Μέγας θιασώτης των Podemos και της κυβερνητικής συνεργασίας τους με τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, ο κ. Τσίπρας δίνει τον τελευταίο καιρό μάχη για να υπερασπιστεί την ισπανική κυβέρνηση έναντι των αιτιάσεων για την συνεργασία της με την Τουρκία σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Μέσα σ’ αυτό το άγχος, κατά την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή, προτίμησε την προσφιλή σ’ αυτόν οδό της μισής αλήθειας και της διαστρέβλωσης. Και είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:

«Και μας είπατε με θράσος ότι η Ισπανία έχει σοσιαλιστική κυβέρνηση και την Αριστερά να συνεργάζεται και τα έχουν κάνει θάλασσα. Στην Ισπανία καθ’ όσο κυβερνάει ο Σάντσεθ μαζί με τους Podemos έχουν αυξήσει κατά 30% τον κατώτατο μισθό, κύριε Μητσοτάκη. Κι εσείς δίνετε αύξηση 50 λεπτά την ημέρα. Το γνωρίζετε αυτό; Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν κάνει αυξήσεις 30% στον κατώτατο μισθό».

Φυσικά, για άλλη μια φορά δεν έλεγε την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι η Ισπανία διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια ένα αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού (SMI, δηλαδή Salario Mínimo Interprofesional), που έχει επιβληθεί με… Βασιλικό Διάταγμα – και όχι επειδή το αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια ο Σάντσεθ και οι Podemos του Ιγκλέσιας. Αποφασίζεται κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Η ισπανική κυβέρνηση – όλες οι ισπανικές κυβερνήσεις – αναπροσαρμόζει – βάσει του βασιλικού διατάγματος, εντάξει; – τον κατώτατο μισθό με βάση μια σειρά δείκτες, όπως είναι τα ποσοστά ανεργίας και το ΑΕΠ. Όταν το ΑΕΠ αυξάνει και η ανεργία μειώνεται, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μεγαλύτερη.

Μικρότερη αύξηση κατώτατου μισθού από την Ελλάδα

Γι’ αυτό και υπάρχουν χρονιές που η αύξηση μπορεί να φθάσει τα 60 ευρώ και άλλες – όπως η φετινή – που η αύξηση που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν μόνο 15 ευρώ. Δηλαδή αύξηση της τάξης του 1,6%. Και ενώ το κόστος ζωής στη χώρα αυξήθηκε, με τον πληθωρισμό στο 5,5% τον Οκτώβριο. Λογικό αφού η πανδημία λύγισε όλες τις οικονομίες – και την ισπανική.

Προφανώς και την ελληνική. Αλλά ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος δήθεν το παράδειγμα της Ισπανίας, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε αύξηση της τάξης του 12% – αντί του 2%, που πάντως είναι υψηλότερο από αυτό της Ισπανίας.

Το πρόβλημα είναι πως κάθε φορά που στην Ισπανία αυξάνει ο κατώτατος μισθός, αυξάνουν και οι ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι καταβάλλουν εξ ιδίων τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Φυσικά, ο κ. Τσίπρας παρέλειψε να αναφερθεί στα βίαια επεισόδια της 17ης Νοεμβρίου, με τους Ισπανούς εργάτες μετάλλου να βρίσκονται επί ημέρες στους δρόμους, καθώς τα συνδικάτα απαιτούσαν αυξήσεις μισθών προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από την άνοδο του πληθωρισμού.

Όπως, βέβαια, και ότι επί Ραχόι – τον οποίο Σάντσεθ και Ιγκλέσιας έριξαν μέσα στη Βουλή αν και είχε δύο φορές, το 2015 και το 2016, έλθει πρώτος στις εκλογές – εργοδότες και συνδικάτα είχαν συμφωνήσει σε μισθολογικές αυξήσεις 1% το 2015 και 1,5% το 2016, μετά από ένα τριετές πάγωμα μισθών.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, χθες ο κ. Τσίπρας μας είπε πως «η Ισπανία έφερε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τον Σεπτέμβριο στα κατώτατα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20%, στη βενζίνη κατά 50%».

Αύξηση 62% στο ρεύμα!

Η αλήθεια είναι πως η Ισπανία, ως χώρα απόλυτα εξαρτώμενη από το φυσικό αέριο, γνώρισε επί έναν χρόνο ένα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων, με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει αυξηθεί κατακόρυφα εδώ και έναν χρόνο – μια τρομακτική αύξηση της τάξης του 62%! Για την ακρίβεια, στις αρχές του 2021 η αύξηση ήταν ήδη 41% σε σχέση με το 2018 και όταν τελικά αποφασίστηκαν τα μέτρα είχε ήδη φθάσει στο 62%!

Όσο για τα νούμερα, η αλήθεια είναι πως αυτό που αποφασίστηκε από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ (μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022) μείωση του ειδικού φόρου ηλεκτρικού που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, από το 5,11% στο 0,5%.

Και στα τέλη Ιουλίου είχε αποφασιστεί η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, από  το 21% στο 10% ενώ ανεστάλη ο φόρος πώλησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, στην Ισπανία, η τιμή της μεγαβατώρας αλλάζει κάθε ώρα της ημέρας επί 365 μέρες τον χρόνο.

Και στο μεταξύ, έναν μήνα μετά τις αποφάσεις του Σεπτεμβρίου, οι τιμές συνέχισαν να πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, στις 9 Οκτωβρίου η τιμή του ηλεκτρικού έφθασε στα ύψη, σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, με τον ισπανικό Τύπο (καθώς και τις ενώσεις καταναλωτών) να μιλούν για «μαύρη Παρασκευή».

Αλλά ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο: Μπορεί να πετάει νούμερα και να αγιογραφεί τους ομοϊδεάτες του με την βεβαιότητα ότι ουδείς θα έχει στην διάθεσή του αυτά τα στοιχεία.

Οπότε, αξίζει ο κόπος να τον διαψεύσουμε…


  • H Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος