Από πέντε ψήφους έλαβαν ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Συνάδων Αντώνιος και ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Μερκάδο, κατά τη μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου για την κατάρτιση του τριπροσώπου για τη χηρεύουσα Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιερσέης.

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος, ο Ιεράρχης που δημιούργησε και οργάνωσε εκ θεμελίων τη συγκεκριμένη Μητρόπολη, έλαβε τρεις ψήφους και, ως εκ τούτου, δεν κατόρθωσε να συμπεριληφθεί στο τριπρόσωπο. Το σχέδιο αποκλεισμού του πέτυχε.

Αυτό, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση —και γεννά εύλογα ερωτήματα— είναι το γεγονός ότι στην επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε ούτε η παραμικρή αναφορά στο όνομά του. Σαν να μην υπήρξε ποτέ. Σαν να μην υπηρέτησε επί σειρά ετών τη Νέα Ιερσέη. Σαν να μην κατέθεσε ψυχή, κόπο και δημιουργικό έργο για να συγκροτηθεί και να σταθεί στα πόδια της μία από τις σημαντικότερες Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Κι όμως, ο Σάρδεων Ευάγγελος έλαβε τρεις ψήφους. Δεν ήταν απών από τη διαδικασία ούτε αποτέλεσε μία αμελητέα υποψηφιότητα. Υπήρξαν τρεις Ιεράρχες που, παρά το βαρύ κλίμα και όσα έχουν προηγηθεί, είχαν το θάρρος να αναγνωρίσουν εμπράκτως την προσφορά, την εμπειρία και την ιστορική σχέση του με τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης.

Η αποσιώπηση του ονόματός του δεν αλλάζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αποκαλύπτει όμως μία νοοτροπία. Δείχνει ότι ορισμένοι ενοχλούνται ακόμη και από την απλή καταγραφή της παρουσίας του. Τους ενοχλεί ακόμη και όταν δεν επικρατεί. Τους ενοχλεί ακόμη και ως μειοψηφών!

Αυτό είναι, λοιπόν, το εκκλησιαστικό ήθος που θέλουν να διδάξουν; Η διαγραφή της μνήμης, η αποσιώπηση της προσφοράς και η άρνηση ακόμη και της στοιχειώδους αναγνώρισης ενός αδελφού Ιεράρχη; Η Εκκλησία δεν είναι χώρος προσωπικών εκκαθαρίσεων ούτε μηχανισμός που εξαφανίζει από την ιστορία όσους δεν είναι αρεστοί στη συγκυρία. Είναι χώρος δικαιοσύνης, αλήθειας, καταλλαγής και, πρωτίστως, ευγνωμοσύνης.

Κανένα επίσημο ανακοινωθέν δεν μπορεί να διαγράψει όσα έχτισε ο Σάρδεων Ευάγγελος στη Νέα Ιερσέη. Οι θεσμοί, οι κοινότητες και οι άνθρωποι που διακόνησε αποτελούν την αδιάψευστη μαρτυρία της προσφοράς του. Και αυτή η πραγματικότητα δεν ακυρώνεται ούτε με σιωπές ούτε με επιλεκτικές αναφορές.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε βάσει του καταλόγου των προς αρχιερατεία εκλόγιμων κληρικών, ο οποίος είχε προσφάτως εγκριθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως προβλέπει το άρθρο 14 του ισχύοντος Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Το τριπρόσωπο διαβιβάστηκε αυθημερόν, με επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να προχωρήσει, βάσει αυτού, η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης.

Η τακτική φθινοπωρινή συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, στη Βοστώνη, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Μεταξύ των υπόλοιπων αποφάσεων, η Σύνοδος αποφάσισε, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 ετών από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να χρηματοδοτήσει πανεπιστημιακή έδρα στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την ονομασία «Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Δίκαιο και Θεολογία».

Αναφορικά με τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, αποφασίστηκε η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας —και ιδιαίτερα των λειτουργικών κειμένων— να πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το 2027 θα διοργανωθούν εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυση της Σχολής, με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής τον Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ.

Η Σύνοδος επικρότησε επίσης την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ Σάββα να ενημερώσει τον κλήρο της Μητροπόλεώς του για τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων προς αρχιερατεία. Αποφασίστηκε ακόμη να δοθεί, μέσω των αρμόδιων στελεχών της Αρχιεπισκοπής και των κατά τόπους εκκλησιαστικών διοικήσεων, οδηγία προς τους προϊσταμένους των ενοριών, ώστε να ενθαρρύνουν όσους πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος.

Τέλος, η Μητρόπολη Σικάγου ορίστηκε να φιλοξενήσει το 50ό Κληρικολαϊκό Συνέδριο, το 2030. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής οργανώνει επίσης προσκύνημα στο Φανάρι, από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της 35ης επετείου από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνεργασία με τους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου.