Μετά τη βαριά ήττα του υπέστησαν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο μικρότερος εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, Podemos, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 23 Ιουλίου. "Οι Ισπανοί απορρίπτουν τις πολιτικές της σοσιαλιστικής Κυβέρνησης τις οποίες είχε ως πρότυπο ο Αλέξης Τσίπρας, όπως απορρίπτουν και τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρουν στελέχη της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόταν διαρκώς στις πολιτικές της ισπανικής κυβέρνησης, οι οποίες ήταν υποτίθεται φιλολαϊκές και καλούσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να τις αντιγράψει καταγγέλοντάς τον ότι δεν το κάνει επειδή εξυπηρετεί “τα μεγάλα συμφέροντα”.

"Υπεδείκνυε ως λύση" όπως θυμίζουν πηγές της Πειραιώς, "για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τροφίμων τη μείωση του Φ.Π.Α. και απέρριπτε -μιλώντας για κουπόνια- τη στοχευμένη ενίσχυση των πιο αδύναμων που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η μείωση του Φ.Π.Α. ενώ έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, η επίδραση στις τιμές είναι μηδενική και το όφελος για τους καταναλωτές ανύπαρκτο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά τη μείωση του Φ.Π.Α. στην Ισπανία ο πληθωρισμός στα τρόφιμα -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat- τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου, στη χώρα μας ήταν 15,2% τον Ιανουάριο, 14,5% τον Φεβρουάριο, 14% τον Μάρτιο, και 11,3 τον Απρίλιο ενώ στην Ισπανία ήταν 15,4% τον Ιανουάριο 16,6% τον Φεβρουάριο, 16,5% τον Μάρτιο και 12,8% τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο ήταν 3%, ενώ στην Ισπανία 4,1%".

Ο κ. Τσίπρας αναφερόταν και σε άλλα υποτιθέμενα φιλολαϊκά μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης, όπως η στήριξη για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια. Το 2022 η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στηρίξει περισσότερο (σε όρους Α.Ε.Π.) τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέσω διαφόρων σχημάτων. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της στήριξης ήταν δημοσιονομικά ουδέτερο, γιατί στηρίχθηκε σε φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας. Κάλυψε μάλιστα πάνω από το 80% των αυξήσεων στα νοικοκυριά, ενώ έφτανε στο 100% για τα κοινωνικά τιμολόγια.
"Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έλαβε πραγματικά μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Κι αυτό αποτιμήθηκε στην κάλπη, με νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις λαϊκές γειτονιές. Στην Ισπανία που αποτελούσε πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση Σάντσεθ αποδοκιμάστηκε χάνοντας 8 από τις 12 περιφέρειες στις οποίες έγιναν εκλογές, ενώ συντριβή υπέστη και στις δημοτικές στις μεγάλες πόλεις και αναγκάζεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές" τονίζουν με νόημα από τη ΝΔ.
Πάντως θα έχει ενδιαφέρον αν ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να μιλούν για το «πετυχημένο» ισπανικό παράδειγμα.