Κάλεσμα στη Ρωσία να διακόψει την εισβολή και ν’ αποσυρθεί από την Ουκρανία απευθύνουν ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, οι οποίοι συναντήθηκαν απόψε (26/2) στο Βερολίνο.

«Να σταματήσει αμέσως κάθε στρατιωτική δράση, να αποσύρει άνευ όρων τις ένοπλες δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» ήταν το μήνυμά τους προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί μέσα και γύρω από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την πολεμική επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας.

Επαίνεσαν την «γρήγορη και αποφασιστική» αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δέσμη κυρώσεων που ψηφίστηκε χθες, Παρασκευή, και αντιπροσωπεύει «νέα ποιότητα» σε έκταση και βάθος. Συμφώνησαν επίσης ότι χρειάζεται να αποφασιστούν επιπλέον στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα.

Ο καγκελάριος και οι ηγέτες της Λιθουανίας και της Πολωνίας τόνισαν ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.