Mια πρωτόγνωρη διαδικασία στα κοινοβουλευτικά χρονικά της μεταπολίτευσης είναι σε εξέλιξη, αναφορικά με τη νομιμότητα ύπαρξης ενός κόμματος, των Σπαρτιατών, και κατ' επέκταση των βουλευτών του. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση εκλογής των 12 βουλευτών που έχουν εκλέξει οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι σήμερα αποτελούνται από 8 βουλευτές, καθώς ήδη έχουν ανεξαρτητοποιηθεί 4 βουλευτές.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται και από το οποίο θα διαμορφωθούν οι (νέοι) κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί είναι τι θα γίνει με τις 12 έδρες, καθώς όλα δείχνουν πως οι βουλευτές που εκλέχτηκαν τον περασμένο Ιούνιο με το κόμμα των Σπαρτιατών θα κηρυχθούν έκπτωτοι από τον Αρειο Πάγο και εντός ολίγων εβδομάδων το Εκλογοδικείο θα κληθεί να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Σήμερα οι 12 βουλευτές προέρχονται από την Α' Αθηνών, τον Δυτικό Τομέα, τον Νότιο Τομέα, τον Βόρειο Τομέα, τη Β' Πειραιά, την Ανατολική Αττική, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, την Α' Θεσσαλονίκης και τη Β' Θεσσαλονίκης.

Οι 12 έδρες θα κατανεμηθούν, όπως γράφει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος στην «Απογευματινή», εκεί όπου τα κόμματα έχουν αντιστοίχως τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Με βάση τις εκτιμήσεις, η Ν.Δ. θα καταλάβει επιπλέον 5 ή 6 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 2, το ΠΑΣΟΚ 1 ή 2, από 1 έδρα το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ ίσως πάρουν 1 έδρα η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Πιθανότατα κερδισμένη, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, θα είναι και η Νέα Αριστερά.

Η Ν.Δ. είναι απολύτως βέβαιο πως μία από τις πέντε ή έξι επιπλέον έδρες που θα κερδίσει θα είναι στην Αιτωλοακαρνανία, οπότε και θα εκλεγεί ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός, ενώ εξίσου πιθανή είναι η πρόσθετη έδρα στον Βόρειο Τομέα, όπου θα εκλεγεί ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Τις υπόλοιπες έδρες η Ν.Δ. τις διεκδικεί στην Ανατολική Αττική με τη Βασιλική Κόλλια, στη Λάρισα με την Ειρήνη Καραλαριώτου, στον Νότιο Τομέα με τον Τάσο Γαϊτάνη κ.ά. Θεωρείται απολύτως βέβαιο πως το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τουλάχιστον τη μία έδρα που δικαιούται στη Β' Θεσσαλονίκης και θα εκλεγεί ο σημερινός εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας.

Στην περίπτωση που πάρει δεύτερη έδρα, είναι πιθανό αυτή να είναι στη Β΄ Πειραιά, όπου θα εκλεγεί ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό οι δύο επιπλέον έδρες που θα κερδίσει να είναι στην Α' Αθη νών, όπου ωστόσο πρώτος επιλαχών είναι ο Νίκος Βούτσης, οπότε κερδισμένη θα είναι η Νέα Αριστερά, καθώς επίσης στην Ανατολική Αττική, όπου θα εκλεγεί ο Χρήστος Σπίρτζης, στον Νότιο Τομέα, όπου θα εκλεγεί ο Γιάννης Μουζάλας, στο Ηράκλειο, όπου θα εκλεγεί ο Σωκράτης Βαρδάκης, στη Β' Πειραιά, όπου θα εκλεγεί ο Γιάννης Ραγκούσης, ή στη Λάρισα, όπου θα εκλεγεί ο Γιάννης Καρυπίδης.

Το ΚΚΕ θα κερδίσει τη μία επιπλέον έδρα πιθανότατα στον Δυτικό Τομέα, ενώ η Ελληνική Λύση είναι σχεδόν βέβαιο πως τη μία έδρα θα την πάρει στηνΑχαΐα ή τη Λάρισα. Την έδρα της Β' Πειραιά διεκδικεί και η Πλεύση Ελευθερίας.

Το σενάριο που είναι υπό την προϋπόθεση πως οι 12 έδρες θα μοιραστούν στις Περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί οι αντίστοιχοι βουλευτές των Σπαρτιατών και δεν θα γίνει συνολική ανακατανομή των εδρών σε όλη την Επικράτεια από μηδενική βάση.