Χθες το μεσημέρι ορκίστηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της γείτονος. Κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία». Ως εκ τούτου, και έχοντας σαφείς οδηγίες από την Αθήνα, η πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Σοφία Φιλιππίδου, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης
Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που με ανακοίνωσή του τονίζει πως «παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως "Βόρεια Μακεδονία", η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της "Μακεδονία". Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».
Την πλήρη συμπαράστασή της στην Ελλάδα έδειξε έμπρακτα και άμεσα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αυστηρό μήνυμά της όπου τονίζει: «Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ηδη από το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιούσε σημειώνοντας: «Παρακολουθώ με προβληματισμό δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO. Θα περιμένω με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου –όπως όλα δείχνουν– πρωθυπουργού, για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του [...] Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά. Γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα».
Το εθνικό ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ
Οταν προσπαθείς να αλλάξεις με άναρχο και ψευδή τρόπο την ιστορία, αυτή σε τιμωρεί. Στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική τιμωρία του ήρθε στις εκλογές του 2019. Συνεχίστηκε στις εκλογές του 2023, αλλά η απόλυτη κατάρρευση του αφηγήματος της αναγκαιότητας της ύπαρξης μιας τέτοιας συμφωνίας ήρθε με την εκλογή του VMRO στο γειτονικό κρατίδιο. Ο πρωθυπουργός της Συμφωνίας των Πρεσπών, στις 17 Ιουνίου του 2022, τέσσερα χρόνια από την ημέρα που βρέθηκε μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ και τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών στις Πρέσπες, δήλωνε «υπερήφανος» για το γεγονός πως επέτρεψε σε μια σλαβοαλβανοβουλγαρική κοινωνία να ονομάζονται «Μακεδόνες» και να ομιλούν τη «μακεδονική γλώσσα». Τότε, παραδέχθηκε ότι εκείνη η υπογραφή μπορεί να του στέρησε μια επόμενη κυβερνητική θητεία, αλλά, όπως είπε, «άξιζε τον κόπο» διότι έκανε το «πατριωτικό καθήκον του»!
Και αν αυτή η φράση ακούγεται σαν να έχει προκύψει από ανέκδοτο, ακόμα πιο εξωφρενική είναι εκείνη που ακολούθησε στο κείμενο που «ανάγνωσε»: «Η ιστορία αρχίζει ήδη να αναγνωρίζει και να ανταμείβει»... Είπε κι άλλα πολλά, ασκώντας μάλιστα και σκληρή κριτική στην ΕΕ που «δεν προχωράει την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας με αποτέλεσμα να πλήττεται η αξιοπιστία της και να μην μπορεί να παίξει ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις». Γιατί τέτοια εμμονή, κ. Τσίπρα; Γιατί κόπτεστε τόσο πολύ για τους γείτονές μας; Μήπως έχουν μείνει «ανεκπλήρωτες εκκρεμότητες» της συμφωνίας; Γενικότερα και ειδικότερα οι δύο... ΣΥΡΙΖΑ, αυτός του Τσίπρα και αυτός του Κασσελάκη, έχουν ιδιαίτερες εμμονές με το θέμα των Σκοπίων...