συνολικά νέες εκλογές είναι εκτός συζήτησης.

Απίθανο, αλλά…

Σύμφωνα με έγκριτους συνταγματολόγους, το πρώτο σενάριο θεωρείται απίθανο, ωστόσο έγκριτοι νομικοί, που μάλιστα βρίσκονται στη Βουλή, εκτιμούν ότι νομικά ορθό είναι να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες, μολονότι ουσιαστικά θα στηθούν κάλπες στη μισή Ελλάδα. «Επειδή το κόμμα κατέβηκε εξαρχής παράνομα, υπολογίζουμε το αποτέλεσμα σαν να μην κατέβηκε ποτέ στις εκλογές», λένε νομικοί που θεωρούν ότι δεν πρέπει να στηθούν κάλπες. Την τελική απόφαση θα την έχει, προφανώς, το Εκλογοδικείο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης που προέρχεται από την καταγγελία του Β. Στίγκα. «Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, η οποία θα αποφασίσει για όλα αυτά. Στο πολιτικό σκέλος όμως φαίνεται ότι το κόμμα των Σπαρτιατών λειτούργησε υπό καθοδήγηση του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Ο δικηγόρος και βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης, μιλώντας στο «Mανιφέστο», τονίζει ότι εξαρχής η καταγγελία ήταν σοβαρή, καθώς έγινε από τον ίδιο το πρόεδρο των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα, και, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος δηλώνει, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος». Σίγουρα, βέβαια, εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς την τελική απόφαση του Εκλογοδικείου, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να προτρέχουμε, καθώς «η τύχη των Σπαρτιατών θα αποφασιστεί αρμοδίως».

Ποιος είναι αρχηγός;

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αφορά δύο ενστάσεις που στρέφονται κατά της εκλογής του βουλευτή Πειραιά Αλέξανδρου Ζερβέα, του προέδρου και βουλευτή περιφέρειας Νότιου τομέα Αθηνών Β. Στίγκα, του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Πέτρου Δημητριάδη, και της Ακριβής Πετροπούλου, αναπληρωματικής βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί και ένσταση η οποία αφορά τη χρήση και διατήρηση του εθνικού προσδιορισμού του εμβλήματος του κόμματος των Σπαρτιατών. Σύμφωνα με έμπειρους νομικούς, ναι μεν οι δύο διαδικασίες δεν συνδέονται απόλυτα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι μια ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης θα ξεκλειδώσει την όποια απόφαση του Εκλογοδικείου. Επί της ουσίας, οι ενστάσεις αφορούν το αν ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος δεν ήταν ο Βασίλης Στίγκας, αλλά ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης, πρώην πρωτοπαλίκαρο και πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Καραμπόλες στις έδρες

Αρκετές αλλαγές αναμένεται να δουν τα περισσότερο κόμματα στη Βουλή, με την κυβερνητική πλειοψηφία να ενισχύεται με ακόμη 5 έδρες, 2 θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ, 2 το ΠΑΣΟΚ, 1 το ΚΚΕ, 1 η Ελληνική Λύση και 1 η Νίκη. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου οι Σπαρτιάτες, με 4,68%, είχαν εκλέξει 12 βουλευτές. Μάλιστα, με σπόντα δεν αποκλείεται να ενισχυθεί και η Νέα Αριστερά, καθώς για παράδειγμα στη Β΄ Αθηνών πρώτος επιλαχών είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος έχει ενταχθεί στο νέο κόμμα. Οπως και στην Ανατολική Αττική, όπου ο πρώτος επιλαχών είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος πλείστες φορές έχει εξαπολύσει τα πυρά του προς τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη. Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται μια θέση στη Βουλή να βρει μέσω του… ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει ήδη δημιουργήσει νέο κόμμα. Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Λύση και τη Νίκη, οι έδρες τις οποίες θα πάρει θα είναι στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ουσιαστικά θα ενισχύσει σ’ αυτές τις περιοχές τις δυνάμεις της.