Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές, ένα σκαλοπάτι πάνω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο S&P επισημαίνει ότι έκανε την εξαμηνιαία αξιολόγηση για το αξιόχρεο της Ελλάδας, με βάση τα τελευταία στοιχεία, χωρίς να δημοσιεύσει νέα έκθεση.

Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι τον Απρίλιο.

Στην ίδια βαθμίδα με τον S&P αξιολογούν το ελληνικό αξιόχρεο και οι οίκοι Fitch, DBRS και Scope, ενώ ο Moody’s το αξιολογεί ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα, στο Baa3.

Η αξιολόγηση των άλλων οίκων

Η απόφαση της S&P Global Ratings θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, δεδομένων των συνθηκών. Αντίστοιχη στάση είχαν κρατήσει το προηγούμενο διάστημα και άλλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Η Morningstar DBRS διατήρησε την Ελλάδα στο «BBB» με σταθερό outlook στις αρχές Μαρτίου, ενώ λίγο αργότερα στην ίδια γραμμή κινήθηκαν τόσο η Moody’s, διατηρώντας την αξιολόγηση στο «Baa3» με σταθερές προοπτικές, όσο και η Scope, η οποία επιβεβαίωσε το «BBB» με σταθερό outlook.

Σε εκκρεμότητα παραμένει πλέον η αξιολόγηση της Fitch Ratings, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου.

Παρά τον αναμενόμενο χαρακτήρα της απόφασης, η σημερινή αξιολόγηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί την πρώτη έκθεση της S&P ύστερα από δύο μήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το χρονικό αυτό διάστημα επιτρέπει μια πιο καθαρή αποτύπωση των επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τον πληθωρισμό και τις ευρύτερες δημοσιονομικές προοπτικές.

Το ενδιαφέρον ενισχύθηκε και από την πρόσφατη ανακοίνωση του υπερπλεονάσματος για το 2025, καθώς η αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιδόσεων και της πορείας αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για πιθανή αναβάθμιση στο επόμενο «ραντεβού» της S&P με την ελληνική οικονομία τον Οκτώβριο.