Η Σοφία Ζαχαράκη ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα χωρίς να χρειαστεί να σηκώσει τα μανίκια – τα έχει ανασκουμπωμένα από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη· πόσο μάλλον τώρα που έχει στόχο το νεοσύστατο υπουργείο της να είναι ανοιχτό και να «αγκαλιάζει» όλους τους πολίτες χωρίς να αφήνει κανέναν και καμία πίσω.
Πώς νιώθετε που είστε η πρώτη υπουργός που αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας;
Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που ο πρωθυπουργός μού εμπιστεύτηκε ένα πολύ δημιουργικό χαρτοφυλάκιο. Η σύσταση αυτού του υπουργείου ήταν από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις που έγιναν ήδη πράξη, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει στον θεσμό της οικογένειας και αναγνωρίζει ότι έγινε δίχτυ προστασίας για τους πολίτες μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Επομένως, τη στιγμή αυτή, που κοινωνία μας απειλείται από διαιρέσεις και συγκρούσεις, εμείς θα προχωρήσουμε σε μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την ισότητα των ευκαιριών. Σίγουρα ισχύει το ρητό «κάθε αρχή και δύσκολη», ωστόσο είμαι αποφασισμένη να δικαιώσουμε την επιλογή του πρωθυπουργού και να θέσουμε γερά θεμέλια, απελευθερώνοντας από αυτό το υπουργείο τη δυναμική που κρύβει, προς όφελος κάθε μέλους της κοινωνίας μας, και ιδίως των πιο ευάλωτων.
Ποιος είναι ο πρώτος στόχος που έχετε θέσει;
Πρωτίστως να καταφέρουμε το ταχύτερο δυνατόν –μαζί με την υφυπουργό και εξαιρετική συνάδελφο Μαρία Κεφαλά, τους νέους γενικούς γραμματείς και όλους τους εργαζόμενους– το νεοσύστατο υπουργείο να λειτουργεί άρτια, να είναι ανοιχτό και να «αγκαλιάζει» όλους τους πολίτες χωρίς να αφήνει κανέναν και καμία πίσω. Βεβαίως, προηγούνται χρονικά μερικές από τις δράσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί και απαντούν σε επιτακτικές προκλήσεις. Θα εκπονήσουμε εθνική στρατηγική για το δημογραφικό ζήτημα – μια βασική προτεραιότητα. Υλοποιούμε και επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για νέους από 25 έως 39 ετών διπλασιάζοντας τους πόρους για επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια και επιπλέον προωθούμε τα προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια και την παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες. Διευρύνουμε το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού ατόμων με αναπηρία ώστε να έχουμε περισσότερους δικαιούχους. Ενισχύουμε τον θεσμό των «σχολικών γευμάτων» για τους καθημερινά σιτιζόμενους μαθητές. Εφαρμόζουμε τη νέα εθνική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ και τη στρατηγική για την ένταξη των Ρομά. Εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικτύου δομών για κακοποιημένες γυναίκες και του Προγράμματος «Κουμπί Πανικού». Και βέβαια βασική στόχευσή μας η αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΑ και η θέσπιση των προπληρωμένων καρτών επιδομάτων, δηλαδή την καταβολή τακτικών επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ.
Υπάρχουν διεθνή πρότυπα πάνω στα οποία θα βασιστεί ο σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης της Ελλάδας;
Για την κυβέρνηση αυτήν η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι απόλυτη εθνική προτεραιότητα. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αποτελεσματικότερες πολιτικές είναι εκείνες που δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για τη δημιουργία οικογένειας, στηρίζουν τη γυναικεία απασχόληση και εξασφαλίζουν την ισότητα των φύλων. Εμείς επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε τις καλές πρακτικές, με σεβασμό και επίγνωση στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Πέρα από τη νέα στεγαστική πολιτική μας για τα νέα ζευγάρια, τέτοια μέτρα είναι: η αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού, η αύξηση κατά 50.000 των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με προγράμματα που θα τρέξουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι 120 χώροι φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις και η υλοποίηση του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Επενδύουμε στις πολιτικές προαγωγής της ισότητας των φύλων που εφάρμοσε η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία και οι οποίες οδήγησαν στην αναγνώριση της Ελλάδας από την Παγκόσμια Τράπεζα το 2022, ως μία από τις 12 χώρες σε όλον τον κόσμο που έχουν επιτύχει πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών.
Το μεταναστευτικό μπορεί να συσχετιστεί με την αντιμετώπιση του δημογραφικού;
Ως ελληνική κυβέρνηση εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικής, με στόχο την ένταξη των μεταναστών στην οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ωστόσο, προτεραιότητά μας είναι η εξασφάλιση των βέλτιστων δυνατών συνθηκών για την αναχαίτιση του brain drain και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που άφησαν την πατρίδα μας για να εργαστούν στο εξωτερικό και δίσταζαν μέχρι πρότινος να επιστρέψουν. Σε αυτό θα συντελέσουν και οι περαιτέρω εξελίξεις που αναμένουμε: η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας, η προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων εταιρειών που εγκαθίστανται στην Ελλάδα και –σε ό,τι αφορά το υπουργείο μας– η υλοποίηση μιας πολιτικής που θα στηρίζει αποτελεσματικά τους νέους, τις γυναίκες και τις οικογένειες.
Πώς κρίνετε τη σύνθεση της νέας Βουλής συνολικά και την παρουσία δύο ακροδεξιών κομμάτων σε αυτήν;
Για την οκτακομματική σύνθεση της νέας Βουλής ευθύνεται η βραχύχρονη ύπαρξη της απλής αναλογικής στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν και δημοκρατική πολυφωνία, όπως ήθελε να μας πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εγκυμονούν τον κίνδυνο να επικρατήσει η πολιτική «κακοφωνία». Δεν είναι η πρώτη φορά επίσης που υπάρχουν περισσότερα του ενός κόμματα σε αυτό το άκρο του πολιτικού φάσματος. Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είχαν 14,5% ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν στο 11%. Εχει μεγάλη αξία όμως να υπογραμμίσουμε ότι σήμερα το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας υπερβαίνει το 40%, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας για αυτοδύναμη κυβέρνηση και κυριαρχώντας στο πολιτικό τοπίο. Εχουμε εμπιστοσύνη στο πολίτευμά μας, που ξέρει πολύ καλά να αυτοπροστατεύεται. Δική μας ευθύνη να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και να δουλέψουμε σκληρά –χωρίς πόλωση και διχαστική νοοτροπία– για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, ώστε κανένας άνθρωπος να μην νιώθει περιθωριοποιημένος.